De beste lijmkam + betegelen in 8 stappen:

Een lijmkam is een metalen plaatje met daaraan een handvat die in veel gevallen van hout is gemaakt.

Een lijmkam wordt gebruikt om lijm te verdelen over een oppervlak. De lijm is dan bedoelt om tegels mee vast te plakken.

Het is erg belangrijk dat de lijm gelijkmatig wordt verdeelt voor een zo mooi mogelijk resultaat, en de lijmkam is er voor gemaakt om dit zo goed mogelijk te doen.

De kam kan ook gemaakt zijn van kunststof, maar heeft in alle gevallen een vertanding aan het uiteinde om ‘banen’ te maken in de lijm.

In dit artikel wordt beschreven waarom een lijmkam essentieel is als je gaat betegelen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

lijmkam

Waarom je niet zonder lijmkam kan betegelen

Als je bijvoorbeeld je badkamer wilt gaan betegelen, of een tegelvloer wilt leggen in de woonkamer, dan kun je dit het beste doen met goede lijm.

Het is wel belangrijk dat alle tegels mooi horizontaal komen te liggen, want als een tegel scheef ligt zie je dit gelijk.

Zowel op een horizontaal als verticaal oppervlakte.

Dat komt omdat de meeste tegels een glad oppervlakte hebben en daardoor vallen oneffenheden snel op.

Overal even veel

Met een lijmkam zorg je er voor dat er overal evenveel lijm komt. Daarnaast zorgt de lijmkam er voor dat er banen in de lijm ontstaan.

Dit is belangrijk omdat je de tegel op die manier ook in de lijm kan drukken, zonder dat alle lijm direct aan de zijkanten onder tegel vandaan komt.

De ruimte tussen de banen wordt dan gevuld met de lijm van de banen, zodra er kracht op de tegel wordt uitgevoerd als je hem aandrukt.

Verschillende lijmsoorten vragen verschillende lijmkammen

De grootte van de vertanding in de kam bepaald hoe breed en hoe hoog de lijmbanen worden.

Als je een dunne lijm gebruikt, dan is er minder ruimte tussen de tanden van de lijmkam benodigd. Bij dikkere lijmsoorten heb je juist grote tanden nodig, met veel ruimte er tussen.

Cementlijm is bijvoorbeeld zo’n dikke lijmsoort waarvoor een grove kam nodig is. De afstand tussen de tanden van de lijmkam die hiervoor nodig is bedraagt wel 15 millimeter of meer.

Voor een dunne lijmsoort die ook meer flexibel is is de afstand tussen de tanden vaak tussen de 4 en de 8 millimeter.

Naast de dikte van de lijm is ook de grootte en het gewicht van de tegel van invloed op het soort lijmkam dat je nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld tegels hebt van 90 centimeter breed, en de tegels worden zwaar belast na montage, dan heb je een even brede lijmkam nodig (90 cm).

Video over gebruik van de lijmkam

Om te zien hoe je het beste een lijmkam kan toepassen om lijm gelijkmatig te verdelen, kun je onderstaande video bekijken.

In de video komt niet alleen naar voren hoe je de lijm aanbrengt, maar ook hoe je het beste de tegels er op kan plakken. Op die manier kun je ook direct zien waar je het voor doet en wat het eindresultaat moet zijn.

In 8 stappen betegelen met lijmkam

Als je nog nooit een wand betegeld hebt en dus nog nooit een lijmkam hebt aangeraakt, hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Eens moet de eerste keer zijn en eventueel probeer je eerst eens een muurtje in de garage.

Het leuke is dat je het in je eigen tempo kan doen en dat het gewoon verschillende stappen zijn die samen een strak betegelde wand of vloer vormen.

Stap 1. Maten opnemen

Voordat je kan beginnen met het echte werk moet je wel eerst alle benodigdheden in huis hebben.

Om te weten hoeveel tegels je nodig hebt dien je de maten van de wand op te nemen. Als je de lengte en de breedte weet, vermenigvuldig je dit met elkaar.

Als je een leuke tegel hebt uitgezocht deel je de uitkomst door de oppervlakte van de tegel.

Je kunt beter te veel tegels hebben dan te weinig, neem dus altijd een beetje extra. Een tegel kan stuk vallen, je kunt hem versnijden of je verrekenen.

Meestal kun je ongeopende pakken altijd weer terugbrengen naar de winkel als je de bon goed bewaard.

Stap 2. De wand voorbereiden

Maak de wand goed schoon, gebruik hiervoor gewoon water met wat zeep. Voordat je verder kan moet de wand wel helemaal droog zijn.

Mocht er behang op de wand zitten, haal dit er dan wel eerst af. Als een wand erg glad is, moet je deze opschuren en gaten moeten opgevuld worden.

Als het de wand van een badkamer betreft, bekleed de te betegelen wand dan eerst met vezel cementplaten. Dit geld overigens voor alle vochtige ruimtes waar je gaat betegelen.

Stap 3. Bepaal het tegelpatroon

Het is verstandig om de tegels in een bepaald patroon op de wand te plakken. Dit is constructiever maar ook mooier dan wanneer je alle tegels willekeurig door elkaar op de wand plakt.

Om er achter te komen wat je mooi vind probeer je wat verschillende patronen uit door een paar tegels op de grond te leggen.

