Hier moet een goede nijptang aan voldoen

Een nijptang (en geen knijptang) is een gereedschap dat gemaakt is van metaal waarmee je een spijker uit het hout kan trekken.

De nijptang wordt ook wel trektang genoemd, wat eigenlijk beter beschrijft waar de tang voor bedoelt is. Een andere benaming is spijkertang.

Er zijn veel mensen die met een nijptang proberen ijzerdraad of zelfs spijkers door te knippen. Dat kun je echter veel beter doen met een combinatietang of zijsnijtang.

Er zitten wel scherpe randen in de bek van de nijptang, maar deze zijn vooral bedoelt om grip te houden op de spijker die ergens uit wordt getrokken.

nijptang

De werking van de nijptang

Het gedeelte waarmee de spijker wordt geklemd is de bek van de tang.

Deze bestaat uit twee delen die allebei een ronding hebben. Beide delen van de bek lopen door naar de benen van de tang waarin met de hand geknepen kan worden.

Zo wordt er kracht gezet om de spijker tussen de bek te klemmen.

De beste methode

Als er een spijker of draadnagel uit het hout getrokken moet worden, dan klem je de bek van de tang om de spijker. Doe dit zo dicht mogelijk tegen het hout waar de spijker in vast zit.

Vervolgens knijp je hard in de benen van de tang om de grip op de spijker te behouden.

Tijdens het knijpen gebruik je de ronding van de bek als hefboom, je duwt de nijptang dus opzij.

Mocht de spijker niet in één keer uit het hout komen door deze methode, herhaal het dan net zo lang tot de spijker er wel uit is.

Hieraan voldoet een goede nijptang

Nijptangen zijn te krijgen in lengtes variërend tussen de 15 en 25 centimeter.

Waar je om moet denken als je een nijptang gebruikt, is dat er geen speling zit in het scharnierpunt.

Als dat wel zo is, dan sluiten de twee delen van de bek van de tang niet meer goed op elkaar aan.

Verder is het van belang dat een nijptang van metaal is. Het is een stuk gereedschap voor ruig werk, dus hij moet tegen een stootje kunnen.

Vaak wordt hij ook gebruikt om even een paar tikken tegen een spijker te geven. Bijvoorbeeld om de spijker recht te slaan om zo het uittrekken te vergemakkelijken.

Natuurlijk kun je hiervoor veel beter de juiste hamer gebruiken.

Aandachtspunt bij het gebruik van de nijptang

Als je met een nijptang een spijker uit het hout trekt, kan er een deuk in het hout ontstaan. Dit gebeurd dan door de hevelende werking van de bek.

Als je wilt voorkomen dat het hout wordt beschadigd, kun je tussen de tang en het hout een stukje afvalhout leggen, of een metalen plaatje.

 

 

 

>