Blokhut bouwen? Gebruik deze 7 stappen + bouwtekening en start direct:

Een blokhut bouwen is een goed idee om extra opslagruimte te creëren in je tuin.

Je hebt dan ineens ruimte er bij om tuingereedschap op te slaan, of om fietsen of tuinmeubilair in op te bergen.

Een blokhut kan ook prima dienen als stilteplek of kantoor. Een soort verlenging van het huis, maar dan vrijstaand.

Er zijn twee soorten blokhutten te onderscheiden. De eerste soort zijn blokhutten die je als geheel kant en klaar neerzet. De tweede optie zijn blokhutten die je zelf moet opbouwen met een handleiding of zelf helemaal op maat maakt.

In dit artikel ontdek je welke valkuilen je moet zien te voorkomen als je een blokhut bouwen gaat. Ook vind je een compleet stappenplan blokhut bouwen.

blokhut bouwen

Voorbereidingen op een blokhut bouwen

Allereerst is het belangrijk om na te denken over de plaats waar de blokhut moet komen te staan.

Het zou jammer zijn als je een blokhut maken gaat en achteraf ontdekt dat de grootte helemaal niet past bij de rest van de tuin.

Een blokhut kan dan erg overheersend zijn, of juist helemaal wegvallen als hij te klein is gemaakt.

Grootte blokhut

In het voorbeeld van dit artikel gaan wen een blokhut bouwen met een breedte van zo’n 5 meter waarbij rabatdelen worden gebruikt voor de constructie.

Als je een grotere blokhut maken wil, dan is het verstandig om er een bouwtekening van te (laten) maken.

Je hebt dan namelijk veel meer te maken met sterkteberekeningen. Hoe groter het bouwwerk, hoe steviger hij moet zijn.

Positie van deur

Als je de blokhut bouwen gaat in de hoek van de tuin, of waar een ander bouwwerk een hoek heet gevormd, dan moet je goed nadenken waar je de deur van de blokhut gaat plaatsen.

Je moet er goed bij kunnen en de deur moet ruim open kunnen zwaaien.

Eventueel kun je in dat geval een blokhut bouwen die gevormd is als een driehoek. Je gebruikt dan alle beschikbare ruimte en de deur kan mooi aan de voorkant gepositioneerd worden.

Soort hout

Zoals gezegd zal in onderstaand voorbeeld van een blokhut maken gebruik gemaakt worden van rabatdelen.

Rabat zijn planken die je middels een groef en een uitstekende rand in elkaar kan schuiven. Dit zorgt voor een hele goede afdichting van het hout waardoor er geen water naar binnen kan dringen.

Ook geeft het veel stevigheid omdat de wand één geheel wordt. Daarnaast kun je de rabatdelen zó vast zetten dat de schroeven uit het zicht blijven.

Verder is rabat veelal erg betaalbaar en gaat het lang mee, mits geïmpregneerd. De planken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes:

 • 3 meter
 • 4 meter
 • 5 meter

Ook de breedte kan variëren:

 • 14,5 centimeter
 • 19,5 centimeter

Op die manier kan je altijd de juiste planken met de juiste afmetingen krijgen als je een blokhut bouwen gaat.

De basis van de blokhut bepalen (Stap 1)

Bepaal welke vorm de blokhut moet gaan krijgen. Ga je voor een driehoekige variant of wordt hij toch rechthoekig?

Hoe meer hoeken er in komen, hoe ingewikkelder het wordt en hoe meer werk het is.

Daarnaast is het slim om vooraf te bepalen of en hoeveel ramen er in de blokhut moeten komen. Ook de plaats van de deur is belangrijk en welke kant hij open moet draaien.

Wil je ook elektriciteit in de blokhut hebben? Achteraf aansluiten is erg lastig, dus bepaal dit ook vooraf.

En waar moet de vloer uit bestaan? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stenen vloer, maar ook gestort beton of een vloer van hout zijn opties om te overwegen.

Ideale richtlijnen

Mocht je het lastig vinden om te bepalen hoe je precies de blokhut bouwen moet, dan is het slim om te werken aan de hand van een bouwtekening.

