Kippen houden voor beginners in 5 makkelijke stappen

Als je op zoek bent naar informatie over kippen houden voor beginners, dan zit je in dit artikel goed.

Ik ga alle aspecten van kippen houden met je doornemen, zodat je voor jezelf een goede overweging kan maken of je er mee wilt starten of niet.

Het is namelijk geen speelgoed wat je koopt en als het niet bevalt gewoon in de prullenbak gooit.

kippen houden voor beginners

Als je kippen wilt houden moet je er vol voor gaan. Wel zo gezond voor de kippen en ook voor je tijd en portemonnee.

Lees daarom snel deze informatie over kippen houden voor beginners door!

Waarschuwing bij kippen houden voor beginners

Iedereen die wil beginnen met kippen houden vertel ik altijd één ding als eerste:

Je moet er wel tijd voor vrij willen en kunnen maken. 

Vergeet niet dat kippen levende wezens zijn die regelmatig – in iedere geval dagelijks – aanfacht nodig hebben. Denk aan het voeren van de kippen, het verschonen van het kippenhok en gewoon even kijken hoe het met de beestjes gaat.

Maar als je kijkt naar wat je er voor terug krijgt is dit in feite een kleine moeite die je op den duur zonder nadenken doet. En zelfs naar uit gaat kijken;

 • Terug van werk: Hmm, hoe zou het met de kippen zijn?
 • Na het avondeten: Hmm, hoeveel eieren zouden ze gelegd hebben?
 • Als je wakker wordt: Even de kippen voeren…

Voel je hem?

De kippen worden onderdeel van je routine, je gaat ze zelfs missen als je een dag of twee van huis bent.

Grootse voordelen

Dat is ook niet zo gek, want kippen hebben vele voordelen:

 • Ze leggen heerlijke verse eieren voor je
 • Ze brengen je dichter bij de natuur
 • Je kunt ze net zo tam en aaibaar maken als een kat of hond
 • De tuin vrolijkt er van op
 • Je komt goedkoop van al je etensresten af
 • Het is gewoon een hele leuke hobby 😉
 • Kinderen leren goed met dieren om te gaan als ze met kippen opgroeien

Zoals je ziet krijg je erg veel terug voor de tijd die je in kippen investeert. Als je het alleen voor de kinderen doet of omdat je gratis eieren wilt hebben, dan is kippen houden voor beginners niets voor jou.

Eieren zijn namelijk veel goedkoper als je ze gewoon in de winkel koopt. En vaak nóg goedkoper als je ze van iemand koopt die zelf kippen heeft, maar teveel eieren…

Beste kippenras voor beginners (Stap 1)

In dit artikel over kippen houden voor beginners wil ik het eerst met je hebben over het soort kippenras dat je kunt nemen.

Het gaat er om dat de kippen het naar hun zin hebben, maar het is ook belangrijk dat je kippen hebt die je mooi vind om naar te kijken.

Waar je om moet denken als je bijvoorbeeld van kippen houdt met een grote kuif of een zogenaamde baard, dat deze kippen minder geschikt zijn om los te lopen in de tuin.

Eieren of gemak?

Als je het vooral om de eieren te doen is, dan kun je beter kippen nemen van een echt legras. Deze kippen eten ook veel makkelijker alles wat overblijft van wat je gegeten hebt.

De zwaardere rassen zijn meestal ook rustiger. Omdat dit soort kippen niet kunnen vliegen, hoeven zo ook geen heel hoog hek om hun leefruimte te hebben.

De legrassen, die overigens een stuk lichter zijn, hebben weer meer ruimte nodig. Ook kunnen dit soort kippen vliegen, wat maakt dat je ze ieder jaar moet laten kortwieken.

Als het om kippen houden voor beginners gaat, is het dus vooral belangrijk om te bedenken wat je precies van de kippen verwacht.

Aantal kippen om mee te beginnen (Stap 2)

Omdat kippen hele sociale beesten zijn, kun je het beste meerdere bij elkaar houden.

De vraag is natuurlijk hoeveel kippen het meest geschikt is. Zelf zeg ik altijd dat 3 kippen het minimum is voor een gezonde hiërarchie. Beter nog kun je voor 5 kippen gaan.

Bij kippen geldt namelijk de pikorde. Als er een haan bij zit is die meestal de baas, maar dit kan net zo goed een hen zijn.

Om te voorkomen dat ‘de baas’ zijn of haar macht botviert op slechts één kip, kun je er dus beter meerdere hebben. Je hebt dan veel minder kans dat er ruzie ontstaat en de kippen elkaar kaal pikken.

Dit laatste kan er zelfs toe lijden dat ze ziek worden en er uiteindelijk aan dood gaan.

Daarnaast zijn kippen echte groepsbeesten. Ze zijn van nature gewend om in een groep te leven en daar doen ze het dan ook het beste in.

Verzorgen van kippen voor beginners (Stap 3)

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf is het noodzakelijk dat je tijd hebt om kippen te houden.

Misschien klinkt dit al beginner veel in de oren, maar je moet minstens één keer per dag even bij de kippen langs gaan.

