Kippenhok inrichten? Gebruik deze 5 stappen voor de beste inrichting:

Of je nou een kippenhok koopt of er zelf één maakt, een kippenhok inrichten doe je niet zomaar even.

Het is erg belangrijk dat de kippen zich er thuis gaan voelen.

Alleen op die manier gaan ze veel eieren leggen en doen ze het goed qua gezondheid. Daarnaast moet het natuurlijk ook praktisch voor jou als de kippenhouder zijn.

kippenhok inrichten

Je moet overal goed bij kunnen en het schoon maken moet ook zo makkelijk mogelijk gaan.

In dit artikel ontdek je hoe een kippenhok inrichten in zijn werk gaat en voorkom je dat je kippenavontuur één grote flop wordt 😉

Op de goede manier je kippenhok inrichten

Je kunt jezelf en je kippen een groot plezier doen door goed over de inrichting van het kippenhok na te denken.

Een kippenhok inrichten is wat dat betreft niet zo moeilijk, maar je moet wel even weten wat je beter wel en niet kunt doen.

We gaan de volgende onderdelen in het kippenhok behandelen:

 1. Zitstokken
 2. Zitstokhouder
 3. Mestplank
 4. Legnesten
 5. Voerplaats

Ze worden één voor één te behandeld, zodat je voor jezelf een beeld kan maken hoe dit er in jouw kippenhok uit moet komen te zien.

Kippenhok inrichten – De zitstokken

Er zijn verschillende meningen over de hoogte van de zitstokken.

Zo kun je de zitstokken op dezelfde hoogte maken, maar je kunt ze juist ook op verschillende hoogtes aanbrengen.

Kippen hebben namelijk van nature de neiging om op de hoogste zitstok te willen zitten. Degene die daar zit is de baas. Meestal is dit een haan, maar zelfs als er een haan aanwezig is kan dit ook een hen zijn.

Je kan zeggen dat je de natuur van de kippen wilt volgen en hen de gelegenheid wil geven om een leider te hebben.

Wat veel vaker wordt gedaan is de stokken op dezelfde hoogte plaatsen om te voorkomen dat er onenigheid tussen de kippen ontstaat. Dit is vaak de voorloper van vechtpartijen en kaalpikkerij.

Dikte zitstokken

zitstok kippenhok inrichtenHoe dik de zitstok moet worden is afhankelijk van het soort kippen dat je hebt.

Grotere kippen hebben vaak grotere klauwen. Hoe groter de klauw is, hoe dikker de zitstok moet worden, anders kunnen de kippen er niet voldoende houvast aan hebben.

Zo kunnen krielkippen met een dunnere zitstok af dan grote kippen.

Legkippen hebben het liefst een zitstok die rechthoekig is. Het gaat er om dat de tenen van de kip niet helemaal over de zitstok heen hangen. Van nature zijn kippen gewend om op takken van bomen en struiken te zitten, dus helemaal perfect rond of rechthoekig is ook niet nodig.

Zolang er maar geen scherpe hoeken aan de zitstok zitten.

Hoogte zitstokken

Ook de hoogte van de zitstokken is afhankelijk van het soort kippen dat je hebt.

 • De rassen die groter en zwaarder zijn (en vaak niet meer kunnen vliegen) vinden een hoogte van 25 tot 30 centimeter prettig (zeker niet hoger)
 • Kleine rassen die ook nog vliegen kunnen vinden een hoogte van 80 centimeter prettig

Kippen vinden het niet fijn als de zitstok slecht te bereiken is. Hij kan beter te laag zitten dan te hoog. Hou dus in de gaten als je net nieuwe kippen hebt of ze goed op hun zitstok kunnen komen, anders weet je wat je te doen staat.

Lengte zitstokken

De kippen moeten natuurlijk wel genoeg ruimte op de zitstok hebben. Je moet hierbij denken aan gemiddeld 30 centimeter per kip. Grotere kippen hebben meer ruimte nodig dan kleinere kippen en ze vinden het fijner om wat meer ruimte te hebben dan te weinig.

Denk er wel om dat je de zitstokken niet te lang maakt, het geheel moet wel stevig blijven en niet te ver doorbuigen.

Kippenhok inrichten – De zitstokhouder

Een goede zitstokhouder kan overlast van luizen voorkomen. Hierbij hebben kippen vaak het meeste last van bloedluizen.

Bloedluizen zijn eigenlijk geen luizen maar mijten. Ze worden daarom ook wel bloedmijt genoemd.

Als kippen door een bloedmijt worden gebeten kunnen ze hier behoorlijk ziek van worden en als het echt goed mis is, kan er zelfs bloedarmoede bij de kippen ontstaan.

Bloedluis/ bloedmijt voorkomen

Er zijn speciale zitstokhouders te verkrijgen – of je maakt ze zelf – van metaal die voorkomen dat de luizen via de zitstok bij de kippen kunnen komen.

De zitstok komt dan in de houder te liggen die aan de wand van het kippenhok is bevestigd.

Vervolgens wordt de houder met olie of andere vettigheid ingesmeerd of volgegooid wat er voor zorgt dat de luizen de stok niet kunnen bereiken.

Een andere manier om (bloed)luizen tegen te gaan is zo min mogelijk kieren in en rond de zitstok te hebben. Dit zijn namelijk goede verstop plekken voor luizen. Ze worden dan tijdens de schoonmaak niet verwijderd.

Kippenhok inrichten – De mestplank

Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken is het slim om onder de zitstokken een mestplank te maken.

