Behangtafel maken? Ontdek hoe je dit snel en makkelijk doet

Een behangtafel maken is niet moeilijk, dat kan je makkelijk zelf.

Je bespaard een hoop geld als je het zelf doet en ook ga je er veel meer plezier van hebben.

Overigens is een behangtafel echt een vereiste bij het behangen. Er is geen andere manier om de lange stroken netjes op de muur te krijgen zonder kreukels en bubbels.

Je kunt er natuurlijk ook één kopen, maar vaak zijn deze tafels maar 2 meter, terwijl de stroken behang langer moeten zijn.

Ga dus je eigen behangtafel maken en je krijgt precies wat je nodig hebt en handig is.

Ontdek in dit artikel hoe je dat doet!

behangtafel maken

Aandachtspunten bij een behangtafel maken

Bij een behangtafel maken is het belangrijk dat je hem snel in elkaar hebt om vervolgens aan de slag te kunnen gaan met de taak waar het om gaat: behangen.

Als je dit artikel verder doorneemt kun je dan ook in afzienbare tijd een behangtafel maken.

Het mooie is dat als je straks aan het behangen bent dit extra leuk wordt want je doe het notabene op je zelfgemaakte behangtafel!

Voor een klusser is het altijd leuk als je ook daadwerkelijk profijt hebt van de projecten die je maakt. Vooral als het een soort gereedschap is.

De snelste manier

Een behangtafel maken doe je het snelst met gebruik van goede bouwtekeningen als deze (klik op de link voor een review van deze bouwtekeningen, ze zitten in een groot pakket).

Daar staan ook alle afmetingen op die je nodig hebt van de verschillende materialen waarvan de behangtafel gemaakt wordt.

Het grote voordeel van een goede bouwtekening is dat je ook alle maten naar eigen wens kunt aanpassen. Als je dit doet, moet je er even om denken dat je wel alle verhoudingen het zelfde houdt.

Dan weet je zeker dat de behangtafel net zo stevig blijft als hij bedoelt is op de bouwtekening.

Een behangtafel maken met eigen afmetingen

Als je een behangtafel maken gaat die net even anders is als op de bouwtekening dan is het zaak om met percentages te werken.

Mocht je dus een behangtafel maken van 240 centimeter lang in plaats van 200 centimeter, dan moet je bij de rest van de afmetingen ook rekening houden met 20% meer.

Dit bereken je op de volgende manier: Je neemt de nieuwe maat min de oorspronkelijke maat. De uitkomst deel je door de oorspronkelijke maat en vervolgens doe je dit maal 100.

Dat ziet er als volgt uit:  240-200/200×100 = 20%.

Mocht je die 240 centimeter aanhouden, dan moet je alle maten met 20% vergroten.

Het is dus onverstandig om zomaar overal die 40 centimeter bij op te tellen, want dat zou de tafel erg ondeugdelijk en onbruikbaar maken.

De stappen van een behangtafel maken op een rij

Ten eerste moet je weten dat een behangtafel maken niet moeilijk is. Je hebt er ook geen tweede paar handen voor nodig, je kunt het prima in je eentje doen.

Het belangrijkste wat je moet doen is de stappen op de bouwtekening nauwgezet opvolgen.

Op de bouwtekening staan niet alleen de maten en aanzichten van de behangtafel, maar ook een lijst met materialen die je moet kopen.

Daarnaast lees je precies wat je moet doen om een stevige behangtafel te maken. Deze combinatie zorgt er voor dat het eigenlijk niet fout kan gaan.

Voorkom de meest gemaakte fout

De meeste fouten die gemaakt worden komen voort uit het feit dat de instructies niet worden opgevolgd.

Mensen denken het dan zelf beter te weten maar komen achteraf toch bedrogen uit…

De eerste stap die je moet zetten is dus de bouwtekening van de behangtafel downloaden en je kunt direct aan de slag. Verderop leg ik uit je aan deze bouwtekening kan komen.

Maar nu eerst nog even wat anders, want je kunt nog meer geld besparen als je de behangtafel zelf maken gaat.

Nóg meer geld besparen met zelf behangtafel maken

Voordat je naar de bouwmarkt gaat is het goed om te kijken of je niet toevallig nog wat van de onderdelen op de onderdelenlijst zelf in de schuur hebt liggen.

Dit kan je een hoop geld besparen, want dat betekend dat je het niet meer hoeft aan te schaffen.

Mensen bewaren vaak veel meer spullen dan ze zelf weten, dus vraag ook familie en vrienden even of ze nog wat hebben liggen.

Waarschijnlijk vinden ze het alleen maar leuk om je te helpen en zijn ze blij dat ze die ‘zooi’ niet voor niets zo lang bewaard hebben 😉

Voor jou is het natuurlijk erg bruikbaar, en zo is iedereen blij.

Ook op gereedschap besparen

Het zelfde geldt natuurlijk voor het gereedschap waarmee je de behangtafel maken gaat. Als je het zelf niet hebt, leen het dan gewoon van iemand anders.

Niets is leuker dan andere mensen kunnen helpen en je hoeft je echt niet te schamen als je eens een ander om een gunst vraagt.

Hoe gebruik je slim een behangtafel? 6 aanvullende tips

Hieronder vind je nog tips als je de behangtafel in gebruik gaat nemen. Met deze tips kun je sneller en netter werken, waardoor je een beter eindresultaat krijgt.

  1. Probeer telkens zo veel mogelijk de hele tafel met behang te bedekken, dan komt er geen lijm op de tafel
  2. Als de tafel te breed is, probeer het behang dan gelijk te leggen met de rand van de tafel aan de kant waar je zelf staat
  3. Als er toch lijm op de tafel komt haal dit dan gelijk weg met een doek die vochtig is gemaakt
  4. Maak een behangtafel die minstens zo lang is als de kamer hoog is, dan steekt de strook behang niet telkens uit wat lastig is met het aanbrengen van plaksel
  5. Als je klaar bent met behangen, maak de behangtafel dan direct schoon. Een met plaksel vervuilde tafel kan erg irritant zijn voor de volgende keer behangen
  6. Je kunt een behangtafel ook voor vele andere doeleinden gebruiken, dus waarschijnlijk ga je veel profijt hebben van zelf een behangtafel maken!

Hier kun je de behangtafel bouwtekening krijgen

Het is slim om met een bouwtekening aan de slag te gaan, maar dat geldt eigenlijk voor elk doe-het-zelf project wat je oppakt.

De behangtafel bouwtekening kun je vinden in dit bouwtekeningen pakket.

De naam zegt het al; Het is een heel pakket met bouwtekeningen.

Het grote voordeel daarvan is dat als je het eenmaal aangeschaft hebt, je alle bouwtekeningen onbeperkt kunt gebruiken.

En er zitten zo veel bouwtekeningen in dat je nooit weer een bouwtekening hoeft aan te schaffen.

Hierbij kun je denken aan allerlei soorten meubels zoals stoelen, banken en kasten, maar ook veel bouwtekeningen van een afdak, een schuur, een tuinhuis en ga zo maar door.

Zelfs kinderspeelgoed kun je met deze bouwtekeningen maken.

Het zijn echt duizenden bouwtekeningen waar je dus altijd toegang toe hebt. Voor de echte klusser een no-brainer, dus doe er je voordeel mee.

Voor nu wens ik je veel succes met je eigen behangtafel maken en met behangen natuurlijk!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>