Het hangt er wel van af welk ritme je de kippen wilt aanleren. Als je het bijvoorbeeld fijn vind dat de kippen in de nacht sowieso binnen zitten, is het zaak om iedere avond het hok dicht te doen en iedere ochtend weer open.

Je kunt dit contactmoment met de kippen natuurlijk wel combineren met andere taken. In de ochtend kun je de volgende zaken doen:

 • Eten geven
 • Vers water geven
 • Etensresten of graan uitstrooien
 • Eieren rapen

In de avond kun je dan de volgende zaken doen:

 • Nog een keer eten geven
 • Kijken of alle kippen nog gezond zijn

Als je meer tijd hebt kun je tussendoor ook nog een keer langs gaan. Ook moet je regelmatig het hok schoon maken en kijken of het hok onderhoud nodig heeft en dit zo nodig (laten) uitvoeren.

Qua schoonmaken gaat het vooral om de bodem van het kippenhok. Deze moet ontdaan worden van de kippenmest en met name het binnenhok moet nieuw stro en snippers hout krijgen – of voor welke bodembedekking in het kippenhok je ook kiest.

Een droog hok met ruimte om te leven, voldoende schoon drinkwater en het juiste voedsel zijn de basisvoorzieningen bij kippen houden voor beginners.

Het juiste voedsel

Kippen lopen wat af op een dag, en dit kost natuurlijk behoorlijk wat energie. Deze energie voorraad moet regelmatig aangevuld worden door de kippen eten te geven.

Maar het werkt net als bij mensen, we kunnen wel een tijdje steeds hetzelfde eten krijgen, maar het is gezonder om gevarieerd te eten. Op die manier zorg je er voor dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Ook kippen hier behoefte aan om goed te kunnen functioneren. Hier kun je aan denken om je kippen iedere dag goed eten voor te zetten:

 • Graan (gemengd van meerdere soorten)
 • Legkorrels
 • Etensresten
 • Tuinafval
 • Schoon water

Zowel het graan als de legkorrels zijn in verschillende winkels te verkrijgen, van dierenspeciaalzaken tot bouwmarkten tot tuincentra.

Qua etensresten en tuinafval is het een kwestie van uitproberen wat de kippen lusten. De meeste kippen zijn niet zo kieskeurig, en alles wat niet gezond voor ze is laten ze van nature staan.

Dat hoef je ze de volgende keer dan niet weer voor te schotelen 😉

Schoon water is van groot belang voor de kippen. Bijvoorbeeld een ei bestaat voor het grootste deel uit water, waarmee ik wil zeggen dat ze behoorlijk wat water op een dag nodig hebben.

Ze moeten dus iedere dag schoon water krijgen en als de temperaturen hoog zijn kun je dit het beste vaker op een dag doen, minstens twee maal.

goedkoop kippenhok

Eieren leggen

De kippen leggen niet iedere dag een ei. Hier kun je lezen waarom dat zo is en hoe vaak ze dan wel eieren leggen.

In het begin, als de kippen nog jong zijn, zijn de eieren vaak wat kleiner, maar ze zullen steeds groter worden. Zorg er voor dat je iedere dag de eieren raapt die ze gelegd hebben.

In de herfst komt een kip in de rui, op dat moment legt het geen eieren. Dit kan een paar weken duren, maak je dus geen zorgen. Na die tijd gaat de kip als het goed is gewoon weer eieren leggen!

De kippen vinden het fijn om op een rustige plek te zitten tijdens het leggen van een ei. Je kunt ze hierbij helpen door legnesten te maken in het binnenhok.

Wel of geen haan?

Er zitten voor- en nadelen aan het hebben van een een haan.

Als beginner zul je zelf de afweging moeten maken of je er een haan bij wilt hebben of niet. Om die overweging goed te kunnen maken heb ik hieronder de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

Voordelen van een haan:

 • Hij maakt het plaatje af, een toom kippen is pas compleet met een haan
 • Hij beschermd de kippen en kuikens
 • Je kunt alleen kuikens krijgen met een haan er bij
 • Een haan is mooi om te zien

Er zitten echter ook een paar nadelen aan een haan:

 • Kippen leggen minder eieren als er een haan bij is
 • Een haan kraait, wat nog wel eens tot overlast kan leiden als je kippen houdt in een woonwijk
 • Bij meerdere hanen ontstaat er ruzie/ vechten

Als je wél voor een haan kiest, is een goede verhouding om er in ieder geval vier kippen bij te hebben.

Kippenhok voor beginners (Stap 4)

Voordat je vanuit je enthousiasme kippen gaat aanschaffen is het goed om eerste een goed en veilig kippenhok te kopen of zelf te maken.

Hoe groot het kippenhok moet worden hangt heel erg af van het soort kippen dat je wilt.

Ik ga er even vanuit dat je niet alleen ene binnenhok neemt, maar ook een kippenren. Want er is niets aan als je de kippen niet van een afstandje kunt zien lopen. In dat geval heb je zowel een binnenhok nodig als een ren.

