Hoeveel eieren legt een kip per dag? Ontdek hoe het precies zit:

Het korte antwoord op de vraag ‘Hoeveel eieren legt een kip per dag‘ is: Net geen één.

Een kip die biologisch rondscharrelt en dus veel ruimte krijgt, legt er gemiddeld ongeveer 275 in een jaar.

De meest voorkomende kippen die in een kippenhok verblijven, doen het beter qua eieren productie. Zij zitten ieder jaar op gemiddeld zo’n 310 eieren.

hoeveel eieren legt een kip per dag

Je hoeft er dus niet op te rekenen dat jouw kippen iedere dag een ei leggen. En dat heeft ook een reden.

In dit artikel ga ik uitleggen wat de invloeden op de ei-productie van een kip zijn, zeg maar het lange antwoord op de vraag ‘Hoeveel eieren legt een kip per dag’.

Hoeveel eieren legt een kip per dag – Het ontstaan

Voordat je kunt begrijpen waarom een kip het niet lukt om een ei per dag te leggen, moet je begrijpen hoe eieren ontstaan.

Dit zijn de stappen die doorlopen worden in het ontstaan van een ei en het daadwerkelijke leggen ervan.

Het begint met een sprong

Het begin van de cyclus is niet zo ingewikkeld, een kip heeft namelijk één eierstok en niet twee zoals bij mensen. De eicellen die hierop aan het rijpen zijn maken om de beurten de eisprong, dus niet meerdere tegelijk.

De eicel die op moment van springen rijp is, doet dit ongeveer zeven tot negen uur nadat het donker is geworden. Dit is het moment waarop het ontstaan van het ei begint.

Eigeel

Nadat de eisprong heeft plaats gevonden komt de eicel op de eileider terecht. Dit proces duur ongeveer 15 tot 30 minuten.

Op dit moment is het ei niet meer dan een dooier wat bestaat uit eigeel. Op dit moment zit er al wel een kiemschijf op. Als de kip door de haan bevrucht wordt, kan hieruit een kuikentje groeien.

Eiwit

Als de eicel verder afdaalt, komt er ondertussen eiwit rond het eigeel te zitten. Dit proces van het aanbrengen van eiwit neemt twee tot drie uur in beslag

Eivlies

Vervolgens worden er eivliezen aangemaakt. Dit is het dunne vliesje wat je ook ziet zitten als je een gekookt ei gaat pellen. De schaal pel je er dan van af, maar er zit nog een wazig vliesje om het eiwit heen dat er ook nog afgehaald kan worden.

Het ontwikkelen van deze vliezen duur ongeveer een uurtje.

Eierschaal

Dan komt het langste proces en dat is het ontwikkelen van een eischaal. Dit is het geheel wat het ei en van nature de kuiken moet beschermen. Om dit goed te kunnen doen wordt hier ongeveer 18 tot 21 uur voor genomen.

In de laatste vijf uren van het ontwikkelen van de schaal krijgt het ei een kleurtje mee, dit kunnen verschillende tinten bruin zijn.

Leggen

De kip neemt er tot slot nog een uur de tijd voor nadat het ei klaar is, om het ook echt naar buiten te brengen, te leggen.

Nieuw ei

Als het ei gelegd is, duurt het 30 tot 90 minuten voordat er een nieuwe eisprong gebeurd. Als dat mag plaatsvinden, wordt de cyclus opnieuw doorlopen en zo ontstaat er een nieuw ei.

Hoeveel eieren legt een kip per dag – totale tijd

Nu je weet dat de stappen van het maken van een ei inclusief het leggen behoorlijk wat tijd in beslag nemen, kun je ook uitrekenen waarop je kunt rekenen als het gaat om de total tijd van het leggen van een ei.

Als je alles bij elkaar op tel kom je uit tussen 22 uur en een kwartier en 28 uur. Gemiddeld duurt het dus zo’n 25 tot 26 uur voordat een ei gelegd is.

Daarbij is het op te merken dat kippen die wat jonger zijn en in de kracht van hun leven zitten het korter duurt dan bij kippen die al wat ouder zijn.

