De ene ladder is de andere niet. Welke moet je als klusser hebben?

Sommige mensen halen een ladder en een trap door elkaar.

Het grote verschil is dat een ladder vaak langer is als een trap, en daarnaast heeft een trap brede treden en een ladder smalle sporten.

Een ladder (ook wel ‘leer’ genoemd) bestaat uit twee zijkanten, de stijlen, met daartussen dus de sporten, waar je op kan staan. Een ladder is altijd bedoelt om draagbaar te zijn.

Je hebt ladders die helemaal vrij kunnen staan, deze bestaan altijd uit meerdere delen.

Daarnaast zijn er ladders die ergens tegenaan moeten leunen om hem te kunnen gebruiken. Deze ladder kan uit meerdere delen bestaan, maar ook uit één stuk.

In dit artikel ontdek je alles over ladders, wat de verschillen zijn en welke ladder je als klusser het beste kunt hebben.

ladder

De verschillen tussen ladders

Vaak kies je voor een ladder omdat je keukentrap te klein is voor de klussen die je wilt uitvoeren. Dat is ook niet zo gek want met een ladder kun je in en om het huis vrijwel overal bij.

Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van alle ramen, of het reinigen van de dakgoot.

Dit zijn de voordelen van een ladder op een rij:

 • Enorme reikhoogte: Met een ladder kun je een werkhoogte bereiken tot wel 10 meter
 • Voor iedereen betaalbaar: Ook als klusser en doe-het-zelver zijn ladders goed te betalen en hoef je geen professional in te huren
 • Breed inzetbaar: Er zijn ladders die je op verschillende manieren kunt gebruiken (vrijstaand, leunend, verschillende hoogten)

Als je een ladder wilt gaan kopen, dan heb je veel verschillende keuzes.

Touwladders en onbuigzame ladders

Als eerste heb je het verschil tussen ladders die niet kunnen buigen en touwladders.

De touwladder wordt vaak op boten gebruikt en ook nog wel eens voor boomhutten. De ze ladder is veel lastiger te beklimmen dan de onbuigzame ladder vanwege zijn beweeglijkheid. Je kunt een touwladder ook alleen gebruiken door de bovenkant ergens aan vast te maken.

Dat zijn dan ook gelijk twee redenen waardoor hij in veel situaties niet praktisch is, en maar heel soms juist wel.

Daarnaast is er de onbuigzame ladder.

Om je een beeld te geven van welke soorten onbuigzame ladders er allemaal zijn, worden deze hieronder opgenoemd. Binnen de verschillende soorten heb je natuurlijk ook nog weer variaties in groottes en uitvoeringen.

A-ladderDit zijn alle ladders die ergens tegenaan moeten leunen en uit één of meerdere delen kunnen bestaan:

 • Telscopische ladders
 • Opsteekladders
 • Optrek- of schuifladders

Daarnaast heb je de vrijstaande ladders welke altijd uit meerdere delen bestaan:

 • Reformladders – deze worden ook wel vrijstaande ladder of schaarladder genoemd
 • A-Ladders – ook wel bokladder, dubbele ladder of stapladder genoemd

Wanneer een ladder veilig is

Je kunt je wel voorstellen dat als je met een ladder werkt, de kans op ongelukken groter is dan wanneer je gewoon op de grond aan het werk bent.

Het is ook niet voor niets dat veel mensen last van hoogtevrees hebben of zich niet op hun gemak voelen als ze een paar meter van de grond staan.

Om er voor te zorgen dat een ongeluk in ieder geval niet aan het materiaal ligt, worden er in Nederland eisen gesteld aan de degelijkheid van elke ladder.

De ladder moet aan een bepaalde sterkte en op een bepaalde manier uitgevoerd zijn.

Dit is allemaal beschreven in het Besluit draagbaar klimmaterieel.

Op zich is het best goed geregeld, dit is wat er allemaal in het besluit is opgenomen:

 • Minimale eisen aan de veiligheid van een ladder
 • Hoe een ladder getest moet worden voordat hij verkocht kan worden
 • Wat er in de gebruiksaanwijzing moet staan
 • Wat er op de ladder zelf moet staan

Controle op veiligheid

De groep die moet kijken of dit ook daadwerkelijk gebeurd als het gaat om ladders voor consumenten is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Als een ladderproducent het besluit niet naleeft, dan begaat hij een overtreding, in dit geval ook wel een economisch delict genoemd.

