Kippenhok winterklaar maken? Lees wat je WEL en NIET moet doen:

kippenhok winterklaar makenJe kippenhok winterklaar maken is een goed idee om zowel het hok als de kippen in topconditie te houden.

Het kan namelijk behoorlijk koud worden in de winter, en daar zijn goede voorbereidingen wel op hun plaats.

Denk bijvoorbeeld aan een verwarmde drinkbak zodat het drinkwater niet bevriest en je iedere dag staat te bikken om het ijs er uit te krijgen.

Er zijn echter ook foute zaken die je kan doen omdat je denkt dat dit goed is voor de kippen.

In dit artikel ontdek je de do’s en don’ts van een kippenhok winterklaar maken, lees dus snel verder!

Eten en drinken in de winter

Kippen eten in de winter meer van het voer dat je ze zelf geeft. In de andere maanden kunnen ze namelijk veel meer eten van wat de natuur ze te bieden heeft.

Ook verbruiken ze meer energie in de winter om zichzelf warm te houden.

Geef ze in de winter dus meer graan en legkorrels dan je in de zomer gewend bent. Het zijn geen vogels, voer ze dus geen vetbolletjes of iets dergelijks.

Geen warm water

Voor sommige mensen is een verwarmde drinkbak overbodige luxe.

Je kunt water immers ook ontdooien door er wat warm water overheen te gooien?

Ja., dat kan zeker, maar het is minder prettig voor je kippen. Er komt namelijk damp van dat warme water af… En dit kan op de baarden en kammen van de kippen gaan zitten! Let op: Dit is gewoon vocht, en gaat dus bevriezen.

Bevroren kammen en baarden zijn voor kippen geen pretje…

En als je geen zin hebt om iedere dag vers drinkwater voor de kippen in te schenken, dan is er een watersysteem te krijgen dat zich automatisch vult.

Geen metaal

Overigens is het ook niet slim om metalen drink- of voerbakken te gebruiken. Dit wordt in de winter zo koud dat de kippen er aan vast kunnen vriezen.

Verwijder dus al het metaal als je het kippenhok winterklaar maken gaat.

Je moet er niet aan denken dat in het begin van de avond gebeurd en een kip daar de hele nacht aan vast moet blijven zitten. Totdat jij een keer polshoogte komt nemen in de morgen…

Laat de kippen niet bevriezen

Als het kouder wordt dan 6 graden, bestaat de kans dat de kammen en baarden van de kippen gaan bevriezen.

Gelukkig is dit makkelijk te herkennen, de kammen en baarden worden namelijk donkerder van kleur en kunne zelfs zwart worden. Als je hier niets aan doet, kunnen de kammen en baarden zelfs helemaal afsterven.

Het kippenhok wordt in de winter lekker warm gehouden door de lichaamstemperatuur van de kippen (en hun mest 😉 ) en daardoor kan er vocht op de kammen en baarden van de kippen komen. Als de kippen vervolgens naar buiten lopen, waar het vriest, kunnen deze bevriezen.

Het vervelendste is nog dat als de temperatuur vervolgens weer gaat stijgen, de kippen last kunnen krijgen van een ontsteking op deze plekken.

Rassen met minder risico

Als je kijkt naar het kippenras ‘Leghorn’ dan lopen deze kippen een veel groter risico op bevroren kammen en baarden als andere kippensoorten.

Dit ras heeft namelijk grote kammen en baarden van zichzelf.

Als je dat vergelijkt met Hennen, dan hebben die hier juist helemaal geen last van. Wat zij doen is hun kop warm houden in de winter door hem onder een vleugel te stoppen tijdens het slapen.

kippenhok met ren

Risicoperiode

Misschien heb je het fenomeen wel eens gezien: Grote ijsbloemen op de ruiten.

Dit komt vooral voor als de luchtvochtigheid heel hoog is in de winter en de temperaturen flink gaan dalen tot ver onder het vriespunt.

Dit is ook voor de kippen het moment dat ze de meeste kans hebben op bevriezen. Dit wordt nog bevorderd wanneer een kippenhok niet goed is geventileerd.

Je kunt een kippenhok winterklaar maken en dit voorkomen door het hok te isoleren.

Of je maakt een apart kippenhok voor in de winter dat beter geïsoleerd is dan het huidige binnenhok. Als je het alsnog niet vertrouwd kun je bevriezing van kammen en baarden tegengaan door deze in te smeren met vaseline.

Voorkom legnood (Juist ook in de winter!)

