Zonder bouwtekening dakkapel was me dit nooit gelukt

Een goede bouwtekening dakkapel is echt onmisbaar voor een groot project als dit. Ik heb het één keer mogen doen, en de bouwtekening was onze reddende engel hierin. De bouwtekening heeft er namelijk voor gezorgd dat we niets zijn vergeten en er op tijd achter kwamen wat we allemaal moesten doen tijdens het proces.

In deze blog leg ik je uit wat ik geleerd heb en geef ik de nodige tips die je zeker nodig zult hebben als je je eigen dakkapel wilt gaan bouwen. Wat overigens best te doen is als je er maar de juiste bouwtekening dakkapel bij hebt.

Bouwtekening dakkapel:

bouwtekening dakkapel

Een ferme klus!

bouwtekening dakkapelVoor de meeste doe-het-zelvers zal het bouwen van een dakkapel een ferme klus zijn waar ze misschien wel wat tegenop zien. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Maar als je eenmaal weet welke aspecten je rekening mee moet houden, dan valt het achteraf bezien nog best mee.

Zo moet je behalve het hebben van een bouwtekening dakkapel ook weten voor welke materialen je moet kiezen. Ik heb alles voor je op een rijtje gezet en hopelijk kun jij weer leren van mijn leerproces!

Hoe je een dakkapel maakt

Voordat je de dakkapel op het dak kunt plaatsen moet er ruimte op het dak gemaakt gaan worden.

Het verwijderen van de dakpannen zou je misschien zelf wel kunnen doen. Maar een gat in het dak zagen zou ik overlaten aan een professional. Dan weet je zeker dat het goed gebeurd en je niet verkeerde delen gaat doorzagen.

Voor je het weet zaag je een steunbalk door of maak je een andere onherstelbare fout. Daar komt bij dat wat je eenmaal weggezaagd hebt er weer moeilijk bij te maken en te herstellen is.

Het zou jammer zijn als je daar achteraf de rest van je leven tegenaan moet kijken.

Voor een paar honderd euro kun je iemand inschakelen die hiervan verstand heeft. Ook kan die persoon er voor zorgen dat het gemaakte gat tijdelijk wordt afgedicht met een speciaal soort doek. Hierdoor kan jij op je gemak de dakkapel gaan maken en plaatsen, waarmee de bouwtekening dakkapel je helpt.

De juiste materialen voor een dakkapel

bouwtekening dakkapel is onmisbaarHet is natuurlijk belangrijk dat je over de juiste materialen beschikt voordat je met de start van de bouw van de dakkapel kunt gaan beginnen.

Het is dus zaak om hout in te kopen dat duurzaam is en minstens een jaar of tien mee kan gaan. Ongetwijfeld zal dit hout duurder zijn dan ene goedkopere variant zoals steigerhout, maar je meot het zien als een investering.

Maak je de dakkapel toch van goedkoop hout, hou dan rekening met een levensduur van hooguit vijf jaar. Dit ten opzichte van hoogwaardig hout dat wel 20 jaar mee kan gaan is natuurlijk een no brainer!

Verder zul je er voor moeten zorgen dat je het hout beschermt met de juiste soort verf. Dit zorgt voor een mooi uiterlijk aan de buiten- en binnenkant van de dakkapel, ook niet onbelangrijk.

Maar dat is niet het enige. Een goede verf zorgt ook voor bescherming van het hout en dat minstens voor een paar jaar achter elkaar.

Wat je moet voorkomen is dat je zulke slechte verf hebt gekocht dat je elk jaar het dak op moet om het te vervangen.

Goede verf is natuurlijk waterbestendig en duurzaam.

Een bouwtekening dakkapel aanschaffen

Als je het wel ziet zitten om je eigen dakkapel te gaan maken en plaatsen (hoewel je onderdelen best kunt uitbesteden) dan is het beste advies wat ik je kan geven:

Begin met een goede bouwtekening dakkapel!

De bouwtekening die ik destijds heb gebruikt heb ik bij een timmerman laten maken.

Andere bouwtekeningen die ik gebruik voor tuinhuisjes, meubels en veel andere dingen komen uit het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Het is echt de moeite waard om dit pakket aan te schaffen, want behalve deze bouwtekeningen vind je er meer dan 10.000(!) andere bouwtekeningen.

Dus mocht het zo zijn dat een bouwtekening je niet bevalt (Wat ik me bijna niet kan voorstellen) dan heb je in ieder geval genoeg inspiratie voor de rest van je leven voor al je toekomstie doe-het-zelf projecten.

Veel succes met jouw dakkapel en laat hieronder alsjeblieft nog even weten wat je overwegingen zijn; zelf maken of uitbesteden.

Een foto van het eindresultaat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn!

  • Hoi Klaasjan, bedankt voor de tip! Een klant wilde hier zelf mee aan de slag en ik heb je blog doorgelinkt. Freekje (van dakdienst nederland)

    • Klaasjan schreef:

      Hey Freekje, leuk om te horen dat jullie ook wat aan de tips hebben, daar zijn ze voor bedoelt!

  • >