Je weet dan zeker dat je een blokhut maakt die stevig is en waarvan het eindresultaat ook echt mooi wordt. Dit is te verkiezen boven een blokhut als bouwpakket.

Bij een bouwpakket staat vast welke materialen er gebruikt worden. Als je enkele een bouwtekening hebt, kun je zelf uitmaken hoe dik de balken worden en hoe zwaar je alles uitvoert.

Je hebt dan ook veel meer grip op de totale kosten van de blokhut.

In dit bouwtekeningen pakket zitten bouwtekeningen van blokhutten. Je kiest er gewoon één uit die bij jouw specifieke situatie past en je kunt direct aan de slag.

Een betere investering kun je niet doen als je zelf een blokhut bouwen gaat.

Als je weet wat je wilt, kun je aan de slag!

Het fundament van de blokhut maken (Stap 2)

Veelal wordt gebruik gemaakt van een tegelvloer als fundament voor de blokhut.

Om een mooie en stevige tegelvloer te krijgen zal het oppervlak waar je de blokhut bouwen gaat uitgegraven moeten worden.

In het gat dat ontstaat moet minimaal 20 centimeter zand passen, dus het gat moet behoorlijk diep worden. De dikte van de tegels komt er namelijk nog bij.

Als het zand er in ligt moet het aangetrilt worden en waterpas afgestreken worden.

Kies voor de tegels een formaat tegel van 30 bij 30 centimeter. Ga je een grotere blokhut bouwen dan is het slim om voor een groter formaat tegels te kiezen vanwege meer stevigheid.

Hoewel de tegels ook de uiteindelijke vloer kunnen zijn, is het ook nog mogelijk om er een houten vloer overheen te leggen.

Dit doe je door dwarsbalken neer te leggen en daar planken overheen te maken. De balken liggen dan mooi stevig op de tegels.

Het voordeel van een houten vloer is niet alleen dat veel mensen dit mooier vinden, maar ook dat het ervoor zorgt dat de ruimte minder vochtig wordt als het buiten koud is.

Vooral als er waardevolle spullen in de blokhut worden opgeslagen is dit een belangrijke opverweging om mee te nemen voor de materiaalkeuze van de vloer.

Een ander soort fundament

Naast tegels kun je ook kiezen voor een fundament met palen van hardhout.

Je moet je alleen niet vergissen in de hoeveelheid tijd en inspanning die het plaatsen van zo’n fundament vraagt.

Hiervoor heb je palen nodig die ervoor gemaakt zijn om in de grond te verwerken met een afmeting van 6 bij 6 centimeter en 50 centimeter lang.

Daarnaast heb je nog dwarsbalken nodig van 6 bij 16 centimeter en 5 meter lang.

Dit zijn de stappen die je moet zetten voor een fundament op palen:

 1. Maak een overzicht waar de palen in de grond moeten komen (met een tussenafstand van ongeveer 35-40 centimeter)
 2. Zaag een punt aan de palen die je in de grond wil slaan
 3. Graaf met een grondboor eerst een bepaalde diepte als je harde grond hebt
 4. Sla eerst op de hoeken van de blokhut de palen in de grond
 5. Hou de juiste tussenafstand aan en sla de resterende palen tussen de hoekpalen in één lijn de grond in

Balken voor de fundering plaatsen (Stap 3)

Wil je een blokhut bouwen, dan moet je een goede basis hebben. Daarom ga je eerst volgens de contouren van de blokhut balken monteren op de grond.

Zaag de balken van 6 bij 16 centimeter en 5 meter lang op de goede lengte af met een afkortzaag of een gewonde handzaag.

Deze balken bevestig je aan de palen die je in de grond hebt geslagen met slotbouten. Deze moeten voldoende lang en dik zijn, zo’n 8 mm bij 120 mm.

Hij moet door zowel de volledige dikte van de paal als de dwarsbalk gaan voor voldoende stevigheid.

Als het goed is heb je van tevoren bedacht waar de deur in de blokhut moet komen. Op deze plek moet je de balken gewoon door laten lopen om het geheel juist ook op die plek de stevigheid te geven die het nodig heeft.