Je zou kunnen zeggen dat een ei per dag met ‘goede’ kippen zou moeten lukken. Maar omdat de kip ook telkens ongeveer een uur nodig heeft voordat een nieuwe cyclus start, schuift de ontwikkeling van een ei ook steeds wat op.

Sterker nog, na een paar dagen kom je op het moment dat de cyclus zo’n 9 uur is opgeschoven. Op dat moment legt de kip een dag of twee geen eieren meer.

Vervolgens wordt op het goede moment (7 tot 9 uur nadat het donker is geworden) de productie van een ei weer gestart en begint alles weer van voren af aan.

Hoeveel eieren legt een kip per dag – Ruiperiode

Als het herfst wordt, komen de kippen in een ruiperiode. In deze periode worden de veren van de kip vervangen door nieuwe, en dit kan 4 tot 6 weken duren.

De kippen leggen dan geen eieren, dus alleen al om die reden kan een kip niet gemiddeld iedere dag een ei leggen.

Na de ruiperiode komt de legcyclus gelukkig gewoon weer op gang.

Hoeveel eieren legt een kip per dag – Méér eieren?

Is het niet mogelijk om op de één of andere manier er toch voor te zorgen dat een kip meer eieren gaat leggen?

Nee.

Ook al zou je een kip hebben die meer dan één eisprong per keer heeft, dan nog zou er maar één ei uit komen. De twee eidooiers zouden gewoon samen het eiwit om zich heen krijgen, net als één eivlies en één eischaal.

Misschien ben je het wel eens tegen gekomen bij een ei dat gekookt was of dat je ging bakken, dat er ook twee eidooiers in zaten, dus twee keer eigeel.

Dit zijn (waarschijnlijk 😉 ) geen experimenten, dit kan namelijk ook gebeuren als een kip nog maar net begint met het leggen van eieren.

Zo veel mogelijk eieren

Er zijn wel invloeden die er voor zorgen dat de eiproductie van een kip mooi op peil blijft, en waar echte kippenboeren dan ook gebruik van maken.

Je zou dit kunnen inzetten als je het idee hebt dat je kippen niet genoeg eieren leggen, of niet goed op gang willen komen met het leggen van eieren:

  • Kippen beginnen met eieren leggen als ze ongeveer 18 tot 20 weken oud zijn
  • Na een jaar of twee komt de eiproductie van een kip pas op volle gang
  • Hoe meer (zon)licht een kip krijgt, hoe meer eieren ze leggen. In de winter leggen ze dus van nature minder dan in de zomer
  • Dit kun je opvangen door gebruik te maken van speciale lampen met kunstmatig licht

Hoeveel eieren legt een kip per dag – Blijft natuur

Uiteindelijk zijn de genoemde stappen met de bijbehorende tijden die hierboven beschreven zijn gemiddelden.

De natuur gaat gewoon zijn eigen gang, en de ene kip is de andere niet. Er zit al verschil tussen kippen van het zelfde ras wat de eiproductie betreft, maar ook zit er verschil tussen de rassen.

Mocht je kippen willen houden puur voor de eieren, dan is het goedkoper om de eieren gewoon in de winkel te houden.

Kippenh ouden blijft uiteindelijk gewoon ene hobby waar je enorm van kan genieten.

Meer tips over kippen houden of je eigen kippenhok beginnen?

Ik hoop dat je in dit artikel je antwoord op de vraag ‘Hoeveel eieren legt een kip per dag’ hebt gevonden.

Nu kan het zo zijn dat je graag meer wilt weten over het houden van kippen of zelfs je eigen kippenhok wilt gaan bouwen.

Daarvoor heb je goede bouwtekeningen nodig zodat je een stevig hok gaat krijgen voor gezonde kippen. 

Deze kan je vinden in het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. (Klik op de link voor een review van het pakket)

Op die manier kun je een hok maken helemaal naar je eigen wensen en kun je toch de kosten goed in de hand houden.

Een echte aanrader voor iedereen die zijn eigen kippenhok wil maken en zich ook om het welzijn van de kippen bekommert.

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>