Kippenhok maken afmetingen: Voorkom dat je de fout ingaat, klik hier!

Bij het bouwen van een kippenhok maken afmetingen best veel uit.

Het mag namelijk niet zo zijn dat de kippen in het gedrang komen en elkaar gaan aanvliegen omdat ze gek van elkaar worden.

Wat er dan gebeurd is dat ze elkaar gaan kaal pikken en als gevolg daarvan hebben ze minder weerstand en kunnen ze sneller ziek worden.

kippenhok maken afmetingen

Een kippenhok maken doe je dus niet zomaar even op de gok, daarvoor heb je wel de juiste afmetingen nodig.

In dit artikel vertel ik je welke afmetingen je voor een kippenhok maken het beste kan aanhouden. Ook zal ik je laten zien waar je de benodigde bouwtekeningen kan vinden.

Waarom bij een kippenhok maken afmetingen moeten kloppen

Kippen nemen nou eenmaal ruimte in.

Daarnaast zijn het sociale dieren die niet zonder een maatje kunnen, het mooiste is om er minstens drie bij elkaar in een hok te zetten.

Er is er namelijk altijd één kip de baas, en als die maar de baas kan zijn over één andere kip, krijgt die ene kip het allemaal te verduren. Als je er voor kiest om ook een haan te nemen, dan zou ik er vier kippen bij nemen, in totaal dus vijf. Dit om een gezonde verhouding tussen de haan en de kippen te hebben.

Om er voor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gezond blijft, moet iedere kip – en ook de haan – de kans krijgen om een ‘eigen’ plekje te creëren.

Hiervoor is genoeg ruimte in het kippenhok nodig, en dan bedoel ik het nachthok.

Wat je soms ziet gebeuren is dat ze alsnog op een hoopje gaan zitten slapen, maar dat is niet erg. Dan kiezen ze er zelf voor.

Een binnen- én buitenhok?

Overigens moet je niet alleen rekening houden met de afmetingen van het binnenhok. De afmetingen van het buitenhok, de kippenren, zijn minstens zo belangrijk.

Het hangt er natuurlijk maar net vanaf welke keuze je maakt:

  • Alleen een binnenhok
  • Een binnenhok én een ren
  • Een binnenhok en overdag vrij in de tuin rond lopen

Als je alleen een binnenhok hebt, moet deze natuurlijk groter worden dan wanneer de kippen ook de kans krijgen om naar buiten te gaan. Maak niet de fout door te denken dat de kippen geen nachthok nodig hebben als ze een overvloed aan ‘uitloopruimte’ hebben.

Ten eerste is het voor de veiligheid van de kippen belangrijk dat ze overdekt kunnen slapen. Denk ook aan roofdieren die een kip vaak wel lekker vinden.

Daarnaast is het erg handig om de eieren op een centrale plaats te kunnen rapen. Anders moet je de hele tuin door op zoek naar eieren, en daar wordt op den duur wel zat van.

Zelfs als je de eieren niet persé hoeft te hebben, zul je ze wel moeten gaan rapen. Anders gaan ze liggen rotten en stinkt straks je hele tuin naar rotte eieren. Dat is voor jou niet fijn, maar ook voor de buren zeker niet.

Kippenhok maken afmetingen: Minimale afmetingen

Als je een kippenhok maken gaat zul je in ieder geval minimale afmetingen moeten aanhouden.

Dit zijn afmetingen die er voor zorgen dat het welzijn van de kippen gewaarborgd is. Als je hier niet aan kan voldoen omdat je bijvoorbeeld te weinig ruimte in de tuin hebt, dan zou ik er nog eens goed over na gaan denken of het houden van kippen wel voor jou is weggelegd.

Wat mij betreft staat het welzijn van de dieren voorop.

Kippen houden is voor de meeste mensen namelijk een hobby, en daar hoeven de dieren niet onder te lijden. Als je het voor het geld doet, of voor het aantal eieren, dan kun je beter gewoon kippenvlees of eieren in de winkel kopen.