Dit zijn de meest voorkomende wandpatronen:

 • Strokend: De tegels worden zo geplaatst dat alle voegen gelijk in elkaar overlopen – Deze manier van betegelen is het meest makkelijk.
 • Niet-strokend: De tegels verspringen ten opzichte van elkaar. Maar om en om hebben de voegen van de rijen tegels wel dezelfde lijn. Dit wordt ook wel halfsteen verband genoemd.

Stap 4. Bepaal het midden van de wand

Je begint in het midden van de wand met betegelen, want het is in veel gevallen zo dat de wanden niet kaarsrecht zijn. Door dit te doen weet je zeker dat je een symmetrisch patroon krijgt.

Je kunt het midden van de wand het beste opzoeken door de hele lengt te meten en daar de helft van te nemen. Teken dit af met een pen of potlood.

Een andere manier om een beginpunt te maken is door gebruik te maken van een lijn- of kruislaser.

Om te voorkomen dat je te veel betegeld, kan je van tevoren al aftekenen waar zaken als een wasbak en een kast worden opgehangen.

Stap 5. Lijm op de muur smeren

Maak eerst wat lijm aan als je het niet kant en klaar hebt gekocht. Pak vervolgens je lijmkam en schep er wat lijm mee uit de emmer op de wand.

Smeer met de lijmkam eerst alleen het gedeelte in wat je als eerste gaat betegelen, dus niet gelijk de hele muur.

Bij kleine tegels kun je een dunne lijmlaag aanbrengen. Hoe groter de tegel, hoe meer lijm.

Door de lijmkam in een hoek te houden ten opzicht van de muur (ongeveer 45 graden) kun je de lijm uitsmeren. Druk aldoor met dezelfde druk op de lijmkam om overal even veel lijm te krijgen.

Als je de lijmkam niet onder een hoek zou gebruiken, zouden er geen ribbels in de lijm komen wat er juist voor zorgt dat de tegels goed blijven plakken.

Stap 6. Tegels op de wand plakken

De eerste tegel op de and plakken is erg leuk maar ook een beetje spannend. Om er voor te zorgen dat het een goede eerste stap is zorg je dat je de tegel een beetje heen en weer schuift.

Ondertussen druk je voorzichtig en schuif je hem uiteindelijk op de goede plek.

Door het zo te doen zuigt de tegel zich vast in de lijm en glijd hij niet een bepaalde kant op als je hem loslaat (of en poosje daarna).

Zorg er voor dat je telkens kleine delen besmeerd met de lijmkam en zo een klein stukje per keer betegeld.

Veeg lijm wat tussen de tegels uitkomt direct weg met een handveger en wat water.

Stap 7. Randen afwerken

Betegel eerst zo ver dat je alles met hele tegels kan doen. Op het laatst werk je de randen af met tegels die je afknipt of afzaagt.

Voor kleine tegels kun je prima een tegeltang gebruiken. Grotere tegels kun je beter op maat maken met een tegelsnijder.

Probeer nooit met een hamer de tegels op de juiste maat te slaan, ze breken al snel verder af dan de bedoeling is en zijn daarin erg onberekenbaar.

Bij een badkamer moet je de randen met waterbestendige kit afkitten.

Stap 8. Voegmiddel aanbrengen

Tot slot moet je de voegen gaan vullen met voegmiddel. De tegelwand wordt dan één geheel wat voor meer stevigheid zorgt, maar ook voor een mooi strak resultaat.

Er zijn verschillende voegmiddelen en je kunt degene kiezen die het beste bij de tegels pas qua hechting maar ook qua structuur en kleur.

Om het voegmiddel in de voegen te krijgen gebruik je een voegspaan. Je smeert het uit over de hele tegelwand, laat het een halfuurtje drogen en neemt dan de wand af met een vochtige spons.

Ga niet te hard staan boenen, het is niet erg als je niet alles van de tegels afkrijgt.

Wacht vervolgens nog een uurtje om de voegen de kans te geven uit te harden en poets dan de rest van de tegels af.

Lees deze 6 tips vóórdat je begint

 1. Als je tegels gaaat kopen, koop er dan altijd wat extra. Er gaan er geheid een aantal stuk of je knipt verkeerd. Ook is het soms moeilijk om op een later moment precies dezelfde tegels weer te krijgen.
 2. Halve tegels zijn net zo duur als hele tegels, verreken je dus niet in de prijs.
 3. Voordat je de tegels gaat gebruiken spreid je eerst een groot aantal uit om te zien of er nog verschillen in de tegels zitten. Zo voorkom je dat je te veel van dezelfde tegels op één plek hebt.
 4. Gebruik tegels die voor de wand zijn bedoelt ook alleen voor de wand en vloertegels voor de vloer. Ze hebben verschillende eigenschappen!
 5. Als je een wand in een vochtige ruimte betegeld, verzeker je er dan van dat de tegels én de afwerking waterdicht zijn om lekkage te voorkomen.
 6. Er zijn tegels waarbij de voegkruisjes zijn ingebouwd, dit is een aandachtspunt als je start met betegelen.

Materialen die je nodig hebt bij betegelen (12 stuks)

Dit is wat je nodig hebt als je tegels gaat aanbrengen:

 • Krijtlijn
 • Loodlijn
 • Lijmkam
 • Meetlint
 • Spons en emmer
 • Sponstroffel
 • Steunlat
 • Tegels
 • Tegelsnijder
 • Tegeltang
 • Tegelzaag (watergekoeld)
 • Voegmiddel
>