Op die plaats komt in een later stadium namelijk de drempel en anders de vloer van hout.

Mocht je voor een vloer van hout gaan, dan is dit ook het moment om de dwarsbalken van dezelfde afmetingen voor de vloer te monteren. Bevestig deze balken om de 40 centimeter ongeveer.

Je kunt er voor kiezen om de balken verder uit elkaar te leggen omdat je dan minder balken nodig hebt. Je hebt dan wel grote kans dat later de vloer gaat doorbuigen als deze belast wordt.

Het geraamte voor de wanden van de blokhut maken (Stap 4)

Blijf gewoon volgens de bouwtekening de blokhut maken. Waarschijnlijk wordt ook op de tekening aangegeven dat je een hoogte van 220 centimeter moet aanhouden.

Dit is doorgaans de hoogte voor de voldoende stahoogte.

Zo hoog moeten de wanden dus worden en daarmee ook de balken die het geraamte voor de wanden vormen.

Overigens worden de hoogste punten van de voor- en achterkant van de blokhut sowieso hoger als je een puntdak (of zadeldak) monteert.

De balken voor de wanden plaats je haaks op de funderingsbalken in een hoek van 90 graden. Dit doe je door gebruik te maken van metalen bevestigingshoekjes. Deze zet je eenvoudig met schroeven vast.

Net als bij de balken voor de vloer is het verstandig deze balken om de 40 centimeter te plaatsen voor voldoende stevigheid.

Op deze balken worden aan de buitenzijde de rabatplanken gemonteerd waarover eerder werd gesproken in dit artikel.

Dit niet vergeten bij de wanden

Vergeet niet dat er een deur in één van de wanden moet komen van ongeveer 90 centimeter breed, hou daar dus ruimte voor over.

Je kunt hiervoor zelf een deur in elkaar zetten, maar makkelijker is om een complete schuttingdeur te kopen. Deze kun je dan aan de buitenkant ook met rabatplanken bekleden zodat de deur dezelfde uitstraling heeft als de rest van de blokhut.

Schuttingdeuren zijn vaak veel goedkoper dan gewone deuren.

Natuurlijk kun je ook de hele deur zelf maken, maar dat is een klus op zich. Voor bouwtekeningen van blokhutten en van deuren, klik hier.

Wanden van de blokhut dicht maken (Stap 5)

Nu is het de bedoeling dat je de complete wanden van de blokhut bouwen gaat. Dit doe je door ze aan de buitenkant dicht te maken met rabat planken.

De schroeven waar je deze planken mee bevestigd kun je mooi wegwerken door ze vlakbij de rand (ook wel mes genoemd) vast te schroeven.

De schroef moet er zo ver in gedraaid worden dat de volgende plank met de groef er overheen geschoven kan worden zonder dat deze last heeft van een uitstekende schroef.

Tijdens de montage van de planken is het belangrijk dat de balken van het geraamte goed verticaal blijven staan. Houd daarom telkens een waterpas in de aanslag en check het regelmatig even.

Een andere manier om je van de juiste stand van de palen te verzekeren is door gebruik te maken van tijdelijke schoren.

Maak niet de fout om ook de ramen dicht te maken met de planken. Hier moet nog een kozijn komen.

Het plaatsen van de kozijnen kun je op dit moment doen, maar je kunt er ook mee wachten totdat het dak er op zit.

Aandachtspunten raakvlak wand en dak

Als je aan de bovenkant bent gekomen met het plaatsen van de planken moet de laatste rij rondom op de gelijke hoogte en waterpas zitten.

Dit wordt namelijk de aansluiting met het dak van de blokhut, en dan heb je een goede basis om op door te borduren.

Omdat in ons voorbeeld gebruik gemaakt wordt van een puntdak moeten ook de voor- en achterkant onder de punten nog bekleed worden met rabatdelen.

Dit doe je pas als ook het geraamte van het dak is gemaakt. Je hebt dan namelijk ook balken waar de delen op vast gemaakt kunnen worden.