Uiteindelijk ben je dan niet alleen goedkoper uit, maar je bespaard jezelf ook veel tijd en moeite.

Afmetingen kippenhok in combinatie met kippenren

Omdat kippen het beste ook buiten moeten kunnen lopen, heb ik hieronder de minimale afmetingen van een nachthok samen met een kippenren voor je beschreven.

 

Nachthok

Kippenren

Zwaar ras (3000 gram of meer)

1 m2

1,50 m2

Midden ras (2000 gram)

0,80 m2

1,25 m2

Licht ras (1500 gram)

0,65 m2

1,25 m2

Krielkip (500 – 1300 gram)

0,40 m2

1 m2

Het maakt dus uit wat voor kippen je wilt hebben. Grotere kippen hebben nou eenmaal meer ruimte nodig dan kleinere kippen.

De nadruk op minimaal

Bovenstaande afmetingen van een kippenhok zijn de minimale afmetingen.

Het zou beter en mooier zijn als je ze meer ruimte zou (kunnen) geven. De kippen hebben dan veel minder last van verveling. Het is uiteindelijk ook veel leuker om naar kippen te kijken die lekker kunnen rondscharrelen in plaats van zenuwachtig heen en weer lopen in een minimaal hok.

Het lastige is natuurlijk dat een groot kippenhok ook weer duurder is en meer onderhoud vraagt.

Kippenhok maken afmetingen: De indeling van het hok

Voor een goede eierproductie en een goed gezondheid van de kippen is het belangrijk dat ze zich thuis voelen in het kippenhok. Je hebt dan ook de minste kans op vechtpartijen tussen de kippen.

Je kunt hiervoor zorgen door de volgende twee zaken in het kippenhok op orde te hebben:

  1. Voldoende frisse lucht, maar geen tocht
  2. Een lekker droog hok, dus geen vocht

Frisse lucht zonder tocht

Door een brede, smalle opening te maken in één van de wanden van het kippenhok kun je voor voldoende frisse lucht zorgen. Maak deze bovenin de wand, vlak onder het dak.

Zorg wel dat deze opening niet recht tegenover de ingang van het kippenhok zit, anders gaat het alsnog tochten.

Verder is het belangrijk dat in ieder geval op de plek waar de opening zit, het dak zo ver doorloopt dat er geen regen naar binnen kan waaien. Anders heb je het volgende probleem: Een teveel aan vocht in het kippenhok.

Een droog kippenhok

Bij een kippenhok maken zijn afmetingen belangrijk, maar ook de constructie.

Je moet zien te voorkomen dat je constructie slecht aansluit, waardoor kieren in de wanden – of nog erger, in het dak ontstaan. Hierdoor kan het gaan lekken en daardoor kan er schimmel in het kippenhok komen.

Hier kunnen de kippen goed ziek van worden, wat natuurlijk niet gewenst is.

Ook het kippenhok zelf kan ervan gaan rotten, waardoor hij ongemerkt veel minder stevig wordt en op den duur spontaan in elkaar zal vallen.

Bij kippenhok maken afmetingen altijd op orde

Mocht je twijfelen of je wel de juiste afmetingen van het kippenhok aanhoud, kies dan voor een bouwtekeningenplan waar goed over nagedacht is.

Het is belangrijk dat bij een kippenhok maken de afmetingen gewoon kloppen.

Er is een pakket waarin je dergelijke bouwtekeningen kunt vinden.

Wat je dan doet is dat je kijkt naar hoeveel kippen je wilt hebben en vervolgens kies je daarbij de bouwtekening uit die voor dat aantal kippen genoeg vloeroppervlakte heeft.

Hij moet natuurlijk wel in je tuin passen, anders heb je er niet zo veel aan.

Het pakket waar deze bouwtekeningen in staan komt van Fred Schouten (klik om een review van het pakket te lezen).

Overigens zitten hier ook nog heel erg veel bouwtekeningen van andere projecten in die je van hout kan maken. Erg handig als je net begint met kippen houden!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>