Welke trap kan ik als klusser het beste hebben?

Een ladder en een trap worden nog wel eens door elkaar gehaald.

Bedenk dan dat een ladder altijd lang is en een trap vaak korter, tenzij je het over een vaste trap hebt zoals die naar de bovenverdieping van je huis.

Daarnaast heeft een ladder altijd (dunne) sporten en een trap (bredere) treden.

Hoe het ook zij, er zijn verschillende trappen te krijgen. Ze variëren in hoogte, maar ook in stevigheid en duurzaamheid.

In dit artikel ontdek je welke trap je als klusser het beste in huis kan halen en welke verschillende trappen er allemaal zijn.

trap

Waarom moet iedere klusser een trap hebben?

Als klusser kan je echt niet zonder een trap.

Denk maar aan gordijnen ophangen, een lampje in een plafonnière vervangen of op grotere hoogte een gat in de muur boren.

Maar ook bij het lappen van de ramen, het schoonmaken van lage dakgoten en het verven van muren of het plafond is een trap erg handig.

Hierbij voldoet een huishoudtrap vaak prima. Dit wordt overigens ook nog wel eens een keukentrap genoemd.

Een dergelijke keukentrap is bedoelt om ook hoger gelegen plekken te bereiken op een veilige manier. Het voordeel van een keukentrap is dat je hem in kan klappen waardoor hij maar minimale ruimte inneemt.

Je kunt hem zo achter een kast zetten of tegen een muur in de schuur of garage.

Dit zijn de voordelen van een trap op een rij:

  • Veel keuze in lengte: Er zijn allerlei soorten en maten trappen te verkrijgen. Zo kun je kiezen tussen een krukje en trappen tot wel acht treden.
  • Kleine klusjes worden makkelijker gemaakt: Omdat een trap compact is kun je hem makkelijk even pakken en gebruiken voor werkhoogtes tot wel 5,80 meter.
  • Verplaatsen en opbergen is geen probleem: Een trap is niet zwaar en omdat hij ingeklapt kan worden is hij makkelijk te verplaatsen en neemt hij weinig ruimte in

Aandachtspunten bij het gebruik van een trap

Wat belangrijk is bij het gebruik van een trap, is dat je hem helemaal uitklapt en op een vloer zet die helemaal vlak is. Je voorkomt daarmee onveilige situaties zoals het wiebelen van de trap.

Daarnaast is het verstandig om voor een lichtgewicht trap te kiezen.

Je kunt hem dan veel makkelijker verplaatsen en je pakt hem er ook sneller bij om dat het maar zo weinig moeite kost. Dit laatste is belangrijk omdat het veel veiliger is om op een trap bezig te zijn dan op bijvoorbeeld een stoel.

Er waren vroeger ook houten keukentrappen te krijgen. Ook heb je huishoudtrappen die van staal zijn gemaakt met houten treden.

Dit zijn behoorlijk zware trappen, helmaal als je ze vergelijkt met de lichtgewicht trappen van tegenwoordig.

De accessoires van een keukentrap

Vaak heeft een keukentrap 2 tot 5 treden met een beugel aan de bovenkant waar je je aan vast kan houden of tegenaan kan leunen.

In sommige gevallen zit er aan de beugel een haak waar je bijvoorbeeld een emmer aan kan hangen of ander gereedschap wat je op dat moment aan het gebruiken bent.

Bij de echt luxe huishoudtrappen kan er een rekje aan de beugel zitten om kleiner materiaal op te leggen zoals een stofdoek of iets dergelijks.

Als je de trap openklapt, dan wordt de laatste trede een ruimere trede waar je spullen op kan leggen. Ook kun je daar zelf op gaan staan om hoger te kunnen reiken en daarmee een stevige ondergrond te hebben.

Soms moet je lang op dezelfde trede staan omdat je iets aan het doen bent wat veel tijd kost. Het is dan fijn om wat bredere treden te hebben zodat je voeten meer steun krijgen.

Wat je ook kan doen is je voeten telkens een beetje verzetten. Het is dan makkelijker vol te houden en daardoor ook beter voor het eindresultaat van de klus.

Veel gestelde vragen over een huishoudtrap of keukentrap (FAQ)

Er worden nogal eens wat vragen over trappen gesteld en om deze voor jou te beantwoorden zijn hieronder de meest gestelde vragen beantwoord.

Als je nog vragen en antwoorden mist, laat die dan vooral weten in de reacties onder dit artikel!

Wat betekend de maximale werkhoogte?

Als je een trap gaat kopen is de maximale werkhoogte een goed punt om op te letten. Het is de hoogte waar je bij kan als een persoon van 1 meter 80 op de bovenste tree gaat staan – die veilig is om op te staan – en dan zijn arm helemaal uitstrekt.

Wat betekend de werkhoogte vrijstaand?

In feite zijn trappen altijd vrijstaand en is deze term vooral bedoelt voor ladders die ook vrijstaand kunnen functioneren.

Wat betekend de opberglengte?

Dit is de lengte van de trap als je hem ingeklapt hebt. Er zijn trappen die net even wat langer worden als ze ingeklapt zijn, doordat de voorkant tegen de achterkant scharniert.

Als je de opberglengte weet, weet je ook of hij op een bepaalde plek in de garage of schuur past, of in je huis.

Wat betekend de uitgeschoven lengte?

Dit is de lengte van de trap als hij uitgeklapt is. Als je geen 1 meter 80 bent, kun je met deze kennis toch uitrekenen of de trap hoog genoeg rijkt voor de klus die je in gedachten hebt.

Waarom is er een trede rood gemaakt?

Er zijn bepaalde merken die een trede rood maken, zoals het merk Altrex. De trede die rood is gemaakt is de hoogste plaats op de trap waar je veilig kan staan. Het is dan in alle gevallen duidelijk tot hoe hoog je kan gaan als je aan het werk bent met de trap. Het is erg belangrijk dat je veilig werkt.

Wat betekend het maximaal gewicht?

Als je een trap koopt, staat aangegeven tot hoeveel kilo deze belast kan worden. Het is dus slim om voor de aankoop te bedenken waarvoor je de trap gaat gebruiken.

Mocht je aan het verbouwen zijn en veel met zwaar materiaal moeten sjouwen, dan is het slim om hier rekening mee te houden. Hiervoor is een klustrap ideaal. Deze zijn wat degelijker uitgevoerd dan de gewone keukentrap of huishoudtrap.

 

>