Voor het gemak zijn dit de afmetingen waar je rekening mee moet houden voor de kippenren voor kippen van gemiddelde grootte:

 • Minimale afmetingen: Voor de eerste kip 4 m2, voor de tweede kip 3 m2 er bij, voor elke extra kip 2 m2 er bij
 • Gewenste afmetingen: Voor de eerste kip 6 m2, voor de tweede kip 4 m2 er bij, voor elke extra kip 3 m2 er bij
 • Optimale afmetingen: Voor de eerste kip 10 m2, voor de tweede kip 7 m2 er bij, voor elke extra kip 5 m2 er bij

Minimaal en optimaal

De minimale afmetingen zijn in dit geval de afmetingen die ene kip nodig heeft om gezond te blijven, om het dus diervriendelijk te houden.

Daar komt bij dat als kippen te weinig ruimte hebben om op te leven, dat ze humeurig worden en elkaar gaan aanvliegen. Eigenlijk net als bij mensen 😉

De optimale afmetingen kun je aanhouden als je wilt dat de grond waar de kippen op lopen tijd krijgt om zich zelf te herstellen. Kippen houden er namelijk van om lekker rond te scharrelen en hier en daar wat in de grond te woelen.

De grond heeft dan tijd nodig om er weer gras op te laten groeien en aantrekkelijk te worden voor de kippen.

Frisse lucht

Ook aan het binnenhok worden eisen gesteld om er voor te zorgen dat het welzijn van de kippen op niveau blijft.

Je hebt mij niet horen zeggen dat kippen houden voor beginners makkelijk was…

Het binnenhok is belangrijk voor de kippen omdat ze daar ’s nachts slapen, bij slecht weer hun onderkomen zoeken en er in de meeste gevallen ook eieren leggen. Een belangrijke plek voor de kippen dus.

Om deze ruimte optimaal te laten zijn is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht binnen kan komen, maar het aan de andere kant niet gaat tochten.

Dit kun je realiseren door aan de bovenzijde van een wand, vlak onder het dak, een strook open te laten waardoor frisse lucht naar binnen kan komen. Waar je in dat geval wel even om moet denken is dat het niet de wand is tegenover de opening waar de kippen het hok binnen komen.

Ook moet het dak op die plek ver genoeg door lopen zodat er geen regen of andere ongewenste zaken naar binnen kunnen waaien.

Voorkom vochtigheid

Een andere belangrijk aspect van het binnenhok is de waterdichtheid ervan.

Als het dak ook maar een klein beetje lekt, of er komt vocht door de wanden heen, dan kunnen er schimmels en andere bacteriën ontstaan.

Kippen kunnen hier ziek van worden met alle gevolgen van dien.

Om dit te voorkomen is het zaak om voor een degelijk kippenhok te kiezen die niet alleen goed is op het moment van aanschaf, maar ook daarna nog vele jaren mee kan.

Je hebt er niets aan als je na twee jaar er weer een nieuw dak op moet zetten of omdat hij van rottigheid uit elkaar valt.

Als beginner direct starten met kippen houden (Stap 5)

Stel dat je na het lezen van dit artikel er nog meer van overtuigd bent dat je kippen wilt houden (wat ik van harte hoop).

Zoals je hebt kunnen lezen is kippen houden voor beginners geen utopie, zolang je maar de goede stappen neemt.

Het belangrijkste aandachtspunt is het welzijn van de kippen en eigenlijk begint dat altijd met een goed kippenhok.

Ik kan me voorstellen dat je veel kippenhokken niet mooi vind of domweg te duur.

In dat geval wil ik je op het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten wijzen (klik op de link voor een review van het pakket).

Dit is een pakket waarin verschillende bouwtekeningen in staan voor het maken van een kippenhok.

Je kunt dan zelf weten welk ontwerp je uitkiest en daar zoveel geld aan spenderen als je zelf maar wilt. Misschien heb je de meeste onderdelen voor een kippenhok zelfs al wel liggen.

Of je kunt materialen (goedkoop) krijgen van vrienden of een kennis.

Ik zou zeggen; Kijk of dit pakket wat voor je is en doe er je voordeel mee!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

Afsluitende tips kippen houden voor beginners

Tot slot wil ik nog een aantal zaken voor je op een rij zetten zodat je een compleet overzicht krijgt waar je als beginnende kippengek 😉 om moet denken.

 • Zorg dat je kippen een zandbad kunnen nemen – in de kippenren of in de tuin
 • Dit kan een natuurlijke plek zijn maar ook een zelfgemaakt zandbak(je)
 • Kippen hebben een plek om te schuilen nodig – dit kan het binnenhok zijn, maar ook struiken of een heg
 • Kippen leven van nature graag met meerdere kippen in een toom, het zijn sociale dieren
 • Geef je kippen voldoende ruimte om te kunnen scharrelen
 • Scharrelen kun je bevorderen door ervoor te zorgen dat ze hun voer moeten opzoeken (dus niet alles in een bakje)

Mocht je nog vragen hebben laat het dan vooral in de reacties weten.

>