Dit is een plank waarop de uitwerpselen van de kippen terecht komt.

Door de plank zo te maken dat deze makkelijk te verwijderen is, kun je hem buiten het hok schoon maken. Zo heb je er veel meer ruimte voor en kun je er simpelweg de tuinslang op zetten.

Mestbak als alternatief

Bij een groter aantal kippen is de hoeveelheid mest ook groter. Je kunt in dat geval in plaats van een mestplank ook voor een mestbak kiezen.

Dit is een bak waarop ene rooster van latjes wordt gemaakt, of een rooster van gaas. De uitwerpselen vallan dan door het rooster of door het gaas in de bak. Het grote voordeel hiervan is dat de kippen niet meer in de mest kunnen gaan staan met hun poten.

Zo wordt de mest niet verder door het hok verspreid en blijft het hok beter schoon. Ook is de kans veel minder aanwezig dat de kippen ziek worden van ziektekiemen die nogal eens in de mest aanwezig kan zijn.

Natuurlijk is het net als bij de mestplank wel zaak om de mestbak met enige regelmaat schoon te maken.

Kippenhok inrichten – De legnesten

Legnesten worden vaak in het nachthok gemaakt, maar ze kunnen er ook aan vast zitten.

In dat laatste geval ben je dan geen ruimte kwijt van het vloeroppervlakte en hebben de kippen meer ruimte om binnen rond te lopen.

Ook kun je bij legnesten die áán het hok vast zijn gemaakt makkelijker een klep maken waardoor je de legnesten kan bereiken om de eieren te rapen of de nesten te verschonen.

Het is belangrijk dat de nesten passen bij het formaat kippen dat je hebt.

Als je praat over legkippen dan moet je een minimum aanhouden van 35 kubieke centimeter (cm3). Daarbij kan je voor iedere 3 kippen een legnest aanhouden. Heb je dus 6 kippen, dan zijn 2 legnesten voldoende.

De eieren

Bij het maken van de legnesten moet je er om denken dat deze een beetje verzonken zijn, of een opstaande rand er omheen hebben. Anders kunnen de gelegde eieren er uit rollen.

Daarnaast moeten de legnesten goed bereikbaar zijn en niet helemaal aan de andere kant van het kippenhok zijn gemaakt. Eieren rapen moet geen behendigheidstest worden, zorg er daarom voor dat je er makkelijk bij kan.

Goed materiaal om een nest mee op te vullen en aangenaam te maken voor de kippen is bijvoorbeeld:

 • Gehakseld stro
 • Haverdoppen
 • Houtmot
 • Boekweitdoppen

Natuurlijk moet je het wel om de zoveel tijd verversen om het schoon te houden.

Denk er wel om bij het inrichten van het kippenhok dat je de legnesten niet onder de zitstokken maakt. Als je dat wel doet worden de legnesten bevuild met de uitwerpselen vanaf de zitstokken.

Daarnaast moet je zien te voorkomen dat kippen op een andere manier dan een zitstok boven de legnesten kunnen gaan zitten.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door er een schuin dakje boven te maken zonder opstaande randen. De kippen hebben dan geen houvast om er op te gaan zitten.

Kippenhok inrichten – De voerplaats

Bij ene kippenhok inrichten kun je er voor kiezen om de voerplaats binnen of buiten te doen.

Zelf heb ik een sterke voorkeur voor buiten – onder een overdekt stukje kippenren.

Wil je het voeren wel binnen doen, zorg er dan voor dat de voerbak en de drinkbak op zo’n plaats staan dat de kippen er goed bij kunnen.

Voor zowel binnen als buiten is het daarbij belangrijk dat de bakken niet snel vervuild kunnen worden. Dit kun je voorkomen door de drink- en voerbak niet al te dicht bij elkaar staan.

Een handigheid is om ze dicht bij de toegangsdeur te positioneren. Je kan dan makkelijk bij de bakken komen en je hoeft dan niet in het hok zelf te stappen, wat weer goed is voor de hygiëne.

De reden dat ik ze onder een overdekt stuk kippenren zou plaatsen is dat er dan geen direct zonlicht op kan komen. Het water wordt dan minder snel bevuilt.

Je eigen kippenhok + inrichting maken

Ik kan me voorstellen dat je door het lezen van de tips een goed idee hebt gekregen van hoe je de inrichting van jouw kippenhok zou willen hebben.

Nu kun je het web afspeuren naar het kippenhok met de inrichting die jij graag wilt hebben. Het lastige daarvan is dat er altijd wel iets aan een kippenhok is wat je niet helemaal zint.

En om nou een timmerman in te huren om een kippenhok op maat te laten maken is ook weer een beetje over-de-top…

En prijzig!

Er is echter nóg een manier om het kippenhok te krijgen dat helemaal de inrichting en indeling heeft van jouw smaak.

En dat is door er zelf één te maken.

Er is namelijk een pakket waarin je bouwtekeningen van kippenhokken kunt vinden. Op die manier kun je stap voor stap je eigen kippenhok maken.

En omdat je hem zelf maakt kun je ook zelf bepalen waar je aanpassingen maakt zoals jij het wilt.

Dit bouwtekeningen pakket komt van Fred Schouten (klik om een uitgebreid review te lezen) en naast bouwtekeningen van kippenhokken kan je ook duizenden plannen vinden voor andere projecten van hout. 

Kijk of het wat voor je is, er zit overigens ook een niet-goed-geld-terug garantie op.

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>