Hoe kun je een koevoet het beste gebruiken als klusser?

Een koevoet wordt ook wel een breekijzer genoemd, want eigenlijk is een koevoet een breekijzer.

Het is een breekijzer met een koevoet er aan.

De koevoet is het gedeelte waar het ijzer gespleten is. Hiermee kun je makkelijk grote spijkers uit hout trekken, of aan elkaar getimmerde delen van elkaar duwen.

Door de hefboomwerking van het breekijzer kun je de koevoet voor veel verschillende doeleinden gebruiken.

Natuurlijk is een koevoet vooral bekend doordat inbrekers het veel gebruiken om deuren mee te openen. Dit brengt veel schade met zich mee.

koevoet

De werking van de koevoet

De lengte van een koevoet of breekijzer varieert tussen de 30 centimeter en een meter.

Als je meer lengte nodig hebt om de hefboomwerking te versterken en meer kracht te kunnen zetten, dan kom je al snel op een stootijzer uit.

Een goede koevoet wordt gemaakt van vanadium staal en is onbreekbaar. Om ze extra stevig te maken worden deze koevoeten goed gehard – gelijkmatig over de hele lengte – en weer secuur ontladen.

Omdat een koevoet of breekijzer (overigens ook nog wel eens kistbeitel genoemd) zo sterk is, kan hij goed gebruikt worden voor zware werkzaamheden.

Vanwege de dikte ligt hij lekker in de hand en kun je er veel kracht op zetten.

Een koevoet wordt vaak ingezet om spijkers, nagels en krammen mee uit het hout te trekken of om dingen te slopen. Hiervoor wordt het gespleten uiteinde gebruikt, net als bij een klauwhamer.

Daarnaast wordt hij vaak als breekijzer ingezet om zaken van elkaar te scheiden, of om iets op te heffen met behulp van een balk of een steen.

De balk of steen dient dan als kantelpunt.

Een koevoet kan ook verkeerd ingezet worden

Omdat een koevoet zo’n handig gereedschap is, zijn er ook mensen die de koevoet op een verkeerde manier inzetten.

Zo wordt een koevoet vaak gebruikt door inbrekers om een deur open te krijgen.

De koevoet wordt dan simpelweg tussen de deur en de deurpost gestoken en door middel van de hefboomwerking kan de deur zo opengebroken worden.

Er is dan wel veel schade aan zowel de deur als de deurpost, en ook het slot kan een flinke deuk oplopen.

In dit filmpje is te zien hoe een inbreker een koevoet gebruikt en wat je er tegen kan doen om een dergelijke actie te voorkomen (Prima klusje voor de doe-het-zelver):

 

>