Groot kippenhok nodig? Zo kies je de juiste afmetingen (en goede prijs):

Als je een groot kippenhok wilt, dan kost dit in de regel behoorlijk wat geld.

Vooral als je het vergelijkt met een kleiner kippenhok gaat er behoorlijk méér materiaal in zitten.

Zowel het binnenhok, wat vaak het meeste kost, als het buitenhok moeten groter zijn bij meer kippen.

groot kippenhok

Maar wat is precies groot? Hoeveel ruimte moet een kip in ieder geval hebben in een kippenhok? En wat is ‘lekker ruim‘ voor een kip?

Een groot kippenhok is dus relatief.

Ontdek in dit artikel waar een groot kippenhok aan moet voldoen en hoe je deze voor een goede prijs kunt krijgen.

Welke afmetingen moet een groot kippenhok hebben?

Kippen zijn geen konijnen die in een klein hok ook wel kunnen leven. Tenminste, als je het diervriendelijk wilt houden.

Het zijn echte hobbydieren, want als je er wat aan wilt verdienen moet je er veel meer hebben dan een stuk of tien.

De meeste mensen die kippen houden kiezen er dan ook voor om ze genoeg leefruimte te geven. Dat is gewoon het beste voor de dieren en ook wel zo leuk om naar te kijken.

De ruimte die ene kip nodig heeft is van een paar dingen afhankelijk, maar dit zijn de belangrijkste twee:

  1. Het soort kippen dat je hebt, het kippenras
  2. Of je alleen een binnenhok of ook een buitenhok (kippenren) wilt hebben

Het soort kippen

Het ene kippenras is veel groter dan het andere. Als je kleine kippen hebt, dan heb je minder ruimte nodig.

Bij evenveel kippen van een veel groter ras heb je echt een groot kippenhok nodig. Als je nog niet weet welk ras je wilt hebben, dan kun je van een gemiddelde grootte uitgaan.

Gemiddelde kippen hebben 3 vierkante meter per kip nodig, maar dit geldt alleen als je enkel een binnenhok hebt.

En zo komen we gelijk tot het tweede punt dat de grootte van het kippenhok bepaald.

Alleen een binnenhok of ook een ren?

Als je een kippenhok zonder ren wilt hebben, dan heb je meer oppervlakte per kip nodig dan wanneer je één met kippenren neemt.

Het binnenhok is dan namelijk de complete leefwereld van de kippen en ze hebben wel een beetje bewegingsruimte nodig om gezond te blijven.

Persoonlijk vind ik een groot kippenhok mét ren veel mooier. Je kunt de kippen dan veel beter zien en ook heb je dan meer het idee dat er dieren in je tuin rondlopen. Maar dat is voor iedereen natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Afmetingen van een groot kippenhok met ren

De meeste mensen die meer dan 3 kippen willen hebben, kiezen ook voor een kippenren.

Als je ook voor een ren gaat, is 1 vierkante meter voor 3 kippen voldoende als oppervlakte van het binnenhok. De dieren hoeven er niet de hele dag te zitten, als ze willen bewegen kunnen ze gewoon de ren in lopen.

Daarbij moet de hoogte van het kippenhok ongeveer 80 tot 90 centimeter zijn.

De ren is natuurlijk een ander verhaal.

Afmetingen bij fokkers

Als je kijkt naar de afmetingen die fokkers aanhouden, dan is dit geen goede graadmeter voor de hobbyist.

Een fokker doet dit voor een korte periode en houdt een minimale afmeting aan om zo veel mogelijk kippen in zijn ren kwijt te kunnen. Een fokker houdt daarbij 1 vierkante meter voor 2 kippen aan.

Ook voor een korte periode zijn dit erg krappe afmetingen, en voor een lange periode dus helemaal niet geschikt.

Doordat er steeds meer aandacht is voor het welzijn van de kippen in de ‘professionele’ tak, wordt daar ook al een standaard van 4 vierkante meter per kip aangehouden. Dit is voor de langere periode.

Vrij in de tuin?

Een groot kippenhok en grote kippenren is minder noodzakelijk als de kippen ook de ruimte krijgen om een gedeelte van de dag vrij rond te lopen in de tuin.

Als de dieren zelfs de hele dag in de tuin vrij rondlopen kun je de minimale afmetingen hieronder aanhouden voor de ren.

