Kippen houden in een woonwijk? Lees deze tips om fouten te voorkomen!

Kippen houden in een woonwijk, is dat eigenlijk wel toegestaan? Kan het überhaupt?

Op beide vragen is het antwoord: Ja!

En wat mij betreft een volmondig ‘ja’, want ik kan het alleen maar toejuichen. Kippen zijn gewoon hele gezellige, mooie en nuttige dieren.

kippen houden in een woonwijk

Het is een leuke hobby om te hebben en juist in een woonwijk kunnen kippen een stukje natuur terugbrengen die je vaak in deze omgeving mist.

In dit artikel ontdek je tips voor kippen houden in een woonwijk, zodat je zeker weet dat je het goed doet.

Mag je kippen houden in een woonwijk?

Misschien dat er in jouw buurt niet of nauwelijks mensen zijn die kippen houden in een woonwijk, maar het komt vaker voor dan je denkt.

Kippen zijn namelijk hele vriendelijke sociale dieren die je lekkere eieren bezorgen en je afhelpen van etensresten.

Veel mensen denken dat als je kippen neemt, het in de tuin gaat stinken.

Dat is echter alleen het geval als je te veel kippen op een te kleine ruimte hebt. Hoe groot de ruimte moet zijn kom ik later in dit artikel op terug.

Het leuke van kippen is dat je ze net als een hond, kat of konijn tam kan maken zodat je ze gewoon kan vast pakken en kunt aaien.

Maar ook kippen zijn levende wezens die je op een bepaalde manier moet behandelen en verzorgen. Om kippen houden in een woonwijk succesvol te doen, heb ik hieronder tips voor je klaar staan die er voor zorgen dat je achteraf geen spijt krijgt van je beslissing om kippen te houden.

Het is overigens volkomen legaal om kippen te houden in een woonwijk. Het belangrijkste is dat je geen overlast naar de buren gaat verooraken.

Wat is een goed ras voor kippen houden in een woonwijk?

Bedenk van tevoren wat jouw doel is van kippen houden in een woonwijk. Je hebt niets aan grote kippen die nauwelijks de ruimte hebben. Ook als je de kippen grotendeels hebt genomen voor de eieren, kun je bepaalde rassen beter niet nemen.

In dat laatste geval zijn krielkippen een betere optie.

Daarnaast zijn niet alle kippen hetzelfde als het gaat om hun temperament. De ene kip is tammer of makkelijker tam te maken dan de andere, wat natuurlijk wel belangrijk is als je kinderen hebt.

Kinderen vinden het leuk om dicht bij de kippen te komen en dan wil je er zeker van zijn dat er niets gebeurd.

Tamme kippen

Voor tamme kippen kun je denken aan de volgende rassen:

 • Ukkelse kriel
 • Antwerpse Baardkriel

Een tip voor het tam maken van de kippen is om ze als kuiken aan te schaffen. Ze kun dan van jongs af aan wennen aan hun verzorgers en omgeving en worden daardoor sneller tam dan wanneer ze al groter zijn.

Dit neemt niet weg dat je altijd moet blijven opletten als de kinderen in de buurt van de kippen zijn. Ook de kinderen kunnen verkeerd met de kippen omgaan 😉

Kippen houden in een woonwijk met het juiste hok

Kippen zijn misschien geen grote dieren, maar omdat ze graag rondlopen hebben ze toch enige ruimte nodig.

Ze kunnen erg druk zijn met het zoeken naar eten en vinden dit ook leuk om te doen.

Wat betreft de grootte van het hok moet je denken vijf vierkante meter per kip. Liever nog wat groter, want dan kunnen ze echt goed rondlopen en scharrelen, zonder dat je steeds de bodem van de ren hoeft te verschonen/ aan te passen.

Vanaf zo’n tien vierkante meter heeft een kip zoveel ruimte dat de bodem zichzelf hersteld en er weer gras gaat groeien zonder dat je er zelf wat voor hoeft te doen.

Goede bescherming

Daarnaast zorgt een goed kippenhok er voor dat de kippen beschermd zijn. Dit betekend dat het hok goed dicht is aan alle kanten, waarbij je deze twee niet moet vergeten:

 • Bovenkant
 • Onderkant

Zorg voor goed afsluitbare deuren en klepjes aan de zijkanten van het hok, maar ook de onder- en bovenkant van het kippenhok moeten afgesloten zijn.

