Wat kun je met een inbussleutel en moet je er een hebben?

Met een inbussleutel kun je je inbusschroeven vast- en losdraaien.

Dit gereedschap is gemaakt van een zeshoekige staaf en heeft doorgaans een L-vorm.

Omdat de sleutel over de hele lengte zeshoekig is, dus zowel aan de lange als aan de korte kant van de L, kan hij ook aan beide kanten gebruikt worden.

Het is maar net hoeveel ruimte er beschikbaar is en wat op dat moment handig is.

De inbussleutel is er in vele maten, maar ook in andere uitvoeringen dan de L-vorm. In dit artikel ontdek je alles over deze eigenzinnige sleutel.

inbussleutel

De verschillende uitvoeringen van de inbussleutel

Naast de L-vormige inbussleutel zijn er ook nog andere uitvoeringen van deze sleutel.

Zo is er ook de T-vormige inbussleutel, waarbij in veel gevallen de sleutelkop verwisselbaar is die aan het uiteinde van de T zit. Je kunt dan naar wens de juiste inbusmaat in de sleutel doen.

Met de T-sleutel kun je meer kracht uitoefenen dan de L-vormige sleutel. Het nadeel is wel dat je voldoende ruimte moet hebben om de T-sleutel te kunnen hanteren.

Verder zijn er ook inbussleutels verkrijgbaar die dezelfde vorm hebben als een schroevendraaier. Ook daarbij is er de mogelijkheid van een verwisselbare kop.

Als laatste wordt hier de inbussleutel genoemd met een kogelkop, zoals dat heet.

Deze kogelkop zorgt er voor dat je een inbusschroef onder een hoek ergens in kan draaien. Je kunt hiermee wel minder kracht zetten, wat een nadeel kan zijn.

De voordelen van de inbussleutel en -schroef

De inbussleutel – die ook wel binnenzeskantstiftsleutel wordt genoemd – is vooral bekend van het grote woonwarenhuis Ikea.

Als je daar een meubelstuk koopt, moet je die zelf in elkaar zetten en krijg je er altijd een L-vormige inbussleutel bij.

De reden hiervan is dat je met de zeskantige inbussleutel veel meer grip hebt in de inbusschroef die een een zeskantige uitsparing heeft dan een schroevendraaier in een daarvoor bestemde schroef.

Daardoor is er veel minder kans dat de inbusschroef ‘dol draait’ of doordraait.

Voor de meubels van de Ikea geldt dat ze nog wel eens weer uit elkaar moeten worden gehaald bij een verhuizing. Dan is het erg makkelijk dat je de inbusschroeven zonder veel moeite los kan draaien.

De naam en de maten van de inbussleutel

De naam inbus komt uit het Duits. In 1936 werd er door een Duits bedrijf genaamd Bauer en Schaurte Karcher patent op aangevraagd.

INBUS staat voor Innensechskantschraube Bauer und Schaurte. Ze hebben de schroef dus lekker naar hun eigen naam vernoemt.

Het is dus inbus en geen imbus.

De maten van de inbussleutel heeft twee aanduidingen:

  • Metrisch – in millimeters
  • Inches

De maten in millimeters zijn de volgende: 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm. Daarnaast zijn er nog maten die hier tussen vallen.

De maat staat vaak op de inbussleutel aangegeven, maar als dit niet het geval is dan kun je hem ook zelf opmeten met bijvoorbeeld een schuifmaat.

Je moet dan de afstand meten tussen twee vlakke kanten van de zeshoekige sleutel die tegenover elkaar liggen.

Tips bij het gebruik van een inbussleutel

Kijk altijd goed of de inbussleutel wel goed in de inbusbout past, want als de sleutel een klein beetje te klein is heb je kans dat je de bout ‘dol’ draait.

De zeskantige uitsparing in de bout is dan zo erg beschadigd dat de juiste maat inbussleutel er niet meer in past en het lastig wordt om de bout los te krijgen.

Wat je in het uiterste geval nog kan doen om de bout toch los te krijgen is er een griptang op zetten.

Verder kun je door de korte kant van de L-vormige inbussleutel in de bout te steken veel meer kracht zetten dan wanneer je de lange kant zou gebruiken.

Wel handig als een bout even echt goed vast moet. Of als deze los moet, maar erg vast zit.

>