Kippenbenodigdheden kopen? Ontdek wat je wél en niet nodig hebt:

Als je kippen wilt houden heb je kippenbenodigdheden nodig.

Maar waar moet je zoal om denken? Welke zaken moet je echt niet vergeten? En wat zijn de totale kosten om met deze hobby te beginnen?

Zo veel vragen waar een beginnende kippenhouder zich mee kan vermoeien (maar wel leuk om uit te zoeken!)

kippenbenodigdhedenIn dit artikel krijg je antwoord op de meeste van je vragen als het gaat om de kippenbenodigdheden die je sowieso moet hebben. En waar je om moet denken bij de aanschaf van deze benodigdheden.

Lees dus snel verder en kom niet voor verassingen te staan!

Het aller-belangrijkste wat je moet hebben

Als je net begint met kippen houden dan is er één ding wat je sowieso moet hebben. Of je nou wel of niet veel geld hebt en of je nou wel of geen ervaring met kippen hebt.

En dat is: Tijd.

Als je geen tijd kan vrij maken om voor je kippen te zorgen, dan is het bij voorbaat een verloren zaak. Niet goed voor jezelf en bovenal niet goed voor de kippen.

Voor jezelf niet goed omdat het gaat frustreren dat je telkens de kippen nog moet voeren, het hok moet schoon maken en de eieren moet rapen. Dat het langzamerhand een zootje begint te worden.

Voor de kippen niet goed omdat die er aan onderdoor kunnen gaan. Als hun hok niet schoon wordt gemaakt, is de kans op infectieziekten veel groter. Verwaarloosde kippen hebben op die manier geen diervriendelijk leven.

Als je dus voor kippen houden gaat, zorg dan dat je de tijd voor ze hebt die ze verdienen.

Kippenbenodigdheden: Kippenhok

Als eerste heb je natuurlijk een kippenhok nodig. Dat begint bij een nachthok waarin de kippen ’s nachts veilig kunnen slapen en waar ze hun eieren kunnen leggen.

Het moet een degelijk hok zijn met voldoende ruimte.

Als er geen ruimte genoeg is, zullen de kippen elkaar gaan aanvliegen en zal er ruzie ontstaan. Dat kan zo hoog oplopen dat ze elkaar helemaal kaal pikken waardoor ze vatbaarder zijn voor ziekten. Uiteindelijk kunnen ze er zelfs dood aan gaan.

Daarnaast is het belangrijk dat een kippenhok goed waterdicht is en dat het er niet tocht.

Als het te vochtig in een kippenhok is, kan het er gaan schimmelen. Daarnaast kunnen kippen wel tegen kou, maar niet tegen een vochtige omgeving als ze slapen. Ook tocht is een bron voor ziektes.

Je kunt er voor kiezen om een kant en klaar kippenhok te kopen, maar je kan ook zelf een kippenhok maken.

Kippenbenodigdheden: Kippenren

Naast het nachthok is ook een buitenhok nodig, dit wordt ook wel een kippenren genoemd.

Voor mensen die hun kippen vrij laten rondlopen in de tuin, is meestal een afrastering wel genoeg. Waar je even om moet denken is dat de kleinere kippen vaak goed kunnen vliegen en dan ben je ze zonder kippenren natuurlijk zo kwijt.

Ook zijn ze in dat geval minder goed beschermt tegen eventuele roofdieren, zoals ratten, vossen en roofvogels.

Als je wél voor een kippenren kiest, zorg dan dat deze aan alle zijden is afgesloten, en er ook gaas in de bodem zit. Roofdieren kunnen in veel gevallen goed graven namelijk.

Let wel op, soms heb je een bouwvergunning voor een kippenhok en kippenren nodig.

Daarnaast is het handig om een overdekt stuk in de ren te maken, waaronder je het drinkwater en het voer kan zetten. Dit is dan niet direct aan het zonlicht blootgesteld.

Kippenbenodigdheden: Bodembedekking

Je kunt het nachthok aangenaam voor de kippen maken door de bodem te bedekken met een losse bedekking.

Eventueel kun je dit ook in de ren doen.