Daarnaast weet je dan ook precies hoe ver je deze planken moet afzagen.

Voor het schuin afzagen van de planken kun je een gewone handzaag of handcirkelzaag gebruiken. Ingewikkelde (en dure) zaagmachines zijn echt geen vereiste voor dit soort karweitjes.

Dak van de blokhut maken (Stap 6)

Nu de wanden van de blokhut staan, gaan we het dak van de blokhut bouwen.

Een veelgebruikt dak is een zadeldak wat een puntdak is met een flauwe helling. Je kunt hierbij uitgaan van een dakhelling van ongeveer 25 graden.

De draagbalk van het dak monteer je bovenop de palen van de wanden. Overigens kun je hiervoor balken gebruiken met dezelfde afmetingen, dus 6 bij 16 centimeter en 5 meter lang.

Dezelfde balken worden ook gebruikt als daksporen of dakdragers die schuin omhoog lopen naar de nok van het dak waar de ringbalk of draagbalk komt.

Zaag de dakdragers aan beide zijden met de juiste schuinte af zodat ze goed tegen de balken gemonteerd kunnen worden.

Ook hierbij geldt dat je een tussenruimte van 40 centimeter kan aanhouden.

Dit is voldoende om doorzakken van het dak te voorkomen. Het dak gaat van zichzelf namelijk ook behoorlijk wat wegen.

Gebruik voor de bevestiging van de dakdragers ook metalen hoekbevestigingen. Bevestig ze met schroeven.

Dakbeschot aanbrengen

Nu de dakdragers geplaatst zijn kun aan de slag met het dakbeschot van de blokhut maken.

Hierbij kun je kiezen uit de volgende twee mogelijkheden:

 • Rabatplanken (Met mes en groef)
 • Schuttingplanken

De eerste versie is steviger en zal minder snel doorbuigen. Ook kan het hout nog gaan werken, en bij de rabatdelen is daar de ruimte voor.

Bij de schuttingplanken kun je dit opvangen door de planken niet stijf tegen elkaar vast te maken.

Op het hout komt een laag met waterbestendig dakleer of EPDM folie.

Het dakleer zal er op gebrand moeten worden voor de mooiste bevestiging. Dit is best een specialistisch klusje, de meeste blokhut bouwers besteden dit uit.

Je kunt er ook voor kiezen het dakleer vast te spijkeren met een hamer en spijkers met grote koppen.

Allebei de dakbedekkingen gaan erg lang mee en zijn zeer effectief. Het is maar net wat je mooier of makkelijker vind.

De afwerking van de blokhut (Stap 7)

Om het geheel een mooie uitstraling te geven is het mooi om de randen van het dak af te werken met boeidelen, ook wel windveren genoemd.

Dit zijn planken die je aan de zijkant tegen het puntdak maakt.

De planken worden niet alleen voor het mooie gemonteerd, maar ook omdat ze veel regen en wind opvangen dat dan niet onder het dak kan komen.

Als je een blokhut bouwen gaat, moet je het natuurlijk wel gelijk goed doen.

Juist omdat deze planken extra veel weer en wind krijgen te verduren is het verstandig ze hier ook tegen te wapenen. Dit kun je doen door behalve geïmpregneerd hout te gebruiken ze ook nog eens te behandelen met buitenbeits.

Overigens is het niet nodig om de rest van de blokhut te behandelen als je geïmpregneerd hout hebt gebruikt.

Het is natuurlijk aan jezelf als je een blokhut maken wilt met een mooi kleurtje 😉

Hier kun je bouwtekeningen voor blokhutten krijgen

Vind je deze beschrijving handig, maar kun je toch nog een goede steun in de rug gebruiken bij een blokhut bouwen?

Gebruik dan deze bouwtekeningen, dan weet je zeker dat het eindresultaat ook daadwerkelijk stevig en mooi wordt.

Overigens zitten er nog veel meer bruikbare bouwtekeningen bij, ik weet zeker dat je er je voordeel mee kan doen.

Veel succes met je eigen blokhut bouwen, geniet ervan!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>