Legnest kippen maken? Zo voorkom je dat alle moeite voor niets is:

Een legnest voor kippen maken is niet iets wat je zomaar even doet.

Het is een belangrijke plek voor je kippen en als je het niet goed doet, zillen de kippen er geen eieren in gaan leggen.

legnest kippen maken

Een ei leggen kan tot wel twee uren duren, kippen willen daarom een plek hebben waar ze zich op hun gemak voelen.

Daar komt bij dat als je kippenhok hebt zonder legnest, je aldoor op zoek moet naar de eieren. Bij een klein kippenhok is dit misschien niet zo veel moeite (alsnog irritant), maar bij een groot kippenhok of als de kippen vrij rond lopen, zoek je je helemaal een ongeluk.

Sterker nog, als je de eiren niet kunt vinden gaan ze rotten, en dat kan behoorlijk gaan stinken.

Een legnest voor de kippen maken is dus niet alleen voor de kippen, maar ook voor jezelf erg makkelijk en eigenlijk onmisbaar in iedere kippenhok.

Ontdek in dit artikel hoe je voorkomt dat de kippen alsnog op een andere plek hun eieren gaan leggen in plaats van in het legnest.

Je wilt niet dat alle tijd en moeite die je er in gestoken hebt voor niets zal zijn.

Legnest kippen maken – Waar moet hij aan voldoen?

Om er voor te zorgen dat de kippen ongestoord en dus veilig hun eieren kunnen leggen, zul je de legnesten aan 3 kanten dicht moeten maken.

Er zijn kippenhouders die ook de bovenkant dicht maken, maar dit is geen must. Als je dat wel doet, zorg dan dat de bovenkant schuin afloopt. Anders is dit voor de kippen een ultieme plek om op te gaan zitten.

De kans is dan groot dat de kippen in het legnest gaan poepen, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor het eiren leggen in het legnest.

Afmetingen

Als je kijkt naar hoe groot het legnest moet worden, is dit een belangrijk aspect voor zowel de kippen als voor jezelf. Je kunt namelijk maar een beperkt aantal legnesten kwijt in je kippenhok en een te groot legnest zal er voor zorgen dat de kippen er niet in gaan zitten.

De grootte van het legnest is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de kippen. Een kippenras als de Barnevelder is erg groot, en past niet in een nestkast voor krielkipjes.

Als gemiddelde kun je 300 x 300 millimeter aanhouden. Heb je echt grote kippen, hou dan ruimer aan en bij kleinere kippen mag het wat minder zijn.

Aantal legnesten

De hoeveelheid legnesten is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Hou er echter rekening mee dat niet iedere hen haar eigen legnest hoeft te hebben. Je kunt prima één legkast voor 3 kippen aanhouden. Soms gaan ze er namelijk met meerdere kippen tegelijk in zitten, en ze zitten er natuurlijk niet de hele dag of nacht.

Legnest kippen maken – Waar moet hij komen?

Kippen hebben een sterke drang om te vechten voor de beste plek.

Van oorsprong sliepen kippen altijd in bomen of struiken op de takken. Je kon dan goed zien wie de meeste macht had, die zat dan op de bovenste tak – meestal de haan…

Met legnesten kun je hier ook last van krijgen. Als je de legnesten niet op dezelfde hoogt plaatst, kunnen ze ruzie krijgen om de beste plek wat kale kippen tot gevolg kan hebben.

Voorkom dit door de legkasten op dezelfde hoogte te plaatsen. Rust in het kippenhok is rust in je hoofd 😉

Van de grond

Kippen vinden het fijn om niet op de grond hun eieren te leggen. Zorg er daarom voor dat de legnesten van de grond zijn, het liefst op 10 tot 40 centimeter hoogte.

Ook is het slim om de bodem van de legkast licht hellend naar achteren te maken. Als het ei dan gelegd is kan deze naar achteren rollen en is er minder kans dat de kippen er op poepen of ze per ongeluk stuk maken.

Zorg er wel voor dat de eieren zacht terecht komen als ze naar achteren rollen. Leg er bijvoorbeeld wat hooi of stro neer.

Daarnaast is het slim om boven het gedeelte waar de eieren naar toe rollen iets te maken zodat de kippen er niet meer bij kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een plankje of een stuk kippengaas.

eieren uit legkast

Weg van tocht en vocht

Zorg er voor de dat legkasten op een plek komen waar de kippen geen last hebben van tocht. Ze zitten een behoorlijke poos stil tijdens het leggen en van tocht kunnen ze ziek worden.

Om er voor te zorgen dat er toch voldoende frisse lucht in het kippenhok en dus in de legnesten komt, kun je bovenaan de zijwand van het kippenhok een opening maken.

Verder moet er ook geen vocht in de legnesten kunnen komen. Zorg er daarom voor dat de buitenwanden van het kippenhok en de legnesten waterdicht zijn en geen kieren hebben.

Materialen

Het beste kun je voor het maken van de legkasten materiaal gebruiken dat tegen vocht kan. Het meeste (goedkope, geperste) hout gaat uitzetten als het nat wordt, dit kun je ook voorkomen door er een waterbestendige verflaag overheen te doen.

Bij het schoonmaken is het namelijk erg makkelijk als je water kan gebruiken. Het gaat dan veel grondiger, sneller en makkelijker.

Daarnaast is het slim om de legnesten wit te maken. Je ziet dan veel beter hoe vuil (of schoon) ze zijn en daarmee voorkom je dat er ongedierte blijft zitten wat ziektes kan veroorzaken bij de kippen.

Veel succes met je legnest voor kippen maken!

>