Een houten kist maken – een kinderdroom die uitkwam :)

Eigenlijk is een houten kist maken een kinderdroom van me.

Het leek me zo vet om een eigen ‘schatkist’ te hebben, compleet met van die ijzeren banden er omheen en met een hangslot.

Omdat mijn ouders hier destijds helemaal geen geld voor hadden wilde ik graag een houten kist maken voor mijn kinderen.

Zodat zij deze wens niet pas als volwassene konden laten uitkomen en stiekum vind ik het zelf ook nog steeds prachtig ūüėČ

houten kist maken

Ik wilde echter wel een houten kist maken waar ik niet na een dag al op uitgekeken zou zijn. Een eenvoudige kist moest het dus niet worden, en hij moest ook lang meegaan. Dus hij moest ook degelijk worden.

Maar hoe moest ik dat gaan aanpakken?

In dit blog vertel ik je hoe ik tot een supermooie houten kist ben gekomen!

Gratis bouwtekening houten kist:

houten kist maken

Klik op de afbeelding voor nog veel meer goede bouwtekeningen!

Een degelijke houten kist maken

Ik begon een beetje op internet te zoeken naar voorbeelden. Iets wat ik makkelijk kon namaken. Maar dat viel niet mee. De meeste foto’s waren te onduidelijk of niet naar mijn smaak.

Toen ben ik begonnen te zoeken naar bouwtekeningen van houten kisten.

Ook die zijn er bijna niet te vinden, vanwege dezelfde redenen; niet duidelijk of niet mooi. Ik wilde graag dat hij een beetje bij de rest van de inrichting zou passen, ook al zouden de kinderen hem hoofdzakelijk gaan gebruiken.

Al met al was het dus niet wat je zegt een moeiteloze start.

Uiteindelijk toch goed gekomen

Totdat ik bij een bouwtekeningen pakket terecht kwam. Daar heb ik een bouwtekening van een houten kist naar mijn smaak kunnen downloaden.

Vanaf toen werd de houten kist maken een stuk makkelijker en kon ik aan de slag.

Alle afmetingen werden er precies op aangegeven en ook de hoeveelheid van al het hout wat ik nodig had. In feite kon ik zo met de bouwtekening in de hand als boodschappenlijst naar de bouwmarkt toe.

Toen ik de kist afhad, heb ik van die ijzeren banden en een hangslot gekocht om het geheel af te maken. Oohw en voordat ik het vergeet; Mijn vrouw heeft de kist eerst nog mooi afgewerkt met donkerbruine verf.

Ze heeft hiervoor een spons gebruikt om de verf mee aan te brengen. Daardoor is een mooie vlekkerige structuur ontstaan waardoor het lijkt alsof de kist al jaren oud is.

Omdat de kist van degelijk hout is gemaakt en praktisch alleen binnen zal worden gebruikt is een verdere behandeling ook niet nodig geweest.

In 10 stappen een houten kist maken

Een houten kist maken is niet iets wat je zomaar even doet. Tenminste, als je een mooie kist wil hebben die een pronkstuk is in de woonkamer of in de slaapkamer van de kinderen.

Zelf kwam ik er achter tijdens de bouw van de kist dat het toch wel handig was geweest als ik van te vroren zou weten wat er op me af kwam.

Dat zou me veel dubben en prakkeseren bespaard hebben.

Daarom heb ik hieronder een stappenplan beschreven zodat jij wel goed voorbereid bent als je een houten kist bouwen gaat.

Ik zou het leuk vinden als ik met mijn bevindingen deze doe-het-zelf klus voor jou een stukje makkelijker kan maken.

Laten we maar snel van start gaan!

Stap 1: Het benodigde gereedschap

Voor het maken van een houten kist heb je niet veel gereedschap nodig, en ook is het niet heel gespecialiseerd gereedschap.

Ik denk dat de meeste mensen die het plan bedenken om zelf een dergelijke kist te maken, dit gereedschap ook wel standaard in huis hebben.

Mocht dit niet zo zijn, koop het dan gewoon even, want het kan zomaar zijn dat je na dit project nog meer klus projecten gaat beginnen omdat je het zo leuk vind ūüėČ

Onderstaand gereedschap is niet duur, en mocht je echt even geen geld hiervoor hebben, leen het dan even van een buurman of een vriend.

