Een schoenenkast maken? Ik gebruikte deze bouwtekening:

Ik wilde een schoenenkast maken die bij de rest van onze meubelen zou passen. Gelukkig heb ik al veel meer meubelen gemaakt en weet ik een beetje hoe je te werk moet gaan.

Als je ook zelf een schoenenkast maken wilt, lees dan snel verder, want ik ga je mijn ervaringen vertellen. Ook beschrijf ik hoe ik met de juiste bouwtekening het mezelf wel heel makkelijk gemaakt heb.

schoenenkast maken

Bouwtekening schoenenkast maken:

schoenenkast maken

Klik op de bouwtekening hierboven om nog veel meer bouwtekeningen te downloaden!

4 aandachtspunten bij een schoenenkast maken

Als je een schoenenkast maken gaat zij er een aantal punten waar je extra rekening mee moet houden. Bij alle punten is het van belang dat je er van te voren over nadenkt, want als je dit pas achteraf bedenkt kan het al te laat zijn.

Het zou toch jammer zijn als al je werk voor niet is geweest…

Wat voor schoenenkast je ook maakt, deze punten gelden altijd. Lees ze goed door en doe er je voordeel mee. Mochten er nog meer punten zijn waarop gelet dient te worden, dan hoor ik dat graag in de reacties onderaan het artikel.

Samen staan we sterk!

Schoenenkast maken aandachtspunt 1: Grootte

Als je een schoenenkast maken gaat is het verstandig om te kijken naar de plek waar de schoenenkast moet gaan komen. Maar laat dat niet het enige punt zijn waarop je de grootte van de schoenenkast gaat bepalen!

Je hebt er namelijk niets aan als je een schoenenkast hebt gemaakt die erg mooi staat op een bepaalde plek, maar die uiteindelijk veel te klein blijkt te zijn voor het aantal schoenen dat hij moet bergen.

Maak dus van te voren een inventarisatie van de hoeveelheid schoenen die opgeborgen moeten worden.

Maak daarin ook onderscheid tussen:

 • Lage schoenen
 • Hoge schoenen
 • Laarzen
 • Extra hoge vrouwen laarzen

Waar je verder nog om moet denken is dat je misschien niet alleen schoenen er in wilt opbergen. De schoenenkast staat vaak op een plek vlakbij de deur, en daar zijn nog meer zaken die rond kunnen slingeren.

Zo kan een schoenenkast voor alle volgende attributen erg handig zijn:

 • Schoenen
 • Laarzen
 • Handschoenen
 • Mutsen
 • Sjaals
 • Slippers
 • Pantoffels
 • Petten
 • Hoeden

Zoals je ziet kun je met een schoenenkast maken vel kanten op en is het helmaal aan jou wat je er precies in wilt opbergen.

Eén ding is zeker; als hij klaar is zal het een stuk opgeruimder worden, en kan alles zijn eigen plek gaan krijgen.

Schoenenkast maken aandachtspunt 2: Ontwerp

Hierbij wil ik je wijzen op 2 soorten ontwerpen die er zijn:

 1. Een open schoenenkast
 2. Een gesloten schoenekast

De open schoenenkast

Een open schoenenkast heeft een aantal voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je erg makkelijk je schoenen er in kan zetten, waardoor het zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt om de schoenen op te ruimen.

Een ander groot voordeel van een open schoenenkast is dat het simpelweg makkelijker te maken is:

 • Je hebt minder hout nodig
 • Hoeft niet na te denken over scharnieren of lades
 • Minder ingewikkeld te ontwerpen

Een groot nadeel van een open schoenenkast is dat je de schoenen altijd ziet staan. Het is dus nooit helemaal uit het zicht. Mocht je alleen maar mooie schoenen hebben dan is dit natuurlijk geen probleem.

Maar als je net als ons kinderen hebben, dan is het wel fijn als je ook alles uit het zicht kan houden. Alles wordt er toch maar in gepropt en niet alle schoenen en laarzen zijn even schoon natuurlijk.

De gesloten schoenenkast

Een dichte of gesloten schoenenkast heeft een aantal hele grote voordelen waar ik het zo over ga hebben. Maar er zijn ook nadelen te benoemen, en die wilde ik je niet onthouden.

Een groot voordeel is natuurlijk dat je alle schoenen niet meer ziet. Zo is het altijd een mooi opgeruimd geheel.

Verder staat een dichte schoenenkast vaak ook strakker als meubel.

Vanuit de bouwtechnische kant is het wel veel ingewikkelder om een dichte schoenenkast te maken, zie daarvoor de genoemde punten bij de open schoenenkast.

Je bent gewoon langer bezig met de bouw van een gesloten schoenenkast.

En omdat je meer materialen nodig hebt om de schoenkast te maken, zul je ook meer geld kwijt zijn aan de bouw ervan. Vooral scharnieren en beslag zoals handgrepen zijn kostenposten die flink kunnen oplopen.

Hoe meer vakjes je hebt, hoe meer je er van nodig hebt.

