Kippenhok met ren nodig? Zo voorkom je dat je te veel geld uitgeeft:

Als je kippen wil gaan houden heb je een kippenhok met ren nodig.

De vraag is natuurlijk wat een goed kippenhok met ren is en wat dat gaat kosten. Misschien kun je hem zelfs wel zelf maken als je niet bang bent de handen uit de mouwen te steken.

Wat ik zelf altijd wil voorkomen is dat ik tijd en moeite verspil aan iets wat niet de moeite waard is.

kippenhok met ren

Ook hou ik liever geld in mijn zak als het even kan, je wilt niet onnodig veel geld uitgeven als je het voor minder geld ook kan doen.

In dit artikel ontdek je hoe je een kippenhok met ren van de beste kwaliteit voor niet veel geld kan krijgen.

Ook kom je er achter waar een kwalitatief kippenhok aan moet voldoen. Lees dus snel verder!

De eisen van een goed kippenhok met ren

Voordat je het internet gaat afspeuren naar een kippenhok, of naar de bouwmarkt gaat om er materialen voor te kopen, moet je wel weten waar het kippenhok aan moet voldoen.

Je zult de eerste niet zijn die achteraf spijt heeft van zijn aankoop of creatie, omdat je bijvoorbeeld geen rekening hebt gehouden met uitbreiding…

Het is dus verstandig eerst alles op een rijtje te zetten waar je kippenhok met ren aan moet voldoen, zodat je weet wat je moet hebben.

Dit zijn zaken waar je bijvoorbeeld over na kan denken:

  • Hoeveel ruimte heb ik in mijn tuin?
  • Wat voor kippenras wil ik houden?
  • Heb ik een bouwvergunning voor een kippenhok nodig?
  • Hoeveel kippen wil ik houden?
  • Ga ik voor een kippenhok met ren of laat ik ze los rondlopen?

Als je dit eenmaal weet, kun je veel gerichter aan de slag gaan met een kippenhok.

Kun je overal een kippenhok met ren neerzetten?

In theorie is het antwoord op deze vraag natuurlijk: Ja.

Zolang je ruimte in je tuin hebt, kun je er een kippenhok met ren plaatsen. De vraag is natuurlijk of je dan nog wel tuin overhoud en of je buren hier blij van worden.

Kippen houden in een woonwijk is natuurlijk wel even wat anders dan kippen houden op een boerderij.

Om te voorkomen dat je last krijgt van stankoverlast, moet je niet te veel kippen op een te kleine ruimte zetten. Je krijgt dan niet alleen last van een nare geur, de kippen gaan elkaar dan ook frustreren.

Het gevolg hiervan kan zijn dat ze elkaar kaal gaan pikken waardoor ze sneller ziek kunnen worden.

Al met al een situatie waar niemand op zit te wachten.

Daarnaast is het belangrijk dat de kippen én in de schaduw kunnen zitten, én in de zon. Zon kun je zelf niet maken, schaduw echter wel. Daarom kun je een kippenhok met ren beter op een plek zetten waar zon kan komen.

Voor schaduw kun je dan een dicht stuk in het dak van de ren maken. Of je plant een boompje of struikje in de ren.

Onderhoud aan een kippenhok met ren

De reden dat ik over het onderhoud van het kippenhok begin, is dat je hier vooraf rekening mee moet houden.

Een kippenhok kan er leuk uitzien, maar als het hok erg lastig schoon te maken is, baal je daar iedere keer van als het moet gebeuren.

Zorg er daarom voor dat zowel het binnenhok als de ren goed bereikbaar is. Het mooiste is om het nachthok wat hoger te hebben zodat je niet steeds hoeft te bukken als je gaat eieren rapen of het hok moet schoonmaken.

Het kan hierbij helpen om boven de legnesten een klep te hebben die het mogelijk maakt om direct de eieren op te pakken. Hoef je jezelf ook niet in allerlei bochten te wringen.

Het is daarvoor natuurlijk wel nodig dát je legnesten in  het kippenhok hebt. De kippen leren dan ook dat ze de eieren op één plek moeten leggen. Dit voorkomt dat je de hele kippenren door moet, op zoek naar de eieren.

Ziekte en schoon maken

Zorg er verder voor dat je geen kippenhok krijgt met allemaal kieren en spleten.

Ten eerste kunnen kippen er erg ziek van worden als ze tijdens het slapen op de tocht staan. Ook is vocht in het binnenhok niet goed. Daardoor kan het gaan schimmelen en dat maakt dat je het hok vaker moet schoon maken.

Waar kippen ook ziek van kunnen worden zijn luizen en dan met name bloedluizen.

Deze luizen nestelen zich in alle spleetjes die ze maar kunnen vinden om vervolgens onder de veren van de kippen te kruipen als ze slapen.

Ten tweede zijn kieren en spleten erg lastig om schoon te maken. Een schoon hok is belangrijk voor het welzijn van de kippen, en verminderd de kans op de eerder genoemde luizen. Maar ook ziektekiemen hebben dan veel minder kans om zich te ontwikkelen.