Dit is niet alleen fijn voor de kippen, maar maakt het schoonmaken van de hokken ook een stuk makkelijker. Je kunt er alles over lezen in het artikel over bodembedekking in het kippenhok.

Als bodembedekker kun je kiezen voor:

 • Beukensnippers
 • Tabakstelen
 • Gehakselt stro
 • Houtmot
 • Hennepvezel
 • Boekweitdoppen
 • Haverdoppen

Zoals je ziet heb je keuze te over. Het handigst is om gewoon te kijken wat ze bij de dichtstbijzijnde dierenspeciaalzaak te koop hebben.

Kippenbenodigdheden: Legnesten

Het is niet zo fijn als de kippen hun eieren door de hele ren of zelfs door de hele tuin leggen. Je zoekt je dan niet alleen elke dag het apelazarus, het kan ook zijn dat je er een paar niet vind.

Die gaan dan liggen rotten en ik kan je vertellen dat dat behoorlijk kan stinken.

Gelukkig kun je de kippen ook aanleren om hun eieren in het nachthok te leggen. Hiervoor heb je legnesten nodig.

Dit kunnen afgetimmerde hokjes zijn in het nachthok, maar dit gaat wel ten koste van de beschikbare vloeroppervlak of leefruimte van de kippen in het hok.

Er is ook de mogelijkheid om ze aan het nachthok vast te maken. Ze hangen dan als het ware aan de buitenkant van het hok met een toegang vanuit het hok voor de kippen.

Daarnaast is het dakje van de legnesten open te klappen, zodat je er makkelijk bij kan voor het rapen van de eieren en het schoonmaken van de nesten.

Overigens is hooi of stro niet zo handig voor de legnesten. Hierin kunnen luizen gaan huizen. Beter kun je hiervoor tabakstelen gebruiken.

Kippenbenodigdheden: Zitstok

Een zitstok is voor de kippen bedoelt om op te slapen.

Je moet echter niet raar opkijken als er kippen zijn die er geen gebruik van maken. Het belangrijkste is dat ze goed uitrusten.

Maar je moet ze wel de gelegenheid geven om te kiezen.

Wat belangrijk is bij een goede zitstok is dat de dikte en vorm van de zitstok bij het kippenras past. Kleine kippen hebben kleinere klauwen dan grote kippen. Een te grote zitstok geeft te weinig grip om stabiel op te slapen.

Dit kan er ook voor zorgen dat nagels sneller gaan groeien en op den duur te lang worden.

Ook moeten er geen scherpe hoeken aan zitten, dat past niet bij de natuurlijke kromming van de tenen van de kippen.

Tot slot zorgt een goede zitstokhouder er voor dat de kans op luizen sterk verminder word. De luizen kunnen dan niet via de zitstok bij de kippen komen terwijl ze zitten te slapen.

Kippenbenodigdheden: Voer- en waterbak

De voerbak moet in alle omstandigheden droog staan. Anders kan het voer gaan schimmelen en daar kunnen de kippen ziek van worden.

Bij het plaatsen van de voerbak in het nachthok, is er minder kans op muizen die mee eten. Ook staat hij daar in een minder vochtige omgeving. Als je de voerbak toch in de ren zet, zorg dan dat deze in iedere geval onder een overdekt stuk staan.

Bij het verversen van het water is het belangrijk dat de waterbak goed omgespoeld wordt om te zorgen dat er geen bacteriën kunnen ontwikkelen.

Ook de voerbak moet zo nu en dan goed schoongemaakt worden. Denk er vooral om dat als je er nieuw voer in doet, er geen oud voer in aangekoekt blijft.

Om dit alles vóór te blijven en zo veel mogelijk te beperken is het handig om de voer- en waterbak op te hangen of hoger neer te zetten. De kippen kan dan het voer niet gaan sorteren (maar eten echt alles) plus dat het voer en het water dan minder vervuild wordt.

Kippenbenodigdheden: Groenteruif

Een groenteruif is er om groenvoer zoals groente en fruit in te stoppen. Vaak wordt deze in de kippenren opgehangen.

Door het in een ruif te hangen hoef je het niet op de grond te gooien. De kans dat het dan in kippenmest terecht kan komen is erg groot.

