Bouwvergunning kippenhok nodig? Check hier of jij één moet hebben:

In sommige gevallen heb je bij de bouw van een kippenhok een bouwvergunning kippenhok nodig.

Dit is echter sterk afhankelijk van de gemeente waar je in woont. Om er achter te komen of dit voor jou ook het geval is kun je dit navragen bij het gemeenteloket.

Behalve de vraag of je een bouwvergunning kippenhok nodig hebt, kun je met nog meer vragen zitten.

Zo moet je ook van tevoren bepalen hoeveel kippen je wilt hebben, welke variant van het kippenhok je nodig hebt en of je er één met of zonder ren wilt.

Ook de vraag of je er een haan bij wilt hebben kan opkomen. Hierbij is de regel dat je alleen haan mag hebben als je buiten het dorp of de stad woont. In een dichtbebouwde omgeving is dit niet toegestaan.

Maar voordat je met al deze aspecten aan de slag gaat is het wel handig om te weten of je überhaupt een kippenhok bouwen mag.

bouwvergunning kippenhok

Wel of geen bouwvergunning kippenhok?

Voordat je begint met bouwen is een bouwvergunning kippenhok iets om af te strepen op je checklist.

Er zijn namelijk plaatsen waar het houden van kippen echt niet mag en dus verboden is. Om een boete te voorkomen is het goed om navraag te doen of dit in jouw situatie het geval is.

Er zijn een aantal zaken die bij een bouwvergunning kippenhok meespelen. Hier moet je op letten om zelf een inschatting te maken of je er één nodig hebt of niet:

  1. Hoe groot het kippenhok moet worden
  2. Waar het kippenhok in de tuin moet komen
  3. Hoe jouw tuin gelokaliseerd is ten opzichte van de omgeving
  4. Of je meer dan één kippenhok wilt realiseren

Zelf een inschatting maken

Als je deze zaken voor jezelf op rijtje kunt zetten, kan je een inschatting maken of er een kippenhok bouwvergunning benodigd is.

Misschien dat je er tegenop ziet om het allemaal uit te zoeken, maar nog veel erger zou het zijn als je straks iets gebouwd hebt wat je weer moet afbreken. Daar komt bij dat je mét vergunning misschien wel een veel mooier kippenhok kan maken.

Bouwvergunning kippenhok – Grootte van het kippenhok (1)

Hoe groot je kippenhok moet worden bepaald mede of je bouwvergunning kippenhok voor jou een vereiste is.

Deze afmetingen zijn daarbij bepalend:

  • De afmetingen van het kippenhok zelf mag in totaal niet meer dan tien vierkante meter beslaan
  • De hoogte van het hok mag niet hoger zijn dan 350 centimeter
  • Het buitenhok of ren maag niet hoger zijn dan 200 centimeter

Als je buiten deze afmetingen komt heb je sowieso een bouwvergunning nodig. Maar als je deze afmetingen visualiseert, dan zul je tot de ontdekking komen dat het helemaal niet zo moeilijk is om hier binnen te blijven.

Zorg er daarom voor dat je bedenkt hoe groot je jouw kippenhok wilt hebben. Dit is afhankelijk van een aantal zaken zoals de hoeveelheid kippen en de ruimte die je in je tuin beschikbaar hebt.

Als hieruit blijkt dat je kippenhok toch groter wordt dan de eerder aangegeven maximale waarden, dan zul je achter een kippenhok bouwvergunning aan moeten.

Door vooruit te denken en slim met de afmetingen om te gaan kun je jezelf een hoop gedoe besparen.

Overigens is het hierbij wel de bedoeling dat het kippenhok van hout wordt gemaakt.

Bouwvergunning kippenhok – Waar komt hij te staan? (2)

Het hangt er veel van af of je een bouwvergunning kippenhok nodig hebt als je kijkt naar waar het kippenhok daadwerkelijk komt te staan.

Als je wilt voorkomen dat je een vergunning aan moet vragen, moet je er voor zorgen dat het hok binnen 30 meter van je woning komt te staan. Diezelfde afstand kun je ook gebruiken voor andere gebouwen in je tuin zoals een schuur of garage.