Aan de bovenkant kun je dit doen door kippengaas over het kippenhok heen te spannen.

Aan de onderkant is het feit dat de bodem het kippenhok afsluit niet voldoende. Bijvoorbeeld vossen kunnen zich dan makkelijk een weg in het hok graven.

Zorg er daarom voor dat je ook gaas in de grond graaft, ongeveer 40 centimeter diep.

Daarnaast kun je naast het kippenhok een rij tegels neerleggen. Dit is niet alleen handig om zelf overheen te lopen zonder de bodem te veranderen in een modderpoel. Ook vinden roofdieren het niet fijn om hieronder door te graven.

Belangrijke eisen binnenhok

Er zijn een paar zaken die je niet moet vergeten als je een binnenhok voor de kippen gaat maken of kopen.

Het binnenhok is de plaats waar de kippen overnachten, of schuilen als het buiten wat minder weer is. Het is hun thuis, een plek waar ze veel verblijven.

Daarom is het zaak om het binnenhok zo goed mogelijk te laten functioneren. Hierbij moet je denken aan:

 • Ventilatie
 • Vochtigheid

Een belangrijk punt van het binnenhok is de ventilatie. Er moet voldoende frisse lucht in kunnen komen, maar het moet niet gaan tochten. Dit kun je voor elkaar krijgen om aan de bovenzijde van een wand een strook open te laten waardoor verse lucht naar binnen kan komen.

Doe dit niet tegenover de ingang van het kippenhok om tocht te voorkomen. Ook moet het dak aan die zijde waar de luchtstrook zit ver genoeg doorlopen om het inwaaien van regen tegen te gaan.

Naast de ventilatie is ook de hoeveel vocht in het hok belangrijk voor het welzijn van de kippen. Er moet een goed dak op, en waterdichte wanden in het binnenhok komen om de kippen goed droog te houden.

Als dit niet het geval is kunnen er schimmels en bacteriën in het hok komen waar de kippen ziek van worden.

Lekkere slaapplek

Kippen leven normaal gesproken helemaal niet in hokken, daar hebben mensen voor gezorgd.

Voorheen sliepen kippen altijd in een boom of in een struik. Je kon daarbij goed zien wie de baas was, want degene die het meeste te zeggen had, sliep op de hoogste tak.

Je kunt deze kennis gebruiken om het rustig in je kippenhok te houden en te voorkomen dat de kippen elkaar het leven zuur maken en elkaar kaal pikken. Dit doe je door de slaapstokken op verschillende hoogtes in het hok te bevestigen.

De stokken moeten natuurlijk goed bevestigd worden, ze moeten het gewicht van de kippen wel kunnen houden. Net als bij een mens is slaap voor kippen erg belangrijk om vitaal te blijven.

Je kunt als slaapstok gewoon hout gebruiken, maar om het natuurlijk te houden kun je ook kiezen voor takken van bomen. Hiervoor zijn takken van de volgende bomen erg geschikt:

 • Hazelaar
 • Es
 • Wilg

De goede dikte van een slaapstok is afhankelijk van de grootte van de klauwen (poten) van de kippen. Over het algemeen is een doorsnee van 4 tot 6 centimeter goed.

goede stok voor kippen houden in een woonwijk

Zo kun je rustige kippen houden in een woonwijk

Ik had het er zojuist al even over, binnen een groep kippen (ook wel een ’toom’ kippen genoemd) is er altijd maar één de baas. Dit wordt de pikorde genoemd.

Vaak is de haan de baas als die er is. Maar het komt ook wel eens voor dat een hen boven een haan staat.

Waar je rekening mee moet houden is dat kippen van nature gewend zijn om een dergelijke rangorde te hebebm. Daar voelen ze zich ook veilig bij.

Zorg er daarom voor dat je altijd een paar kippen bij elkaar hebt, het liefste vanaf drie, maar vijf is nog beter.

Voorkom heftige gevechten

Voordat duidelijk is wat de pikorde is in een een toom kippen, wordt dat fysiek uitgevochten.

Het kan dus voorkomen dat één van de kippen even wil laten zien dat ze de baas is door een andere kip flink te gaan pikken. Dit is op zich geen probleem, je moet de natuur ook zijn gang laten gaan.

Maar als dit te erg wordt moet je hier wel een stokje voor gaan steken.