Wat ik als laatste nog wil noemen is dat een gesloten schoenenkast het voor kinderen alsnog moeilijker maakt om de schoenen op te ruimen, omdat ze niet in een oogopslag zoien waar de schoenen thuis horen.

Dit kan er in resulteren dat er alsnog een grote puinhoop vóór de schoenenkast ontstaat…

Conclusie

Je zult voor jezelf moeten bepalen wat je belangrijker vind: Een mooi design, of dat hij vooral praktisch is.

Daar komt bij dat je er helemaal vrij in bent om te zeggen dat je een aantal vakken open laat en een aantal vakken zo maakt dat ze afgesloten kunnen worden.

Schoenenkast maken aandachtspunt 3: Stevigheid

Eigenlijk kun je een schoenenkast maken zo gek als je zelf wilt.

Zelf vind ik het helemaal geweldig als een schoenenkast een soort van zwevende vakjes heeft. Daarmee bedoel ik dat de vakjes niet netjes onder en naast elkaar staan, maar kriskras door elkaar.

Ook steunt elk vakje niet op een ander vakje, waardoor het lijkt alsof hij zweeft.

Het grote probleem van een dergelijk design is dat het niet heel stevig is. Wel heel erg mooi.

Je zult dus voor jezelf moeten uitmaken wat je belangrijker vind: Stevigheid of design.

Een van de punten die voor ons van belang zijn qua stevigheid, is dat de kinderen hun schoenen er in proppen, er tegen aan moeten kunnen vallen, spullen er tegenaan zetten en ga zo maar door.

In onze situatie is stevigheid dus erg belangrijk en gaat dan ook voor design.

Als je zeker wilt weten dat je een stevige schoenenkast gaat maken, dan kun je hiervoor het beste een goed uitgedachte bouwtekening gebruiken.

Schoenenkast maken aandachtspunt 4: Uitstraling

Als laatste punt die ik wil noemen is het de uitstraling van de schoenenkast.

In veel gevallen krijgt hij toch een plek waar je zelf ook vaak langs komt.

Dan wil je niet tegen een lelijk gedrocht aankijken en moet het wel iets zijn waar je iedere dag weer een trots gevoel van krijgt omdat je het helemaal zelf hebt gemaakt.

Je kunt de uitstraling van de schoenenkast op de volgende manieren beïnvloeden:

 • Door het gebruik van een bepaalde houtsoort
 • Door de kast te gaan verven
 • Door hem juist glad te schuren of ruw te laten
 • Door de keuze voor een open of een gesloten kast

Het is misschien lastig om van te voren te bepalen wat je precies mooi vind. Dat zie je pas echt als hij af is.

Het is echter wel belangrijk om het zo goed mogelijk te bepalen, het zou erg jammer zijn als je er achteraf niet tevreden mee bent enkel en alleen omdat je bijvoorbeeld een paar euro wilde besparen.

Gelukkig is hout  bewerkelijk en kun je ook achteraf nog  aanpassingen aan de schoenenkast maken.

Niet vergeten als je aan de slag gaat:

Waar je op moet letten als je de schoenenkast maken gaat, is dat je de afwerking wel goed doet. Je wilt niet dat er nog splinters pof andere oneffenheden op zitten die er voor kunnen zorgen dat anderen zich er aan bezeren.

Vooral als je kleine kinderen hebt is dit een extra aandachtspunt.

Aan de andere kant hou ik  zelf altijd erg van als er wat ‘karakter’ aan een meubel zit. Dat je de eigenschappen van het hout nog kunt zien, zoals knoesten en ringen. Wat je kunt doen om hem mooi af te werken is hem opschuren en dan behandelen met blanke lak.

Ik wens je veel plezier bij het maken van de schoenenkast, en maak het jezelf niet te moeilijk en investeer in goede bouwtekeningen.

Ik hoor graag in de reacties hieronder van je hoe het je vergaat!

Voor nu: Go go go, ga die schoenenkast maken!

Zelf een schoenenkast maken

Als je zelf een schoenenkast maken gaat, dan is het echt aan te raden gebruik te maken van een bouwtekening. Zelf haal ik mijn tekeningen altijd uit dit pakket (klik voor een review van dit bouwtekeningen pakket).

Met een bouwtekening uit dit pakket kun je namelijk makkelijk naar de bouwmarkt gaan om daar alle benodigde materialen te kopen. Er staat precies op vermeld wat je nodig hebt, in welke afmetingen en welke hoeveelheden.

Wat ik altijd doe is dat ik het hout ook gelijk even op de juiste lengte laat afzagen in de bouwmarkt. Daardoor heb ik er nog minder werk van, en meestal is dit nog eens gratis ook.

Als je graag een wat grotere schoenkast maken wilt, dan kun je ervoor kiezen de maten op de bouwtekening wat ruimer over te nemen.

Zorg er dan wel voor dat je alle maten procentueel mee veranderd, anders raakt de constructie van de kast uit zijn verband.

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>