Welke hamer heb je als klusser nodig?

Met een hamer kun je kloppen of slaan.

Een hamer heeft een steel waaraan je hem vast kan houden, en aan het einde een gedeelte waarmee je slaat, de hamerkop.

Met een hamer is het net als met zo veel andere gereedschappen; Hoe eenvoudig het ook klinkt, toch zijn er vele soorten en maten.

Blijkbaar komt het behoorlijk precies.

Ontdek in dit artikel waar je om moet denken als je een hamer koopt en welke hamer geschikt is voor jou als klusser.

hamer

De verschillen die er zijn tussen hamers

Je komt er pas achter hoeveel verschillende soorten hamers er zijn als je er één nodig hebt.

Normaal gesproken zie je wel eens een hamer liggen, en die herken je dan ook als zodanig. Maar als je aan het klussen bent, dan is het toch wel fijn om de juiste hamer voor de juiste toepassing te hebben.

Dat werkt gewoon prettiger en sneller.

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij de verschillende soorten hamers, vooral als het om de hamerkop gaat.

Hierbij kun je denken aan:

  • De vorm
  • De grootte
  • Het materiaal

Als het om de steel gaat dan is het vooral de lengte die sterk varieert.

Als je een hamer hebt waarbij de hamerkop van metaal is, dan kun je van de hamerkop aflezen hoe zwaar deze is. Dat is dan in grammen aangegeven en er in gegraveerd.

Hamers voor andere doeleinden

Soms wordt een hamer ook wel een Mallet genoemd. Als dit het geval is, dan weet je dat het om een hamer gaat dat wordt gebruikt voor een slaginstrument.

Niet iets om mee te klussen dus.

Hoe je een hamer moet hanteren

Als je een hamer gebruikt en je wilt de spijker goed raken, dan is het van belang dat je de juiste techniek beheerst.

Ten eerste is het belangrijk dat de spijker een ferme slag krijgt, anders dringt hij niet of maar nauwelijks het hout in.

Dit kan je voor elkaar krijgen door alleen de elleboog te laten bewegen. Houdt dus de pols stijf, draai deze niet. Hierdoor kan de kracht vanuit je volledige arm komen en niet alleen vanuit de pols en een beetje vanuit de onderarm.

Daarnaast moet je er om denken dat je de steel bij het uiteinde beetpakt en niet in het midden of nog dichter naar de hamerkop toe.

Terwijl je slaat blijf je naar de kop van de spijker kijken.

Zorg dat de spijker eerst stevig in het hout staat voordat je vanuit je elleboog begint met slaan. Dit kun je doen door de spijker eerst een paar zachte tikken achter elkaar te geven.

Het is de truc om de spijker zó te raken dat als de hamerkop de spijker raakt, de steel van de hamer haaks op de spijker staat.

Uitgebalanceerde hamer

Om het object dat je wilt raken ook goed te kunnen raken, en dus goed te kunnen mikken, is het van belang dat de hamer in balans is. Anders heb je kans om te gaan zwalken tijdens de slag.

Verder zal er een welving in de kant moeten zitten waarmee de hamer de spijker raakt.

Hierdoor kun je de spijker namelijk ook goed raken als het niet helemaal lukt om de steel haaks op de spijker te krijgen tijdens het slaan.

6 tips bij het timmeren

Om er voor te zorgen dat het timmeren leuk blijft en de hamer lang meegaat, volgen hier 6 hamertips:

  1. Een hamer moet goed in de hand liggen. Hierdoor kun je preciezer werken en krijg je minder snel last van blaren.
  2. Als je een hamer met een houten steel hebt, is het voor de levensduur goed om ze jaarlijks in te smeren met lijn olie (onbewerkt).
  3. Als je een spijker in het hout wil slaan, klop hem dan eerst vast in het hout zodat je beide handen vrij hebt tijdens het hameren.
  4. Om te voorkomen dat spijkers krom geslagen worden door een afglijdend slagvlak, moet je deze zo nu en dan met een schuurpapiertje schoon schuren.
  5. Als je een spijker uit het hout trekt met de klauw, zorg dan dat je iets tussen onder de kop legt, anders beschadig je het hout waar de spijker in zit.
  6. Soms gebeurd het dat de steel niet meer zo vast in de hamerkop zit. Laat de hamer dan een poosje in water liggen. Door het opnemen van het water zet de steel uit en komt weer muurvast te zitten.

Het belangrijkste bij timmeren is dat je niet jezelf bezeerd. Door het veel te doen ga je er handigheid in krijgen en behoort een blauwe duim tot het verleden.

10 veelgebruikte klus-hamers op een rij

Er zijn erg veel verschillende soorten hamers, maar in dit artikel zullen alleen de hamers behandeld worden die je als klusser nodig kan hebben.

1. Gewone hamer

De gewone hamer is een hamer die veel mensen in huis hebben. Deze hamers hebben een hamerkop van metaal die tussen de 50 en 300 gram wegen. Meestal zijn deze hamers voorzien van een houten steel en worden ze voornamelijk gebruikt om spijkers mee in het hout te slaan.

