Goedkoop kippenhok gezocht? Ontdek hoe je ze voor weinig kunt krijgen:

Er zijn verschillende manieren om een goedkoop kippenhok te krijgen. Eén daarvan is door hem zelf te maken.

Je hebt dan helemaal zelf in de hand hoe hoog je de totale kosten laat oplopen en welke keuzes je maakt qua grootte, opties en materialen.

Een andere manier is om goedkoop één in een winkel te halen. Wat je echter niet moet vergeten is dat goedkoop in de meeste gevallen duurkoop is.

goedkoop kippenhok

In dit artikel ontdek je waar je rekening mee moet houden als je naar een goedkoop kippenhok op zoek gaat. Vergeet daarbij niet dat ook goedkoop geld kost.

Let op!

Dit is alleen voor mensen die bereid zijn er iets voor te doen. Een goedkoop kippenhok realiseer je nou eenmaal niet door al het werk uit te besteden.

Wat versta je onder een goedkoop kippenhok?

Niet iedereen heeft hetzelfde beeld van een goedkoop kippenhok. De één wil een klein kippenhok met alleen een binnenruimte en heeft daar 50 euro voor over.

Een ander wil ook een kippenren en vind na het vergelijken van prijzen 250 euro goedkoop.

Maar zoals alles is ook een goedkoop kippenhok slechts relatief. Want wat krijg je voor je geld? Een kippenhok dat jarenlang meegaat of eentje die je na twee jaar al naar het grofvuil kan brengen?

Die laatste mag dan lekker goedkoop zijn geweest, maar in korte tijd moet je in dat geval al weer een nieuwe kopen. Goedkoop wordt op die manier duurkoop.

Het is dus belangrijk dat je een paar punten voor jezelf op een rij zet om te bedenken wat je met het kippenhok wilt.

Voor lange of korte tijd

Hierbij een aantal zaken waar je aan zou kunnen denken:

  • Hoe lang wil ik het kippenhok houden?
  • Is het een impuls aankoop/ hobby of is het serieus?
  • Doe ik het voor mezelf of voor de kinderen? (kinderen zijn veel impulsiever)
  • Heb ik goed nagedacht over wat het houden van kippen met zich meebrengt? (tijd, kosten, moeite)

Als je deze punten voor jezelf op een rijtje hebt gezet kun je ook beter bepalen wat de investering voor een goedkoop kippenhok mag zijn.

Bij onzekerheid of je het wel echt leuk gaat vinden zou ik minder geld uit willen geven dan wanneer je zeker weet dat dit iets voor je of jullie is.

Waar moet een goedkoop kippenhok aan voldoen?

Als je een goedkoop kippenhok wilt hebben is het wel belangrijk om vooraf te bedenken welke eisen je aan het kippenhok stelt.

Dit kan van verschillende zaken afhangen. Behalve dat je misschien het ene kippenhok mooier vind dan het andere, zijn er ook praktische punten die het soort kippenhok bepalen.

Dit zijn punten waar je aan kan denken om het juiste kippenhok te kiezen:

  • Hoeveel kippen wil je gaan houden?
  • Welk ras kippen wil je gaan houden?
  • Hoeveel ruimte heb je in de tuin?
  • Wil je een binnen én een buitenhok?
  • Hoe hoog mag het kippenhok worden?

Het aantal kippen is een belangrijke factor voor de grootte van het kippenhok. En hoe groter het kippenhok wordt, hoe meer geld je er aan uit moet geven.

Alleen binnenhok?

Als je alleen een binnenhok wilt hebben, dan moet je bedenken dat de gemiddelde kip in een dergelijk hok 3 vierkante meter aan ruimte nodig hebt. Bij 3 kippen is dat dus al 9 vierkante meter.

Een binnenhok is vaak van hout gemaakt, dus hoe meer kippen je neemt, hoe meer hout het kost.

Als je ook voor een buitenhok gaat dan kan er ook gebruik gemaakt worden van kippengaas. Dit is minder kostbaar dan hout, dus bij veel kippen is dit sowieso een aanrader om het goedkoop te houden.

Ruimte in de tuin

De ruimte in de tuin is mede bepalend voor de grootte van het hok. Je wilt niet dat je halve tuin vol staat met het kippenhok (ik in ieder geval niet  😉 ).

Daarnaast is het ook niet echt mooi als het kippenhok te prominent aanwezig is. Je moet jezelf dus afvragen waar je hem wil hebben staan. In het zicht? Of juist niet?

Het ras kippen bepaald ook de ruimte die je nodig hebt. Kleine kippen kunnen met minder oppervlakte af dan hele grote kippen. Bij meerdere grote kippen heb je dus al snel een groter hok nodig wat weer de prijs van het kippenhok beïnvloed.