Je kunt wel stellen dat als je in Nederland een nieuwe ladder koopt, je er zeker van kan zijn dat het een veilige ladder is.

In de rest van Europa is dat niet altijd het geval. Op Europees niveau zijn er namelijk geen vaste eisen aan ladders, en landen mogen zelf weten welke eisen ze stellen.

Stel dat een handelaar in Nederland ladders vanuit het buitenland importeert. Hij moet zich dan goed realiseren dat het kan zijn dat deze ladders niet aan de Nederlandse norm voldoen.

Materialen waaruit een ladder kan bestaan

De ladders die je in Nederland kunt kopen worden meestal vervaardigd uit aluminium.

Vroeger werd een ladder meestal gemaakt van hout, maar dit komt steeds minder voor. Er zijn ladders die gemaakt worden van staal of kuststof dan wel glasvezel.

Aluminium heeft het grote voordeel dat het gewicht laag kan blijven en de ladder goed draagbaar blijft.

Daarnaast blijft aluminium heel lang goed, het gaat bijvoorbeeld bijna niet roesten of op andere manieren aangetast. Hierdoor is het een heel duurzaam materiaal, vooral als je het vergelijkt met hout, kunststof en staal.

Er zijn landen waarin een kunststof ladder om die reden een maximale leeftijd meekrijgt.

Aan de andere kant is het nadeel van aluminium maar ook stalen ladders dat ze erg koud worden als de lucht er omheen ook koud is.

Houten en kunststof ladders hebben daar geen last van, maar daarvoor hebben ze handschoenen uitgevonden.

Daarbij geleiden kunststof ladders moeilijker stroom, waardoor deze ladders vaak ingezet worden als er met elektriciteit gewerkt wordt.

Hoe je als klusser de juiste ladder kiest

Voor de klusser en doe-het-zelver is een hi-tec ladder niet noodzakelijk, maar je wilt wel een ladder hebben waar je mee uit de voeten kan.

Bedenk dus van tevoren waar je de ladder voor wil gaan gebruiken.

Ga je er ook de dakgoten mee schoonmaken op 6 meter hoogte? Dan moet hij deze hoogte wel hebben.

Vergis je niet in de werkhoogte en de werkelijke lengte van de ladder. De werkhoogte is waar je bij kan als je je arm strekt. Als je de dakgoot schoon gaat maken, dan moet de ladder er tegenaan kunnen leunen.

Veel dakgoten hangen over en als je ladder dan tegen het huis aan leunt en je kunt er niet in kijken, heb je er niet veel aan.

Het materiaal

Als je kunt kiezen tussen een houten ladder en een aluminium ladder, weet dan dat de laatste een stuk lichter is. Hoe langer de ladder, hoe zwaarder, maar ook onhandelbaarder.

Dan is het wel fijn als je niet ook nog eens loopt te wankelen onder het gewicht.

Daarnaast is een aluminium ladder ook nog eens vrij van onderhoud.

Ladder opbergen

Waar je verder om moet denken is de plek waar je de ladder wilt gaan opbergen. Hij moet wel in de schuur of garage passen.

Kies je om die reden voor een uitschuifbare ladder? Als die ver uitgeschoven kan worden, zorg dan dat er een ophaalkoord aan zit om de ladder uit te schuiven. Anders is het lastig om hem helemaal uit te schuiven.

Denk niet dat je hem eerst op de grond kan leggen om hem uit te schuiven, want het is bijzonder lastig en zwaar om zo’n lange lengte rechtop te krijgen.

Multifunctioneel

Er zijn ladders die uit twee of drie delen bestaan en die je in een A-stand kan gebruiken. Dat kan in sommige gevallen ook erg handig zijn als je de ladder nergens tegenaan kan zetten.

Er zijn drie-delige ladders waarbij het derde deel verder uitgeschoven wordt waardoor er een leuning of houvast ontstaat.

Het is hierbij niet de bedoeling op dit derde deel te gaan staan, want dan heb je kans dat de ladder overhelt en je valt.

Tot slot zijn er nog ladders te krijgen die te gebruiken zijn op een trap of een ondergrond die schuin afloopt.

 

>