Ben je van plan om ze de hele dag in de ren te houden (niet iedereen is van loslopende kippen gediend) dan is een grote kippenren toch aan te bevelen.

Afmetingen ren

Dit zijn de afmetingen waar je rekening mee moet houden voor een ren voor kippen van gemiddelde grootte:

  • Minimale afmetingen: Voor de eerste kip 4 vierkante meter, voor de tweede kip 3 vierkante meter er bij, voor elke extra kip 2 vierkante meter er bij
  • Gewenste afmetingen: Voor de eerste kip 6 vierkante meter, voor de tweede kip 4 vierkante meter er bij, voor elke extra kip 3 vierkante meter er bij
  • Optimale afmetingen: Voor de eerste kip 10 vierkante meter, voor de tweede kip 7 vierkante meter er bij, voor elke extra kip 5 vierkante meter er bij

Wat betreft de optimale afmetingen, dan heb je het echt over een groot kippenhok waarbij er ook gras in de ren kan groeien.

Daarbij is de kans dat ze elkaar gaan kaal pikken veel kleiner, ze hebben veel minder last van stress omdat ze niet zo dicht op elkaar zitten.

Een groot voordeel van de optimale afmetingen is dat je er het minste onderhoud aan hebt. Er is zoveel ruimte voor de kippen dat de grond zichzelf kan herstellen.

De inrichting van een groot kippenhok

Het binnenhok van een groot kippenhok moet goed ventileren, maar niet gaan tochten.

De kippen slapen hier, ze leggen er eieren en schuilen er als het buiten slecht weer is. Een belangrijke plek dus, zorg daarom dat dit goed in orde is.

Een goede ventilatie kun je realiseren door een wand vlak onder het dak open te laten. Doe dit niet in twee wanden tegenover elkaar, anders gaat het te veel tochten.

Daarbij moet je er op letten dat het niet door de ventilatieopening naar binnen regent. Dit doe je door het dak zo ver door te laten lopen en uit te laten steken dat dit voorkomen wordt, ook met een flinke wind pal op het kippenhok.

Zorg in het binnenhok voor voldoende bodembedekking. Dit kun je bijvoorbeeld doen met houtsnippers of stro.

Slaapstokken

Daarnaast moeten er slaapstokken in het hok komen en legnesten. Zorg er voor dat er geen legnest onder een slaapstok komt, want anders komen er uitwerpselen in het legnest.

Wat je wel kan doen is zogenaamde mestplanken onder de slaapstokken maken. Die kun je er dan makkelijk uithalen om ze schoon te maken. Op die manier wordt het schoon houden van het kippenhok een fluitje van een cent.

Een slaapstok moet minimaal 30 centimeter lang zijn, en naarmate de kippen groter worden kan het zelfs tot 50 centimeter gaan.

De slaapstokken moeten ongeveer 45 centimeter van de wand geplaatst zijn, zodat de kippen zich vrij kunnen bewegen en niet steeds de wand raken.

De bakjes met voer en water mogen in de buurt van de legnesten geplaatst worden.

Zorg er wel voor dat deze niet te dicht bij elkaar staan, anders wordt het een enorme kliederboel. Het water komt dan in het voer terecht wat één grote smurrie kan veroorzaken. De bakjes moeten lekker laag zijn zodat de kippen er goed bij kunnen.

Inrichting ren

Wat betreft de ren van een groot kippenhok is het goed als er een zandstrook in aanwezig is.

De kippen houden er namelijk van een zandbad te nemen. Naast het feit dat ze dit fijn vinden heeft het ook een praktische reden.

Het zand zorgt er voor dat er geen parasieten tussen hun veren blijven zitten. Het is daarom ook belangrijk voor de gezondheid van de kippen.

Relatief goedkoop een groot kippenhok

Als je het echt goed wil aanpakken, kun je het beste ene groot kippenhok zelf gaan maken.

Je kunt dan namelijk het hok helemaal naar je eigen wensen aanpassen en het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Natuurlijk valt dit niet mee als je zelf niet goed bent in het bedenken van een goed ontwerp.

Gelukkig is daar een oplossing voor en dat zijn bouwtekeningen van kippenhokken. In het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten zijn deze in overvloed te vinden. (Klik op de link voor een review van het pakket)

Je weet dan zeker dat je op de goede weg bent.

Zodra je het pakket in bezit hebt kun je aan de slag en een groot kippenhok gaan bouwen.

Veel succes!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>