Mensen vinden het vaak leuk andere mensen te helpen, vooral al ze er zelf maar weinig moeite voor hoeven te doen… Zo werkt het nou eenmaal!

Dit is het gereedschap wat je nodig hebt als je een houten kist maken gaat:

 • Handzaag
 • Decoupeerzaag
 • Schroevendraaier
 • Accuboormachine
 • Bitje
 • Houtboortje
 • Potlood
 • Winkelhaak
 • Schuurpapier
 • Eventueel een freesmachine
 • Eventueel een verfkwast

Voor het zagen van de rondingen is het erg handig om een decoupeerzaag te hebben, maar eventueel zou een figuurzaag ook kunnen. Met die laatste kun je echter niet zo strak werken.

Stap 2: De benodigde materialen

De materialen waarmee je de houten kist maken gaat hangen natuurlijk sterk af van de grootte en het ontwerp van de kist.

Daarom is onderstaand overzicht niet bedoelt om volledig te zijn, maar om je een indruk te geven van wat je te wachten staat.

Gebruik voor een houten kist maken altijd een goede bouwtekening voor het beste resultaat.

Deze materialen heb je nodig als je een houten kist maken gaat:

 • 4 houten platen voor de zijkanten van de kist
 • 1 (extra stevige) plaat voor de bodem van de kist
 • 4 hoeklatjes¬†om de zijkanten van binnenuit aan elkaar te bevestigen
 • 2 planken of platen voor de zijkant van het boogdeksel (Ik ga in op een boogdeksel, veel mooier als een plat deksel)
 • 2 planken om de zijkanten van het boogdeksel aan elkaar te maken
 • Smalle plankjes om het boogdeksel mee dicht te maken
 • Schroeven
 • Nagels
 • 2 handvaten
 • Scharnieren (2 kleine of een pianoscharnier)
 • Eventueel verf

Verantwoord

Als je hout gaat halen in de bouwmarkt – of waar dan ook – let er dan op waar het hout vandaan komt.

Het dient een label te hebben waaraan je kunt herkennen dat het hout verantwoord is gekweekt en gehakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het FSC-label.

Afhankelijk van het doel moet de kist wel stevig zijn, kies dus niet voor te dun hout. Juist als er kinderen mee gaan spelen, moet de kist extra stevig worden, kinderen zijn vaak niet al te voorzichtig met spullen.

De maten van de kist hangen deels af van de bouwtekening die je gebruikt, maar eventueel kun je de maten aanpassen.

Zo kun je de grootte van de kist afstemmen op de rest van je interieur.

Besparen

Ook voor de materialen geldt dat je hierop kunt besparen, mocht dat nodig zijn.

Dit kun je doen door in je schuur of bergruimte te kijken wat je nog hebt liggen aan materialen.

Veel mensen weten helemaal niet wat ze nog allemaal hebben liggen, vaak blijven er materialen over van een verhuizing of een ander project van maanden of jaren geleden.

En als je zelf niets meer hebt liggen kun je altijd nog familie of kennissen vragen of ze nog iets van bovenstaande materialen hebben liggen wat ze toch niet meer gebruiken.

Ook voor hen geldt dat ze blij zijn als iemand er nog wat nuttigs mee kan doen omdat het anders toch alleen maar in de weg ligt.

Stap 3: Hout prepareren

Als je van plan bent het hout voor de houten kist maken in de bouwmarkt te gaan kopen, laat het daar dan ook direct op maat zagen.

In veel gevallen is dit gratis, soms dien je je even in te schrijven voor een klantenpas.

Dit bespaard je een hoop gedoe en rommel thuis, en het gaat wel zo snel.

Ben je hiervoor niet in de gelegenheid, probeer dan direct al het hout in één keer op maat te zagen. Je hebt er dan maar één keer de rommel van en je kunt direct zien of je voldoende hout hebt.

Zaagplan

Het kan slim zijn om een zaagplan te maken. Hierin bereken je hoeveel hout je nodig hebt om alle benodigde onderdelen voor de kist uit te kunnen zagen.