Dit kan er weer voor zorgen dat als de kippen het vervolgens opeten, ze last krijgen van een worminfectie.

Ook wordt het voer in dat laatste geval snel vertrapt waardoor het zich vermengt met modder. Het zal vervolgens gaan rotten en als de kippen er in die toestand van gaan eten, kunnen ze ook ziek worden.

Dat is wat je wilt voorkomen en dat kan dus met een groenteruif.

Kippenbenodigdheden: Drinkbakverwarmer

In de winter wil het nog wel eens voorkomen dat het drinkwater van de kippen bevriest.

De kippen kunnen dan niet drinken, terwijl vocht voor hen erg belangrijk is. Om dit te voorkomen kun je het drinkwater laten verwarmen met een drinkbakverwarmer.

Dit is een plaat die je onder de drinkbak plaatst. De plaat wordt met behulp van elektriciteit verwarmt en die warmte is net genoeg om het drinkwater niet te laten bevriezen.

Hoef je niet steeds het ijs uit de drinkbak te kappen. Dit is niet alleen lastig om te doen, de kans bestaat ook nog dat je er de drinkbak mee vernield.

Kippenbenodigdheden: Kippenvoer

Er zijn verschillende soorten kippenvoer. De verschillen zitten vooral in de leeftijd van de kip. Jonger kippen hebben een andere samenstelling van het voer nodig dan oudere kippen.

Belangrijk hierbij is dat je een granenmengsel gebruikt als basis en daarbij de kippen ook genoeg groenvoer geeft.

Ze krijgen dan een goede mix van vitaminen en mineralen en leggen veel eieren.

Kippen kunnen wat betref granen nog wel eens kieskeurig zijn. Ze pikken er dan alleen de granen uit die zij lekker vinden. Je kunt voorkomen dat ze bepaalde granen niet eten en laten liggen. ze wachten dan gewoon tot er nieuw voer komt…

Dit doe je door het laatste restje wat in de voerbak blijft liggen aan te lengen met karnemelk en ze dit voor te zetten. Zo eten ze alles wat ze moeten hebben en ontstaan er geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Overige kippenbenodigdheden die je nodig kan hebben

Alle bovenstaande kippenbenodigdheden heb je in ieder geval nodig.

Er zijn ook producten die je niet direct hoeft te kopen als je net begint met kippen houden, maar op den duur wel handig kunnen zijn.

Deze producten kunnen handig zijn:

 • Scharrelgrit: Dit kunnen kippen eten om de eierschaal steviger te maken en hun voer beter te verteren
 • Meelwormen: Hierin zit extra eiwit die een kip nodig kan hebben als ze in de rui zit. De veren groeien er beter van aan
 • Kippenazijn: Dit doe je door het drinkwater om bacteriën en ziektekiemen daarin te voorkomen. Ook de snavels worden er door ontsmet
 • Trosgierst: Dit is een lekkernij voor de kippen die je in het hok kan hangen. Weinig voedingsstoffen en veel vetten, maar vooral lekker
 • Opslagtonnen: Er zijn speciale tonnen verkrijgbaar waar je het voer droog in kan bewaren zodat het niet gaat schimmelen of door muizen aangevreten wordt
 • Wormmiddel: Dit kun je door het drinkwater doen om de kippen te ontwormen. Aangeraden wordt om dit twee keer per jaar te doen
 • Multivitamine: Als je een kuur hebt gebruikt (zoals het wormmiddel) kun je dit door het water doen om de kippen weer vitaal te maken
 • Ontsmettingsmiddel: Zo nu en dan kun je na het hok schoongemaakt te hebben, het ontsmetten om bacteriën en virussen te doden. Doe dit een paar keer per jaar

Zoals je kan zien kun je een hele hoop producten aanschaffen voor de kippen.

Als je nog maar net wilt beginnen is het niet nodig om alles direct te kopen, laat je vooral ook niet afschrikken door al die producten. Het komt vanzelf wel als het zich aandient.

Als je nog vragen hebt over het houden van kippen laat het dan vooral in de reacties hieronder weten!

>