Ook mag het kippenhok niet te dicht op de grens met de grond van de buren staan, hij moet minstens een meter van de grens af staan.

Heb je echt geen andere mogelijkheid of wil je koste wat het kost wel dichter op de grens met de buren zetten, dan is een bouwvergunning kippenhok verplicht. Doe je dat niet en je buurman vecht het aan, dan heb je bij voorbaat verloren…

Daarnaast is het niet toegestaan een kippenhok in de voortuin van je huis te bouwen. Als je een vrijstaand huis hebt of een hoekhuis, dan is aan de zijkant van het huis ook nog een optie.

Deze laatste mogelijkheid is niet altijd zonder bouwvergunning kippenhok mogelijk, maar meestal wel. Kwestie van navragen dus.

Bouwvergunning kippenhok – Ligging van je tuin (3)

Ook de tuin waarin het kippenhok komt te staan is bepalend als je kijkt naar de omgeving waarin deze zich bevind.

Stel dat je tuin zich aan de rand of zelfs in een natuurgebied bevind, dan is een bouwvergunning kippenhok vrijwel zeker nodig.

Juist in zulke gebieden zijn gemeentes behoorlijk streng met controles en niet bang om wetovertreders daarvoor te bestraffen. Dat is natuurlijk ook wel een beetje begrijpelijk, de natuur moet in stand gehouden worden en niet kunstmatig (negatief) beïnvloed worden.

Er kunnen ook andere factoren meespelen als het gaat om de omgeving van je tuin die invloed hebben op het wel of niet moeten aanvragen van een kippenhok bouwvergunning.

Probeer deze te achterhalen door een keer met de gemeente te bellen waar je in woont. Als je de eisen die hieraan verbonden zijn in acht neemt, kun je sneller en makkelijker een bouwvergunning krijgen.

Bouwvergunning kippenhok – Meer dan één kippenhok (4)

Kippen houden kan een uit de hand gelopen hobby worden waarbij je graag meer dan één soort kippen wilt houden.

In dat geval is het raadzaam om de verschillende soorten kippen niet in één kippenhok te houden. Daar kan ruzie van komen en kippen zijn niet bang om elkaar helemaal kaal te plukken, met alle gevolgen van dien.

In dat geval is het verstandig om er een tweede kippenhok (of nog meer) bij te bouwen.

Officieel mag er maar één hok voor kippen op jouw grond staan. Als je er meer wilt plaatsen is een kippenhok bouwvergunning verplicht en die wordt niet altijd zomaar gegeven.

Er zijn gemeentes die daar erg moeilijk over doen. De ene gemeente is de andere niet en het kan zomaar zijn dat als je eerst gaat bouwen en dan pas een vergunning aanvraagt je van alles moet gaan aanpassen of zelfs het kippenhok weer af moet breken.

Zonder kippenhok bouwvergunning aan de slag? Waarschuwing!

Er zijn gemeentes die luchtfoto’s met elkaar vergelijken om te zien wat mensen op hun perceel bouwen.

Ze kijken dan naar foto’s van een jaren eerder en van nu. Als ze dan grote verandering zien, checken ze of hier vergunningen voor afgegeven zijn. Als dit niet het geval is, ondernemen ze actie.

De afdeling die dit doet heet de Gemeentelijke Dienst Bouw en Woningtoezicht.

Een soort vergunningenpolitie zou je het kunnen noemen… Ze komen dan gewoon een keer langs om te kijken wat je in je achtertuin hebt gemaakt. Daarvoor maken ze niet altijd een afspraak!

En het maak niet uit of het bouwsel er al jaren staat of zelfs door de vorige bewoner er is geplaatst. Als er geen vergunning voor is, is het tegen de regels en moet het aangepast of verwijderd worden.

Actie ondernemen…

Mocht je op het punt staan om zelf een kippenhok te gaan bouwen dan is het aan te raden om dit met goede bouwtekeningen te doen.

Je kan deze bouwtekeningen vinden in het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten (klik op de link voor een review van het pakket). 

Dit een uitgebreid pakket met verschillende bouwtekeningen van kippenhokken.

Je kunt er direct mee aan de slag, je kan de bouwtekeningen gewoon naar je computer of telefoon donwloaden.

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>