Bedenk dus goed waar jouw goedkope kippenhok aan moet voldoen!

Wat zijn de gevaren van een goedkoop kippenhok?

Ja, er schuilen wel degelijk gevaren aan een goedkoop kippenhok. En dan denk ik voornamelijk aan het welzijn van de kippen die er in moeten leven. Daarnaast ook aan je portemonnee, maar daarover straks meer.

Als je een kippenhok zo goedkoop mogelijk wilt hebben, dan kan het zijn dat je inlevert op kwaliteit.

Gevaar voor de kippen

Denk bijvoorbeeld aan het dak van het hok. Als dat binnen de kortste keren gaat lekken omdat het van te goedkoop materiaal is gemaakt, dan wordt het veel te vochtig in het kippenhok. Ook kan er tocht ontstaan.

Deze twee aspecten zijn erg slecht voor de kippen. Hier kunnen ze ziek van worden en op den duur zelfs dood aan gaan. Ook hebben schimmels en ongedierte op die manier veel meer kans om zich in het hok te nestelen.

Al met al dus een groot gevaar voor de kippen!

Gevaar voor je portemonnee

Daarnaast is het ook voor je eigen portemonnee geen goed idee om voor een te goedkoop kippenhok te gaan. Als de kippen ziek worden, moet je geld uitgeven om ze weer beter te krijgen, denk aan medicijnen zoals antibiotica, pijnstillers en ontwormingsmiddel.

Ook moet je op den duur geld gaan uitgeven om onderhoud aan het kippenhok uit te voeren. In het ergste geval moet je al na een korte periode een nieuw kippenhok kopen…

Zorg dus dat je niet een té goedkoop kippenhok op de kop wil tikken!

2 manieren om aan een goedkoop kippenhok te komen

Een goedkoop kippenhok kun je natuurlijk gewoon nieuw in een dierenspeciaalzaak kopen.

Of je hebt veel mazzel en je kunt er één krijgen voor de helft van de prijs, of je hebt gewoon een kippenhok dat niet stevig is en van het goedkoopste materiaal is gemaakt.

In dat laatste geval is goedkoop duurkoop, zonder twijfel.

Ik raad het dus ten zeerste af om een goedkoop kippenhok nieuw te kopen tenzij met flinke korting, maar dat komt niet vaak voor. Kippenhokken zijn nauwelijks mode-gevoelig en er blijft altijd vraag naar.

Manier 1

De eerste echt goede manier is om een tweedehands kippenhok van goede kwaliteit te kopen dat nauwelijks gebruikt is. Een impulsaankoop van iemand, of wegens omstandigheden (ziekte, overlijden) weg moeten doen, dat soort gevallen.

Je moet er wel wat moeite voor doen, zoals contact opnemen, er heen rijden om het kippenhok te bekijken, eventueel demonteren, terug rijden, eventueel weer in elkaar zetten.

Als je dat geen probleem vind, dan is dit een goede manier om aan een kwalitatief én goedkoop kippenhok te komen.

Het nadeel hiervan is dat dergelijke kippenhokken niet veel worden aangeboden en je de kans loopt een kat in de zak te kopen. Een ander nadeel is dat je nauwelijks zelf de indeling en het uiterlijk van het kippenhok kan bepalen.

Je bent overgeleverd aan het tweedehands aanbod.

Manier 2

Je tweede goede manier om aan een goedkoop kippenhok te komen is er zelf één maken.

Je kunt op die manier helemaal zelf weten hoe hij er uit moet komen te zien. Ook kun je kwalitatieve materialen gebruiken en er zoveel aan uitgeven als je zelf wilt.

Overigens hoeft goed hout niet duur te zijn. Vaak is sloophout of overblijfsels van een ander project of verbouwing ook prima te gebruiken.

Persoonlijk vind ik dit de beste optie. Je kunt het kippenhok helemaal naar eigen wens maken en het is ook nog eens leuk om te doen!

Je kunt dit het beste doen met goede bouwtekeningen. Deze kun je navragen bij een timmerman in de buurt, maar niet iedereen heeft die voorradig of niet één die jij mooi vind.

Als je goede bouwtekeningen van kippenhokken kun gebruiken kijk dan eens naar dit bouwtekeningen pakket (klik op de link voor een review van het pakket).

Direct aan de slag met je eigen goedkope kippenhok!

Als je enthousiast bent geworden om zelf een kippenhok te gaan maken – goede keuze 😉 – dan wil ik je graag verder helpen.

Je kan dan terecht bij het pakket met bouwtekeningen waar ik het zojuist over had.

Hierin staan verschillende bouwtekeningen van kippenhokken.

Op die manier heb je helemaal een stappenplan om een eigen hok te gaan maken. De bouwtekeningen zijn van goede kwaliteit en erg leuk om mee aan de slag te gaan.

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>