Een kip kan in legnood raken, dat wil zeggen dat ze een ei klaar heeft om te leggen, maar dat het ei er niet uit wil.

De kip kan persen wat ze wil, maar het lukt gewoon niet.

Dit kan zo erg worden, dat de kip niet het ei er uit perst, maar een stukje cloaca (achter-uitgang van de kip). Wat je dan vaak ziet is dat de kip langdurig op het nest blijft zitten terwijl het niet broeds is.

Kijk dan even goed naar haar ‘achterkantje’.

Oorzaken

Dit kunnen oorzaken zijn van legnood:

 • De kip wordt ouder
 • Het ei is groter dan normaal
 • Het is gebroken
 • Het ei heeft twee dooiers
 • Het ei zit er overdwars in en blijft ‘haken’

Maar in feite is dit meestal niet de hoofdoorzaak. Legnood komt meestal door ene samenloop van omstandigheden. Je moet hierbij denken aan voeding die niet goed uitgebalanceerd is, of dat de kip te veel heeft stil gezeten, of dat ze te lang aan te lage temperaturen is blootgesteld.

Als je hier niet alert op bent, kan het zelfs zo ver komen dat een kip dood gaat aan legnood. Een punt van extra aandacht in de winter en daarom onderdeel van een kippenhok winterklaar maken.

Als het gebeurd

Mocht het toch voorkomen dat een kip last krijgt van legnood, dan moet ze apart van de andere kippen op een warme plek worden geplaatst. Denk hierbij aan 30 tot 35 graden Celsius.

Wat ook kan helpen is om wat druppels slaolie in het kontje van de kip in te brengen. Daardoor kan het ei toch loskomen.

Ook als het voorkomt dat er een deel van de cloaca zichtbaar is, moet je de kip apart plaatsen. De kans is namelijk groot dat de andere kippen hier in gaan pikken, wat de dood van de kip tot gevolg kan hebben.

Gelukkig betekend dit niet per definitie het einde van de kip, ze kan hier goed aan behandeld worden.

Vraag hier een dierenarts voor, tenzij je er zelf al ervaring mee hebt.

Wat de dierenarts doet

 1. Wat buiten de kip hangt en eigenlijk binnen in de kip hoort te zitten, wordt met warm water gewassen.
 2. Vervolgens moet dit weer geplaatst worden op de plek waar het hoort, binnen in de kip. Dit gebeurd uiteraard met schone handschoenen aan.
 3. De kip wordt in een doek gewikkeld zodat de poten en vleugels niet kunnen bewegen en bij elkaar blijven.
 4. De kip wordt op een warme en donker plek gelegd om het een dag uit te laten rusten. Ze krijgt daarbij natuurlijk wel gewoon te eten en te drinken.
 5. De dag daarop wordt de doek verwijderd en bekeken of de cloaca binnen is gebleven.
 6. De kip wordt nog een dag apart gehouden ter observatie. Als dit een dag goed is gegaan, mag de kip terug bij de andere kippen.

 Hoe je legnood voorkomt

ls je jonge kippen hebt, dan is bijvoorbeeld het voeren van legkorrel een goede manier om legnood te voorkomen. Het helpt de kippen om een sterke eierschaal te produceren in de goede vorm.

Doe dit totdat de kippen 5 jaar zijn geworden.

Kippen kunnen oorspronkelijk maar tot hun 5e levensjaar eieren leggen. Doordat ze een soort van krachtvoer van ons mensen krijgen, kan dit verlengt worden totdat ze zo’n 10 jaar zijn.

Echter is de bouw van de kip hier niet voor gemaakt.

Als je dit toch doet, bestaat de kans dat een kip eieren met dubbele dooiers gaat leggen. Ook kan het voorkomen dat de legbuis niet meer zo ver kan oprekken dat er eieren doorheen kunnen.

Als je een kip dus legkorrels blijft voeren, ook op latere leeftijd, dan kan ze hieronder gaan lijden. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.

Overige tips om je kippenhok winterklaar te maken

Kippen moeten het niet te koud hebben in hun hok. Kippen hebben qua eieren leggen van nature een ‘winterstop’. Geef je ze legkorrels in de winter, dan zullen ze ook door blijven gaan met eieren leggen.

Omdat het lastig is om in de winter de gewenste temperatuur voor de kippen te regelen, is het beter om de kippen geen legkorrels te geven.

Ze stoppen dan zelf met leggen, en pakken het in de lente weer op.

Verder hebben de kippen ook in de winter genoeg beweging nodig, zorg er daarom voor dat het winterhok en de kippenren ruim genoeg is.

>