Hoe maak je een kippenhok? In 5 stappen direct aan de slag, klik hier!

Er is niets fijner dan een paar leuke kippen in je tuin te hebben lopen, maar hoe maak je een kippenhok?

Ik kan me voorstellen dat je de kippen niet los wilt laten lopen – tenminste, niet altijd en misschien wel nooit…

Het is goed mogelijk om zelf een kippenhok te maken waarin de kippen het naar hun zin hebben. Dit hoeft niet duur te zijn en met onderstaande tips voorkom je dat het een blamage wordt.

Door de vraag ‘Hoe maak je een kippenhok’ voor jezelf te beantwoorden maak je het visueel. Zo zal het veel makkelijker zijn om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan!

Hier komen de tips, lees ze goed door 😉

hoe maak je een kippenhok

Hoe maak je een kippenhok – 1. Keuzes maken

Er zijn een paar punten die je vooraf voor jezelf moet bedenken voordat je een kippenhok maken gaat.

Je moet keuzes maken om de vraag ‘Hoe maak je een kippenhok’ te kunnen beantwoorden. Ten eerste is het belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt voor de bouw van een kippenhok.

Als je dit niet uitzoekt kan het zijn dat de gemeente waar je in woont moeilijk gaat doen. Er zijn zelfs gemeentes waar ze luchtfoto’s nakijken van verschillende momenten.

Die leggen ze dan naast elkaar om te zien of er wat veranderd is qua gebouwen/bouwsels.

Als dit dan het geval is, gaan ze kijken wat dit is en of er een vergunning voor is aangevraagd en verstrekt. Als dit wel nodig was, maar niet is gebeurd, kan het zijn dat je het ‘slechts’ hoeft af te breken.

Erger kan zijn dat je er ook nog eens een boete overheen moet gaan betalen, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Sowieso een vergunning

In sommige gevallen is een vergunning helemaal niet nodig. Maar als je er een tweede kippenhok bij wilt bouwen weet je zeker dat je deze moet aanvragen.

Dat is ook niet zo gek, want dan begint het meer op een bedrijf te lijken dan een leuke hobby 😉

Aantal kippen

De grootte van het kippenhok dat je maken gaat hangt van een aantal zaken af:

  • Wil je grote of kleine kippen
  • Welk ras kippen wil je
  • Hoeveel kippen wil je houden
  • Wil je alleen een binnen- of ook een buitenverblijf

Pas als je dit allemaal voor jezelf op een rijtje hebt staan, kun je verder gaan met nadenken over hoe maak je een kippenhok.

Hoe maak je een kippenhok – 2. Dit is noodzakelijk

Bij het maken van een kippenhok zonder buitenverblijf is het belangrijk dat de kippen voldoende ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen.

Je kunt je vast wel voorstellen dat dit andere afmetingen zijn dan wanneer je ook een buitenverblijf er bij zou hebben, een zogenaamde kippenren.

Als je voor enkel een binnenhok gaat, hou dan rekening met een oppervlakte van 3 vierkante meter per kip. Dat is behoorlijk fors, maar dat is dan ook de bewegingsruimte van de kippen.

Maak je er ook een buitenverblijf aan vast, dan is het binnenhok groot genoeg als je voor iedere 3 kippen 1 vierkante meter oppervlakte beschikbaar hebt.

Bodem

Als bodem van het hok kun je kiezen voor stenen of tegels. Dat is mooi strak, is nauwelijks onderhevig aan slijtage en ook nog eens makkelijk schoon te houden.

Meestal kom je met een bezem een heel eind, maar eventueel kun je er de tuinslang op zetten.

Overigens is het wel goed als je ergens een plek hebt waar ook zand ligt. Kippen houden er van om zo nu en dan een bad met zand te nemen. Hierdoor wordt ongedierte dat tussen de veren kan gaan zitten verwijderd.Het is dus goed voor hun gezondheid.