Zo voorkom je veel onderhoud

Overigens kun je een vochtig hok voorkomen door te kiezen voor een degelijk kippenhok. Natuurlijk zijn deze wat prijziger dan de varianten met dunne latjes, maar zie het als een investering in de toekomst.

Als je een kippenhok koopt dat na een jaar van ellende uit elkaar valt, moet je of reparaties gaan uitvoeren die geld en tijd kosten. Of je moet zelfs een compleet nieuw hok kopen.

Zelf zou ik dan voor de langere termijn  gaan en direct geld in iets goed investeren.

kippenbenodigdheden

Goed kippenhok met ren voor niet veel geld

Het klinkt natuurlijk mooi om direct voor een kwalitatief kippenhok met ren te gaan.

De vraag is daarbij wel of kippen houden dan niet direct een prijzige hobby wordt. Misschien weet je helemaal nog niet zeker of je dit over een jaar nog steeds zo leuk vind.

Dan zou het jammer zijn om er veel geld in gestoken te hebben en vervolgens alles weer met verlies van de hand te moeten doen.

Om er voor te zorgen dat je niet te veel geld aan een kippenhok met ren besteed en toch veel waar voor je geld krijgt, zijn er 3 dingen die je kan doen:

  1. Een tweedehands kippenhok kopen
  2. Een nieuw kippenhok met ren kopen in de uitverkoop
  3. Zelf een kippenhok maken

Tweedehands kippenhok kopen

Als je een tweedehands kippenhok met ren koopt, blijft dit altijd een gok. Aan de buitenkant kan het hok er nog degelijk en goed uitzien, maar je weet niet of het hout bijvoorbeeld al aan het rotten is.

Of dat de constructie helemaal niet degelijk is. De meesten van ons zij geen professionele timmermannen die daar oog voor hebben.

Het zou dus slim zijn om een dergelijk iemand mee te nemen om het hok te beoordelen.

Bij een tweedehands kippenhok heb je ook niet veel keus in wat je kunt krijgen. Je moet het doen met wat er aangeboden wordt op bijvoorbeeld marktplaats.nl.

Nieuw kippenhok kopen in de uitverkoop

Als je de aanbiedingen in de gaten houdt, is het soms best lonend om een nieuw kippenhok met ren te kopen.

Je weet dan zeker dat het hout van goede kwaliteit is en kunt er zelfs mee terug gaan als er iets niet in de haak is. Je hebt er namelijk garantie op.

Het lastige is dat kippenhokken niet vaak in de uitverkoop zijn, in ieder geval niet met kortingspercentages waar je echt blij van wordt. Dan moet je al net geluk hebben met een winkel of groothandel die er mee stopt of iets dergelijks.

Kippenhokken zijn namelijk niet sterk onderhevig aan modetrends ofzo, ze kunnen ook prima in het jaar daarop nog verkocht worden.

Daar komt bij dat zelfs áls ze in de uitverkoop zijn, ze nog steeds behoorlijk aan de prijzige kant zijn.

Zelf een kippenhok met ren maken

Vaak is dit de goedkoopste manier om een kwalitatief stevig bouwwerk te maken, en dat geld dus ook voor kippenhokken.

Vooral als je het vergelijkt met de goedkopere kippenhokken die je in de winkel kan halen, dan zie je dat daarvoor niet de meest dikke en goede materialen zijn  gebruikt.

Als je een kippenhok zelf maakt, heb je hiervan de kosten ook zelf in de hand.

Om het goedkoop te houden zou je bijvoorbeeld een groot deel van de ren uit kippengaas kunnen laten bestaan. Misschien heb je de meeste materialen zelfs al wel in huis en hoef je alleen nog maar een plan te hebben om het hok in elkaar te zetten.

Een dergelijk plan is overigens ook makkelijk te verkrijgen, ik zal je er direct meer over vertellen.

Uitgebreid bouw-plan voor zelf kippenhok maken

Als het je leuk lijkt om voor weinig geld je eigen kippenhok te maken, dan hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn.

Het enige wat je nodig hebt is een goed uitgedacht plan, de rest is gewoon uitvoering door het plan te volgen.

Nu kan ik me voorstellen dat je het niet makkelijk vind om zelf te bedenken hoe een kippenhok er uit moet komen te zien en er voor te zorgen dat deze ook nog eens echt stevig en duurzaam wordt.

Gelukkig is daar een oplossing voor, en die vind je bij Freds bouwtekeningen (klik voor een uitgebreid review van deze bouwtekeningen).

Als je die bouwtekeningen volgt, heb je in weinig tijd een compleet kippenhok staan.

Je zult zien dat je er veel geld mee bespaard en dat het een stuk makkelijker wordt om je eigen kippenhok te bouwen.

Overtuig jezelf en neem eens een kijkje op de website van dit pakket:

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>