2. Klauwhamer

Deze is gelijk aan de gewone hamer, met als toevoeging aan de ander kant van de hamerkop een ronding waarin een groef zit in de vorm van een V. Hierin kun je spijkers klemmen om die uit het hout te trekken. Door de ronding kan de ingeklemde spijker uit het hout geheveld worden.

De hamerkop van deze hamers zijn te verkrijgen tot een gewicht van 570 gram. Bij de kwalitatieve versies zijn de koppen niet van de steel af te krijgen. Ook heb je bij de betere klauwhamers een bescherming om de steel van rubber. Dit om extra grip te houden op de hamer tijdens het slaan, maar ook om de terugslag te dempen waardoor de pols en de arm geen enorme schok krijgen als de hamer de spijker of een ander oppervlak raakt.

3. Bankhamer

Een bankhamer is van origine ontworpen om metaal mee te bewerken. Maar met een beetje techniek is het ook mogelijk om de hamer te gebruiken om spijkers mee in het hout te slaan. De voorkant van de hamerkop is helemaal vlak en heeft geen bolling zoals bij een klauwhamer.

De hamer is vooral bedoelt om koper mee te slaan (drijven), om metaal mee vlak te slaan en metaal in de goede vorm te krijgen. Hij is dus meer bedoelt voor het ruigere metaal werk.

bankhamer

4. Ingenieurshamer

De ingenieurshamer is bedoelt voor het meer precieze werk als het inslaan van kleine spijkers. Ook wordt deze hamer nog wel eens ingezet om metaal mee te bewerken, maar dan alleen voor de lichtere karweitjes.

De hamerkop is ook niet zwaar, zo’n 100 gram, en de voorkant waarmee geslagen wordt is rond en niet vierkant zoals bij de bankhamer.

5. Kaphamer

Een kaphamer is bedoelt om stenen mee te hakken. De voorkant waarmee geslagen wordt heeft een extra groot oppervlakte, maar het meest bijzondere aan deze hamer is de achterkant.

Deze is namelijk vrij lang en loopt spits toe. Hiermee kun je een steen op precies de juiste plek raken om hem door midden te breken. Natuurlijk blijft het ruw werken op deze manier, maar ervaren stratenmakers kunnen er toch aardig precies mee afkappen.

Om er voor te zorgen dat de hamerkop niet van de steel afvliegt, is er een wig in de steel aangebracht.

6. Straathamer

Een hamer die veel op de kaphamer lijkt is de straathamer. Hij heeft alleen een kortere steel en een zwaardere hamerkop dan de kaphamer.

Hij wordt veel gebruikt door stratenmakers, en je kan er ook erg precies stenen mee afhakken.

7. Nylon hamer

De naam zegt het al, er is nylon in deze hamer verwerkt. En wel in de beide hamerkoppen die deze hamer heeft, aan één uiteinde van de steel aan weerskanten één.

Het nylon is meer een dop die er afgeschroefd kan worden om te vervangen mocht dat nodig zijn.

De hamer is met name bedoelt om hout in zijn verbinding te slaan, om uit te deuken en om dun plaatmetaal te bewerken. Omdat de kop nylon bevat wordt het beslagen materiaal niet beschadigd. Dit gebeurd wel als je een hamer gebruikt van een veel hardere samenstelling zoals staal.

8. Rubberhamer

De hamerkop van de rubberhamer is van rubber, en vooral bedoelt om geen beschadigingen aan te brengen aan hetgeen waarop geslagen wordt. De kop van de rubberhamer komt in verschillende groottes voor. De hamer wordt veel gebruikt om tegels mee in het zand te slaan voor een extra stevige positie.

Er zijn ook mensen die dergelijke hamers meenemen op vakantie, wanneer zij er met een tent op uit trekken welteverstaan. Met de hamer worden dan de haringen de grond ingeslagen. Het voordeel van de rubberen hamerkop is dat deze de terugslag opvangt, mocht de haring op een een harde ondergrond terechtkomen zoals een steen.

Juist omdat het rubber zacht is, heeft de hamer een zekere ‘vering’ in zich als er mee geslagen wordt. Hier moet je rekening mee houden als je er mee slaat. En omdat veel van de slagkracht in het rubber van de hamer verdwijnt, kun je er geen zware dingen mee de grond in slaan, zoals palen.

9. Vuisthamer

De vuisthamer is een zware hamer met aan beide kanten van de hamerkop eenzelfde vlak om mee te slaan. De hamerkop is behoorlijk zwaar, zo’n 2000 gram waarmee het bijna een moker is.

Sommige vuisthamers hebben een steel van hout maar er zijn er ook met een steel van staal. Vanwege het gewicht van de hamer kun je er licht metselwerk makkelijk mee stuk slaan en andere lichte sloopwerkzaamheden mee uitvoeren. Voor het nog ruigere sloopwerk kun je beter een voorhamer gebruiken.

10. Voorhamer

Als je met een voorhamer aan het werk moet, dan weet je dat het leuk gaat worden. Een voorhamer heeft een lange steel van ongeveer een meter lang en een hamerkop die varieert van zo’n 2,5 tot 6 kg.

Je gebruikt een voorhamer voor het betere sloopwerk van gemetselde muren en ander zaken die gesloopt moeten worden. Ook wordt deze hamer vaak ingezet om palen mee de grond in te slaan.

 

 

>