Soms kan dit je geld besparen omdat je slim met de materialen omgaat.

Zaag alle platen voor de kist op de juiste maat. Het boogdeksel is een verhaal apart, dat zal ik straks even los behandelen.

Bodem

De bodem van de kist kun je op twee manieren bevestigen:

 1. Je laat de complete bodemplaat op de vloer rusten
 2. Je bevestigd de bodemplaat een stukje van de vloer af door de zijkanten in te vrezen

Optie 1 is makkelijk en snel. Je kunt dan gewoon de zijkanten van de kist aan de bodemplaat vast schroeven. Je ziet dan wel meer schroeven aan de buitenkant van de houten kist zitten.

Optie 2 is wat lastiger, maar wel mooier en netter. De bodemplaat is dan verzonken in de zijkanten van de houten kist. Doordat je de zijkanten tegen elkaar aan bevestigd met daartussen de bodemplaat, zit de bodemplaat opgesloten.

Je hebt hiervoor wel een freesmachine nodig met een zogenaamde vingerfrees.

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen als je voor optie 2 van de montage van de bodem gaat:

 1. Bepaal waar de uitsparingen moeten komen en teken die af op de zijkanten van de kist
 2. Frees de uitsparingen uit, zorg dat je niet te diep in de plank freest, hooguit tot de helft van de totale dikte van de plank
 3. Zorg ervoor dat iedere zijkant op precies dezelfde hoogte ingefreest wordt, anders steunen de zijkanten straks niet allemaal gelijk op de vloer
 4. Laat de infrezing niet doorlopen over de hele breedte van de plank, alleen daar waar de bodem komt. Anders zie je straks na het monteren van de zijkanten de infrezing zitten

Nu of later verven?

Mocht je de houten kist willen verven, dan kan je er voor kiezen om dit vóór de montage doen.

We gaan er namelijk voor zorgen dat we van binnen uit gaan schroeven, dus je krijgt geen schroeven meer te zien vanaf de buitenkant.

Op dit moment kun je overal nog goed bij, en als je alle planken plat tegen elkaar aan legt, kun je er zo met een verfrollen overheen gaan.

Schuur het hout dan wel eerst nog even licht op.

Stap 4: Geheel monteren

Nu begint het leukste gedeelte van een houten kist maken, althans dat vind ik…

Het in elkaar zetten van de houten kist zorgt er namelijk voor dat het project echt vorm gaat krijgen, en persoonlijk geeft me dat altijd extra energie om er mee door te gaan.

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen om de houten kist in elkaar te zetten:

 1. Bevestig 2 hoeklatjes aan de uiteinden van een zijkant, niet helemaal op de rand
 2. Boor de schroefgaten voor met een houtboortje, om het splijten van het hout te voorkomen
 3. Schroef de hoeklatjes vast vanaf wat de binnenkant van de kist wordt, zodat je geen schroeven ziet zitten van buitenaf
 4. Doe dit bij 2 zijkanten die tegenover elkaar komen
 5. Schroef nu alle zijkanten aan elkaar doormiddel van de latjes, en allemaal van binnenuit schroeven
 6. Zorg dat de zijkanten mooi tegen elkaar aansluiten
 7. Als je voor een ingefreesde bodem hebt gekozen, vergeet dan niet voordat je de laatste zijkant monteert, de bodem te plaatsen
 8. De montage van het boogdeksel wordt behandeld in de volgende stap

Als je gaat voorboren, dan kun je ook direct even een verzinkboortje gebruiken zodat alle schroeven gelijk komen met het oppervlak van het hout.

Daardoor krijg je geen scherpe randen en het is wel zo mooi als er geen schroeven meer uitsteken. Ook als je de binnenkant nog wilt verven is dit wel zo mooi.

Stap 5: Deksel maken

Zelf vind ik een boogdeksel op een houten deksel veel mooier dan een plat deksel, daarom heb ik er voor gekozen een stappenplan te maken voor een boogdeksel.

Je zou wel kunnen zeggen dat het deksel letterlijk en figuurlijk de kroon op je werk is, besteed hier dus voldoende aandacht aan.

