Bespaar geld door schuurpapier op de juiste manier te gebruiken

Schuurpapier is een stuk papier of linnen waarop korrels zijn geplakt en waarmee je oppervlakten kan schuren.

De korrels kunnen van grootte verschillen en zijn gemaakt van harde materialen als glas, carborundum of granaat.

Meestal wordt schuurpapier gebruikt om een oppervlakte glad te maken, maar het kan ook toegepast worden om juist iets op te ruwen.

Als je bijvoorbeeld iets opnieuw wilt schilderen, dan moet je eerst de oude lak er afschuren en het daarna glad schuren voor de nieuwe lak.

Het ruwer maken van een oppervlak gebeurd veelal om zaken met elkaar te verlijmen. Hierdoor hecht de lijm beter.

Ontdek in dit artikel welke soorten schuurpapier er zijn en hoe je door op de juiste manier te schuren geld kunt besparen.

schuurpapier

Hoe schuurpapier is ontstaan

Schuurpapier komt oorspronkelijk uit het verre China waar in de 13e eeuw stukjes schelp, zand en zaden op perkament werden bevestigd.

Dit gebeurde door gom uit de natuur te gebruiken als plaksel.

In 1834, op 14 juni om precies te zijn, kreeg Isaac Fischer 4 keer een patent op schuurpapier.

Het was alleen erg ongezond gereedschap, want de mensen die er mee schuurden kregen last van loodvergiftiging. Dit kwam door het stof wat vrij kwam bij het schuren, het schuurpapier kon namelijk alleen droog gebruikt worden.

Nat schuren

Zo rond 1920 werd een soort schuurpapier uitgevonden dat je ook nat kan gebruiken. De uitvinder was de Minnesota Mining and Manufacturing Company, wat nu 3M is.

Voordat het schuurpapier werd uitgevonden, werd vel van haaien en bepaalde stenen gebruikt die beide ruw waren en dus een schurende werking hadden.

Als je dus een oppervlakte moet ‘afhaaien’ dan weet je waar die uitdrukking vandaan komt.

Verschillende soorten schuurpapier

Er zijn erg veel verschillende soorten schuurpapier. Denk alleen al aan de verschillende soorten oppervlakten die je met een schuurpapier kunt bewerken.

Daarbinnen heb je ook nog weer verschillende varianten voor opruwen, glad maken en verschillende korrels.

Toch kan er globaal een overzicht gemaakt worden van de verschillen:

 • Het materiaal waar de korrels op geplakt zijn – kunststof, papier, linnen (ook wel aangeduid met schuurlinnen).
 • De soort lijm waarmee de korrels geplakt zijn – kan de lijm + onderlaag tegen water? Dan kan het schuurpapier ook gebruikt worden voor nat schuren.
 • Hoe groot de korrels zijn – dit wordt weergegeven met een getal; hoe hoger, hoe fijner de korrels zijn. Onder de 100 is grof, daarboven is het steeds fijner.
 • Waaruit de korrels bestaan – Dit kan zand zijn of poeder van glas, maar ook bijvoorbeeld korund, wat veel harder is. En nog harder is carborundum.
 • Welke vorm het schuurpapier heeft – Het kan op maat gemaakt zijn voor een bepaalde schuurmachine, gewoon rechthoekige vellen of bijvoorbeeld banden voor een bandschuurmachine.
 • Hoe dicht de korrels op elkaar liggen – Als de korrels te dicht op elkaar zitten, gaat het schuurpapier sneller vol zitten met stof, wat de schuur-capaciteit verminderd.

Bespaar veel moeite en geld bij overschilderen

Als je bestaand schilderwerk wilt bijwerken of overschilderen, dan hoeft de oude verflaag niet helemaal verwijderd te worden als dit nog intact is.

Wat je wel moet doen is het schilderwerk ontvetten, met een middel dat daarvoor bedoelt is.

Daarna schuur je het slechts licht op met schuurpapier met een fijne korrel; 180 – 240.

Grof schuren is nergens voor nodig, schoon maken en opruwen op bovenstaande manier is ruim voldoende om een nieuwe verflaag aan te brengen.

Het kan je een hoop moeite, maar ook geld besparen.

Ten eerste heb je veel meer schuurpapier nodig als je wel alle oude verf verwijderd en ten tweede kost het je veel meer verf om kaal hout te beschilderen.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van schuurpapier

Als je gaat schuren, dan zorgen de korrels op het schuurpapier er voor dat er allemaal kleine krasjes in het geschuurde oppervlakte komen.

Waar je om moet denken is dat je niet te lang door schuurt.

Vooral als je verf helemaal wilt verwijderen, kan het voorkomen dat je ongemerkt krassen in het hout aan het maken bent. Je hebt dan te lang door geschuurd.

Als je diepe krassen in het hout hebt, blijf je deze ook zien na het schilderen. Dat is natuurlijk erg jammer, want dan heb je lang niet zo’n strak eindresultaat als zonder krassen.

Je kunt dan beter met iets fijner schuurpapier aan de slag gaan.

Daarbij is het slim om de oppervlakte eerst te ontvetten, anders loopt je schuurpapier al snel vol en moet je te vaak weer nieuwe pakken.

De juiste hechting

Om de verf goed op het oppervlak te laten hechten moet deze goed geschuurd zijn.

Als het te glad is zal bijvoorbeeld lakverf niet goed hechten. Ook zorgen te gladde oppervlakten er voor dat er druipers kunnen ontstaan.

Omdat de verf niet goed blijft plakken, glijd het er af. Deze druipers geven strepen die een mooi eindresultaat in de weg zitten.

Overzicht van welke korrelgrofte bij welke werkzaamheden

Het is moeilijk te zeggen hoe grof de korrel moet zijn voor elke specifieke situatie, maar er kan wel een globaal overzicht gemaakt worden.

Een beknopte versie hiervan kun je hieronder vinden:

 • Fijn schuurpapier van korrel 240: Voor opschuren tussen verschillende laklagen. Gebruik hiervoor geen schuurmachine maar een schuurblokje.
 • Middel schuurpapier van korrel 120: Voor opschuren van bestaand schilderwerk. Je schuurt het hiermee precies genoeg om geen krassen in het hout te maken, maar wel genoeg voor een goede hechting.
 • Grof schuurpapier van koorel 80 of 60: Voor volledig verwijderen van oude verflagen. Kijk uit dat je het hout niet beschadigd!

En dit is een overzicht van schuurpapier voor een bepaalde afwerking:

 • Als je een vernis- of laklaag wilt aanbrengen schuur je tot minimaal korrel 180 en maximaal korrel 280
 • Als je wilt afwerken met was schuur je tot minimaal korrel 180 maar vaak juist ook veel fijner om meer glans te krijgen, met korrel 800
 • Als je politoer wilt aanbrengen schuur je tot minimaal korrel 400 en om het te perfectioneren tot korrel 2500
 • Als je wilt afwerken met olie gebruik je minimaal korrel 180. Hoe fijn je het wil schuren is naar eigen smaak, áls je het oppervlak voor deze bewerking al schuurt.

Hou altijd in gedachten dat je bij alle soorten handgereedschap betere en mindere kwaliteit hebt. Zo ook bij schuurpapier.

Een betere kwaliteit zorgt voor een kortere bewerkingstijd, maar ook voor een mooier eindresultaat.

 

>