Kippenhok bouwen met kippengaas? Gebruik deze tips en begin direct:

Een kippenhok bouwen met kippengaas is op zich niet moeilijk.

Net als met veel dingen moet je net even weten wat je moet doen om het snel en handig op te pakken.

Als je hierbij de juiste methode hanteert voorkom je veel gedoe achteraf en verspil je ook niet onnodig veel materiaal (en de bijbehorende kosten).

kippenhok bouwen met kippengaas

In dit artikel ontdek je hoe een kippenhok bouwen met kippengaas in zijn werk gaat. Er komen verschillende tips voorbij die je direct kan toepassen.

Lees dus snel verder!

Kippenhok bouwen met kippengaas – Loop niet te hard van stapel

Voordat je hals over kop naar de winkel rent om kippengaas te halen is het belangrijk dat je een aantal zaken goed voor jezelf op een rijtje hebt.

Dit is wat je eerst bedacht moet hebben voor de grootte van het kippenhok en of het in je tuin past:

  • Het aantal kippen dat je wilt houden
  • Voor welk kippenras je kiest
  • Of je enkel een binnenhok doet of ook een buitenhok (ren)
  • Ga je het hok verplaatsbaar maken
  • Heb je een vergunning nodig en zo ja, hoe vraag je die aan

Bedenk dat een kippenhok bouwen met kippengaas ook schaduw voor de kippen moet bieden. Ze kunnen niet de hele dag in de felle zon zitten. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de plaats van het kippenhok in de tuin.

Op de juiste manier verder

Als je alles voor jezelf hebt bepaald en er helemaal uit bent wat je wilt, kun je de benodigde materialen halen en een kippenhok bouwen met kippengaas.

Het is echter niet een kwestie van kippengaas kopen wat je het eerste tegenkomt. Je moet hierbij wel met een aantal zaken rekening houden.

Kippenhok bouwen met kippengaas – De goede aanpak

Als eerste moet je natuurlijk weten hoeveel kippengaas je nodig hebt.

Een kippenhok bouwen met kippengaas doe je niet even op de gok. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je nóg een keer naar de winkel moet rijden of dat je erg veel kippengaas overhoud.

Daarnaast is het ook goed om vooraf te bepalen hoe je het gaas aan het hout van het kippenhok gaat bevestigen.

De benodigde hoeveelheid kippengaas is van een aantal zaken afhankelijk:

  • Maak je het dak van de kippenren van gaas of van hout?
  • Maak je een verplaatsbare ren en moet de bodem ook van gaas worden voorzien?
  • Waar komen eventuele deuren en raampjes?

Dak van kippengaas?

In de kippenren is het belangrijk dat de kippen een plek hebben waar ze een zandbad kunnen nemen. Dit doen ze om ongedierte uit hun veren te verwijderen en is daarom van groot belang voor de gezondheid van de kippen.

Als deze plek niet afgeschermd is onder een overkapping, dan zal hier snel regenwater bij kunnen komen wat het geheel in een grote modderpoel veranderd.

Het is daarom beter om geen kippengaas te spannen boven de plek van het zandbad, maar vooral op die plek een vast dak te maken. Hebben de kippen ook direct een plek waar ze behalve in het nachthok uit de zon kunnen zitten.

Bodem van kippengaas?

Als je een verplaatsbaar hok maakt, zal je ook de bodem van de ren van kippengaas moeten voorzien.

Dit omdat je niet wilt dat bepaalde roofdieren via de bodem zich een weg in het kippenhok kunnen graven. Als je dan direct tegen de onderkant van de ren kippengaas spant, weet je zeker dat ook de onderkant altijd afgesloten is, ook als je de kippenren weer verplaatst hebt.

Bij een vaste ren is het mooier om het kippengaas een stukje in de ondergrond te graven.

Je hebt dan het zelfde effect als bescherming voor roofdieren, maar de kippen kunnen dan meer genieten van de ondergrond.

Het kippengaas zit dan namelijk niet direct onder hun poten. Daardoor hebben ze meer gelegenheid om de grond om te woelen en er in te ‘graven’. Deze laatste methode heeft de voorkeur, maar is helaas wat lastiger als je de ren verplaatsbaar wilt maken.

Op deze plekken geen kippengaas

Bij een kippenhok bouwen met kippengaas hoeft er geen gaas te komen op plekken waar een andere afscheiding zit. Denk hierbij aan deurtjes en raampjes, maar ook op plekken waar de wand of het dak bestaat uit hout.

Hou hier rekening mee bij de berekening van de benodigde hoeveelheid kippengaas.

Daarnaast is het kippengaas op een rol in verschillende breedtes te verkrijgen. Soms kan je een stuk in de breedte bevestigen, een andere keer heb je juist de lengte nodig.

Vraag en lees tips over een kippenhok bouwen met kippengaas

Als je naar de bouwmarkt gaat om kippengaas te kopen, vraag dan advies aan het personeel dat er rondloopt. Daarvoor zijn ze er, en ze hebben (meestal) behoorlijk wat kennis in huis.

Niet ieder gaas is even geschikt voort elk kippenhok, dit is afhankelijk van wat voor kippenhok je aan het bouwen bent.

Ook de bevestiging van het gaas op het kippenhok is niet bij ieder type gaas het zelfde, vraag hoe dit in jouw situatie het beste kan.

Mocht je een makkelijk bouwtekening willen hebben om je eigen kippenhok te maken, kijk dan eens naar het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten (klik op de link voor een uitgebreide review van het pakket).

Hierin staan bouwtekeningen van verschillende kippenhokken zodat je stap voor stap aan de slag kan.

Zo kun je je eigen kippenhok bouwen met kippengaas. Veel succes!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>