Mocht je voor een plat deksel gaan, zorg dan dat je die net zo maakt als de kist zelf; schroeven van binnen uit er in met behulp van hoeklatjes.

Dit is het stappenplan om een boogdeksel voor de houten kist te maken:

 1. Teken een boogvorm af op een brede plank of plaat, dit wordt de zijkant van het deksel
 2. Het is belangrijk dat het hoogste punt van de boog precies in het midden komt
 3. Zaag nu de boogvorm uit met een decoupeerzaag
 4. Werk netjes, want je ziet oneffenheden snel terug
 5. Teken de uitgezaagde zijkant over op een andere plank of plaat om zo precies dezelfde vorm en zijkant te cre√ęren
 6. Zaag 3 planken op maat die tussen de zijkanten van het deksel moeten komen en zo de zijkanten met elkaar verbinden
 7. Schroef de planken vast, 2 aan de onderkant van de boogvorm, 1 op het hoogste punt.
 8. Zorg ervoor dat de planken niet zo breed zijn dat ze buiten de boogvorm uitsteken
 9. Timmer nu de smalle plankjes over de planken heen met boogvorm mee vast met nagels/ spijkertjes
 10. Probeer de plankjes zo dicht mogelijk tegen elkaar te bevestigen zodat je zo weinig mogelijk spleten en kieren krijgt
 11. Bevestig het deksel aan de kist met de scharnieren

De drie planken waarmee je de zijkanten van het deksel als eerste met elkaar verbind, geven het deksel de meeste stevigheid. Schroef deze dus goed vast.

De smalle plankjes zijn meer ter decoratie, deze hoeven dus niet enorm vast te zitten.

Stap 6: De afwerking

houten kist makenHet meeste werk is nu wel gedaan, de kist staat in elkaar en is zo goed als af.

Als je wilt kun je hem direct in gebruik nemen, maar hij kan nog wel wat ruw zijn.

Er zijn een paar zaken die je nog kunt doen om de puntjes op de i te zetten waardoor je n√≥g trotser kunt worden op wat je hebt gemaakt ūüėČ

Ik heb ze hieronder puntsgewijs neergezet, zodat je ze voor jezelf kunt afvinken.

 • Controleer of er nog ergens splinters en scherpe randen zitten en verwijder die met een stukje schuurpapier.
 • Als er aan de buitenkant nog schroeven in het zicht zitten, werk die dan weg met zogenaamde houtpasta wat kneedbaar is.
 • Als je de houten kist nog niet hebt geverfd, dan kun je dat alsnog doen.
 • Eventueel kun je op de zijkanten nog dunne latjes maken als decoratie, met een tussenafstand van ongeveer een centimeter. Dit geeft de houten kist een robuust uiterlijk.
 • Om de kist handzamer te maken kun je twee handvatten er aan maken.
 • Je kunt ook twee openingen in de zijkanten van de kist zagen als handvaten. Teken de gaten af, boor een gat waar het zaagje van de de decoupeerzaag in past, en zag het gat over de lijn uit. Wel even naschuren.

Eventueel kun je nog beslag aanbrengen op de kist, zoals ijzeren hoeken met een mooi werkje of leren banden. Zoek voor meer inspiratie eens op Google afbeeldingen of Pinterest.

Bouwtekening voor houten kist maken

De bouwtekening die ik heb gebruikt kun je uit een bouwtekeningen pakket halen, waarvan ik een review heb gemaakt.

Dit is de website van een klusser die door de jaren heen superveel bouwtekeningen heeft gemaakt en verzameld. Het is een pakket waarin ook een aantal bouwtekeningen van houten kisten zitten.

Misschien vraag je je af wat je met de rest van de bouwtekeningen moet? Dat dacht ik dus eerst ook. Maar als je zelf een houten kist hebt gemaakt, dan ga je er pas echt zin in krijgen en weet je dat je tot veel meer in staat bent ūüôā

Dus voordat je het weet ben je alweer met een volgend project bezig en dan zijn al die bouwtekening een handige investering!

Ga nu dus snel je eigen houten kist maken, veel plezier er mee! Laat je hieronder in de reacties nog even weten hoe het gaat? Tnx!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>