Naast een harde ondergrond kun je ook kiezen voor een bodem van modder. Als dit eenmaal vies is kun je er met een hark of schep doorheen gaan en de aarde weer omwoelen om het ‘schoon’ te maken.

Vergeet niet dat een kippenhok veel plaats in kan nemen. Probeer te visualiseren of bepaalde afmetingen wel goed in je tuin passen.

Eventueel is een kippenhok dat je kan verplaatsen een optie.

Hoe maak je een kippenhok – 3. De binnenkant

Een kippenhok kan niet zonder een goede plek waar de kippen ’s nachts kunnen uitrusten. Als je dit niet goed voor elkaar hebt, kan het zijn dat je last krijgt van gefrustreerde kippen.

Ze gaan elkaar dan aanvliegen, kaal plukken en wat al niet meer. In ieder geval niet bevorderlijk voor de gezondheid van de dieren.

Kippen gaan ‘op stok’ om uit te rusten. Zorg in ieder geval dat je stokken hebt die minstens 30 centimeter hoog zijn. Als ze lager zitten, vinden de kippen dit niet fijn en zullen ze niet snel er op gaan zitten.

Ook dienen de stokken zo’n 40 centimeter ruimte te hebben vanaf de zijkant van het kippenhok.

Slimme aanpassingen

Hoe maak je een kippenhok met slimme aanpassingen? Door vooruit te kijken naar wat er in de toekomst met het kippenhok moet gebeuren.

Het is een goede regel om het kippenhok eens of tweemaal per jaar helemaal grondig schoon te maken. Als je er voor zorgt dat je het kippenhok zó in elkaar zet dat je het ook makkelijk uit elkaar kan halen, wordt deze grondige schoonmaakbeurt een stuk makkelijker.

Daarnaast is altijd de kans aanwezig dat er roofdieren op de kippen afkomen. Je kunt hierbij denken aan vossen, maar er zijn nog meer dieren die wel van een lekker kippetje houden.

Zorg er daarom voor dat je een kippenhok maakt dat goed af te sluiten is. Ook moet het van alle kanten dicht zijn, bijvoorbeeld met gaas – dus ook de bovenkant!

Tot slot is het wit schilderen van het kippenhok, ook aan de binnenkant, een slimmigheid om goed te kunnen zien of je het hok wel goed hebt schoongemaakt.

Hoe maak je een kippenhok – 4. Hun gezondheid

Zorg dat de kippen zelf kunnen kiezen of ze in of uit de zon kunnen gaan zitten.

Daar moet de plaats van het kippenhok dus op afgestemd zijn. Overigens heeft een kip in ieder geval 12 uur licht nodig om eieren te kunnen leggen. Als het bijvoorbeeld niet lang licht is buiten of het is te koud voor de kippen om naar buiten te gaan, dan kun je ook een daarvoor bestemde lamp in het binnenhok ophangen.

Eventueel kun je hier een automatische schakelaar achter hangen, zodat je niet vergeet de lamp aan en uit te doen.

Tot slot wil ik nog noemen dat kippen genoeg water voorradig moeten hebben om te kunnen drinken. Voorkom daarbij dat de drink- en eetbakken naast elkaar staan.

Andes worden ze met elkaar vervuild en dat kan extra werk opleveren. Daarnaast kan het voer sneller gaan schimmelen als het vochtig wordt.

Hoe maak je een kippenhok – 5. Aan de slag!

Ik hoop dat je nu begrijpt dat het antwoord op de vraag ‘Hoe maak je een kippenhok’ niet zomaar gegeven is en voor iedereen weer anders is.

Het hangt van je eigen voorkeuren af en van de voorkeuren van de kippen die je wilt gaan houden.

Veel succes met maken van je kippenhok en mocht je nog bouwtekeningen zoeken, gebruik dan het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten (klik op de link voor een review van het pakket).

Hierin staan bouwtekeningen van kippenhokken, maar ook van heel veel andere projecten van hout.

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>