Kippenren maken? Voorkom deze fouten en verspil geen tijd en geld:

Een kippenren maken hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar weet waar je op moet letten.

Natuurlijk kan dit als een dooddoener klinken. Toch zijn er een aantal zaken die je moet zien te voorkomen, en een aantal zaken die het je erg makkelijk maken.

kippenren maken

Zo makkelijk zelfs dat ik durf te beweren dat iedereen die een zaag en een hamer vast kan houden, een kippenren kan maken.

In dit artikel ontdek je de do’s en de don’ts van een kippenren maken en kom je er achter wat het geheim van een goed kippenhok is.

Mocht je dus zelf aan de slag willen en er een succes van maken, lees dan snel verder!

Wat je bij een kippenren maken niet mag vergeten

Als je een kippenren maken gaat, is het belangrijkste dat je van tevoren een aantal zaken besloten hebt.

Dit moet je weten omdat je anders achteraf voor verassingen komt te staan en het zelfs zover kan komen dat je de kippenren weer moet afbreken en opnieuw moet opbouwen.

Dit zijn zaken waar je vooraf rekening mee moet houden:

  • Welk kippenras wil je gaan houden?
  • Hoeveel ruimte heb je in de tuin?
  • Waar moet het kippenhok komen te staan?
  • Hoeveel kippen wil je houden (ook in de nabije toekomst)?
  • Heb je in jouw geval een bouwvergunning voor een kippenhok nodig?

Verschillen tussen kippenrassen

De verschillende kippenrassen kennen hun eigen manier van verzorgen.

Zo kan een kip van het ene ras heel klein zijn en een kip van het andere ras heel groot. De ene kip heeft lange veren en kammen en baarden, terwijl de andere kip dat allemaal niet heeft.

Ook zijn er kippen die goed kunnen vliegen, deze zullen gekortwiekt moeten worden.

De belangrijkste verschillen voor een kippenren maken zitten in de grootte van de kip. Als een kip van een ras is dat behoorlijk groot kan worden, heeft het ook meer ruimte nodig.

Wil je bijvoorbeeld in iedere geval 5 kippen hebben, dan zul je een bepaalde ruimte per kip aan moeten houden om de grootte van de kippenren te kunnen bepalen.

Vergeet niet dat de benodigde grotere ruimte zowel voor het binnenhok als het buitenhok (de ren) geldt.

Beschikbare ruimte

Wat ook een grote impact heeft op een kippenren maken is de ruimte die je er beschikbaar voor hebt.

Ook al heb je aardig wat ruimte, het is vaak niet echt mooi als een kippenren prominent in de tuin aanwezig is. Dan wordt het object waar direct alle aandacht op gevestigd wordt.

Om er voor te zorgen dat je van tevoren een goed beeld kan krijgen van de impact die de kippenren op je tuin heeft, kun je het volgende doen. Je zet stokjes in de grond op de hoeken ter grootte van de kippenren.

Wil je het helemaal goed doen, dan laat je die stokken net zo hoog zijn als de kippenren wordt.

Je kunt dan precies zien hoe groot het bouwwerk wordt en of dat naar je zin is (of niet).

Mocht je er achter komen dat het een te groot bouwwerk wordt, dan kun je er altijd nog voor kiezen om minder kippen te gaan houden dan je eerst in gedachten had. Of je gaat voor een kleiner ras, die hebben minder ruimte nodig.

De plek in de tuin

Het is belangrijk dat de kippen zelf de keuze kunnen maken of ze in de zon of in de schaduw willen zitten. Zorg er daarom voor dat het kippenhok op een zon rijke plek kom te staan en maak in de kippenren een mogelijkheid waardoor de kippen in de schaduw kunnen gaan zitten.

Dit laatste is overigens best makkelijk gerealiseerd.

Zo kun je een stukje dak van de kippenren dicht maken of je plant een paar struikjes in de ren, afhankelijk van de grootte van de ren natuurlijk.

Verder vinden de kippen het fijn om een zandbad te kunnen nemen. Zorg daarom ook voor een strookje zand in de kippenren.

kippen in de schaduw

Het aantal kippen

Omdat kippen van nature sociale dieren zijn, vinden ze het fijn om in een groep(je) samen te leven.

Zorg er daarom voor dat je minstens 3 kippen hebt. Er zal er altijd één de leiding nemen – ook als er geen haan bij zit – en dan is het wel fijn dat de dominante kip haar aandacht kan verdelen over twee kippen in plaats van slechts één.

Die ene zou dan alles te verduren krijgen, wat erg ongezond kan zijn.

Zelf vind ik 5 kippen een mooi aantal, je krijgt dan echt een toom kippen die leven zoals ze van nature hebben meegekregen.

Bouwvergunning nodig?

In sommige gemeenten heb je een bouwvergunning nodig als je een kippenren wilt gaan bouwen.

Gelukkig is dit vaak niet het geval als je binnen bepaalde afmetingen blijft. Ook heeft het er mee te maken waar je hem op je perceel wilt gaan maken.

Zo is dichter bij een bestaand gebouw vaak beter en ook moet je de kippenren niet op de scheidingsgrens met de grond van de buren bouwen.

Verder kom je een heel eind met gezond verstand. Maar om er zeker van te zijn dat je de kippenren niet achteraf hoeft af te breken, is het verstandig om even met de gemeente te bellen. Vaak is hier een bepaald loket voor beschikbaar waar je met dergelijke vragen terecht kan.

Het geheim van een goede kippenren maken

Zelf een kippenren maken is op zich niet moeilijk. Je moet gewoon even weten hoe je het moet doen en dan actie ondernemen.

Dit klinkt natuurlijk allemaal logisch, maar is het echt zo simpel?

Nee, natuurlijk niet.

Tenminste, niet zonder een goed plan.

De meeste mensen hebben geen ervaring met een kippenren maken, en daarom kun je het beste iemand er bij halen die er wél ervaring mee heeft.

Of je zorgt er voor dat je een goed plan in huis haalt. Dat kan met de bouwtekeningen die je in het pakket van Freds Bouwtekeningen kunt vinden (klik om een review van dit pakket te lezen).

Dit is een pakket waarin niet alleen bouwtekeningen van verschillende kippenhokken staan, maar ook van veel andere projecten.

Ik weet zeker dat je er je voordeel mee kan doen.

Het bespaard je in ieder geval een hoop gestuntel (lees: tijd en geld) als je er op eigen houtje mee aan de slag gaat.

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>