Dit geldt ook voor nieuwe kippen die je in een bestaande toom plaatst. Dit kun je het beste aan het einde van de dag doen, de kippen zijn dan moe en rustig. Er kan dan een nacht overheen gaan om er voor te zorgen dat de nieuwe kip aan het hok is gewend en net zo ruikt als de andere kippen.

De volgende dag zullen de kippen nauwelijks merken dat er een nieuwe bij gekomen is.

Belang van een haan

Ok, een haan is in een woonwijk niet echt een aanrader.

Toch kan het zijn dat je buren hiermee geen problemen hebben, ik zou het eerst wel even navragen. Als je dat gedaan hebt en je wilt voor een haan gaan, bedenk dan dat een haan er vooral is om de kippen te beschermen.

Ook zorgt een haan er voor dat het rustig blijft in een kippenhok. Als er ruzie komt tussen twee kippen, is het meestal de haan die er tussen springt en de boel sust.

Waar je wel even om moet denken is dat een haan goed dingen kan onthouden. Als je iets doet wat hij niet leuk vind, en hij kan op dat ogenblik dit niet aan je laten zien, dan zal hij dat op een later moment doen.

Behandel hem dus met respect (zoals je eigenlijk met alle dieren moet doen).

Het juiste voer voor de kippen

Het mooie van kippen is dat ze erg veel lusten. Eigenlijk kun je al je etensresten wel aan hen kwijt.

Er zijn echter een paar dingen waar je om moet denken als je je kippen aan het voeren bent. Voedsel dat behoorlijk scherp is en eten waar behoorlijk wat zout in verwerkt is kun je ze beter niet geven.

Dit zijn voorbeelden van eten waar kippen dol op zijn:

 • Brood
 • Kaas
 • Gekookte aardappelen
 • Pasta

Belangrijkste voeding

Wat kippen zeker niet mogen missen is voldoende graan. Hieruit halen ze de benodigde koolhydraten, maar ook vitaminen en mineralen.

De goede granen kun je in een dierenspeciaalzaak kopen, maar ook kun je zelf een samenstelling maken van verschillende graansoorten.

Als je gezonde kippen wilt houden, dan is het goed om ze regelmatig ook te voeren met:

 • Kool
 • Sla
 • Selderij

Hierin zitten aanvullende vitaminen en kippen eten dit soort groenvoer erg graag.

Hierbij is een handigheidje om het in het kippengaas van de kippenren op te hangen. Dan kunnen de kippen het ook niet vertrappen en eten ze het grootste deel op.

Voldoende calcium

Om goede eierschalen aan te kunnen maken moeten kippen voldoende calcium binnen krijgen. Je merkt dit vanzelf; Als de eierschalen te zacht zijn, moet je ze calcium bij gaan voeren.

Hiervoor kun je ze de volgende producten geven:

 • Kalktabletten door drinkwater
 • Gemalen schelp
 • Gemalen eierschaal

Als je eierschalen gaat pletten moet je dit echt in kleine stukjes doen. De kippen moeten niet zien/ doorkrijgen dat het stukjes eierschaal zijn, want dan bestaat de kans dat ze ook in hun zelf gelegde eieren gaan pikken.

Als je twijfelt

Als je twijfelt of je bepaald voedsel wel aan de kippen kan voeren, moet je het gewoon doen.

Wat kippen niet lekker vinden laten ze gewoon links liggen. Daarnaast laten ze ook van nature liggen waar ze ziek van kunnen worden.

Alles wat dus blijft liggen en wat ze niet opeten, hoef je ze de volgende keer niet weer te voeren.

Zo heb je de juiste kennis altijd paraat

Als je van plan bent om een kippenhok aan te schaffen of er zelf één te bouwen, dan heb ik wat leuks voor je.

Er is namelijk een bouwtekeningen pakket waarin allerlei bouwtekeningen staan van kippenhokken. (Klik op de link voor een review van het pakket)

Met deze bouwtekeningen heb je een stappenplan waarmee je je eigen kippenhok kan bouwen.

Het leuke hiervan is natuurlijk dat je de kosten van het kippenhok helemaal zelf in de hand hebt, maar ook het ontwerp. Overigens is zelf bouwen in de meeste gevallen veel goedkoper dan kant en klaar kopen.

Als je wel oren hebt naar een dergelijk pakket, dan kun je die hier bekijken:

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>