Ontdek welke gootsteenontstopper echt werkt

Met een gootsteenontstopper kun je een verstopte gootsteen weer door laten stromen.

Daarbij is er het onderscheid tussen een mechanische en een chemische gootsteenontstopper.

De mechanische versie wordt ook wel een plopper genoemd, maar er is ook nog de ontstoppingsveer of trekveer.

De plopper is een rubberen zuignap in de vorm van een ‘hoedje’ waaraan een houten steel zit.

Ontdek in dit artikel welke gootsteenontstopper je het beste kan gebruiken en hoe je slim een wc kan ontstoppen.

gootsteenontstopper

De mechanische gootsteenontstopper

De plopper, ook wel ‘ploeper’ genoemd, is een mechanische gootsteenontstopper, want je moet hem met de hand bedienen.

Door de grote zuignap op een afvoer te zetten, en dan de steel naar beneden te duwen, creëer je onderdruk in de afvoerbuizen onder de wasbak.

De bedoeling is dat door de verplaatste luchtdruk de verstopping los komt. Als deze dan eenmaal los is, kan deze met water weggespoeld worden.

Kleine verstoppingen

Het is erg belangrijk als je met een plopper werkt dat alles luchtdicht is. Anders kan er geen druk opgebouwd worden.

Er moet dus ruimte genoeg zijn om de zuignap van de plopper goed op de afvoer te kunnen plaatsen, anders kan deze het geheel niet vacuüm trekken. Dat maakt dat een plopper niet altijd even multifunctioneel is.

Daarnaast is de plopper vooral bedoelt voor verstoppingen die niet te groot zijn.

Als een verstopping echt goed vast zit dan kan er met en plopper niet genoeg druk opgebouwd worden om deze los te krijgen.

Grote verstoppingen

Naast de plopper is er ook nog de ontstoppingsveer die ook wel trekveer wordt genoemd.

Dit is een lange spiraalvormige veer met aan het uiteinde een klauw of een kop waarmee geboord kan worden.

Aan het begin zit vaak een soort zwengel waarmee de veer gedaaid kan worden, om de boor of klauw zijn werk te laten doen.

Afhankelijk van de grootte van de afvoer heb je een ontstoppingsveer in verschillende diameters nodig. Ook de lengte van de veer kan variëren.

Deze veer is met name bedoelt voor grotere verstoppingen.

Hij wordt in de afvoer geduwd, en er moet net zo lang worden geduwd tot de verstopping is bereikt. Vervolgens moet er aan de zwengel worden gedraaid om het klauwtje of het boortje door de verstopping te laten gaan.

Door de veer weer terug te trekken of heen en weer te duwen wordt de verstopping verwijderd.

De chemische gootsteenontstopper

Naast de mechanische gootsteenontstopper is er ook de chemische.

De chemische ontstoppers worden gemaakt op basis van zwavelzuur (H2SO4) of natriumhydroxide (NaOH).

Het wordt dan gebruikt als een vloeibare gootsteenontstopper door het op te lossen in water of als een vast geheel door middel van korrels die vaak wit zijn.

De korrels kun je met lepeltje rechtstreeks in de afvoer strooien. Daarna doe je de kraan een beetje open om het te mengen.

Het spul is erg slecht voor je lichaam en daarom is het verstandig een veiligheidsbril te dragen als je het gebruikt. Ook kan het gaan borrelen en spetteren, denk er dus om dat je afstand hout van de afvoer.

Dit chemische goedje is zo sterk dat het haren oplost, vet laat verzepen en zorgt dat alles wat is aangekoekt, loslaat. Ook ontstaat er warmte waardoor alles extra makkelijk van de wanden van de buizen loslaat.

Een beetje water er achteraan en je spoelt zo de het verstopte vuil weg.

Waarschuwing!

Mocht je nog een restje hebben staan van een chemische gootsteenontstopper, meng dit dan niet met een andere chemische ontstopper.

Hierdoor kunnen gevaarlijke chemische reacties ontstaan, met name als de ene gebaseerd is op loog en de ander op zwavelzuur.

Het heeft helemaal geen nut, want door het mengen verliest het zijn ontstoppende kracht.

Wat wel gebeurd is dat de stoffen ernstig op elkaar reageren waardoor het geheel gaat koken en met kracht uit de gootsteen kan spetteren.

Maar ook als je het niet mengt kan chemische gootsteenontstopper gevaarlijk zijn voor menen en ook kunnen de buizen door het goedje worden beschadigd.

Welke gootsteenontstopper kiezen?

De keuze is natuurlijk persoonlijk, ga je voor gemak of wil je het milieu ook sparen?

De chemische gootsteenontstopper is namelijk een behoorlijke belasting voor het milieu. Toch zijn er veel mensen die hiervoor kiezen vanwege het gemak.

Je giet het er in het gaat werken. Geen vuile handen, nauwelijks moeite.

Je moet echter niet vergeten dat dit alleen bij kleine verstopping behoorlijk werkt zoals bij een doucheputje of een wasbak.

Onder een wasbak zit altijd een sifon zit die je makkelijk kan los draaien. In 50% van de gevallen zit de verstopping hierin en kun je hem makkelijk verwijderen.

Als je een grotere verstopping hebt, dan kun je beter kiezen voor een ontstoppingsveer, een mechanische ontstopper dus.

Het mooie van een veer is dat je die ook kan inzetten bij kleinere verstoppingen en dat hij veel minder belastend is voor het milieu als een chemische gootsteenontstopper.

In 4 stappen de wc ontstoppen

Misschien ken je het wel, je spoelt de wc door, maar in plaats van dat alles verdwijnt, komt het omhoog! Als je geluk hebt gaat het niet over de rand…

Vooral als het je eigen wc is schrik je je natuurlijk een hoedje, dit is geen pretje.

Een verstopping in een afvoer is nog wel te doen, maar hoe moet je nou precies een wc ontstoppen?

Want dat hij verstopt zit kun je wel aanvoelen. Het ontstoppen van de wc is niet de leukste klus voor de doe-het-zelver, maar wel een noodzakelijke klus.

Dit komt voornamelijk doordat deze verstoppingen bijna niet op te lossen zijn met een chemische ontstopper die je er in kunt gieten.

Dit komt door de grote afmetingen van de afvoerbuis van een wc, maar ook door het materiaal wat de verstopping meestal veroorzaakt.

Je hebt dus een mechanische ontstopper nodig, hierbij kun je denken aan een plopper of een ontstoppingsveer.

Stap 1: Met de handen ontstoppen

Voordat je allerlei gereedschap aanschaft of er bij haalt, probeer je het eerst met je handen.

Als de ontstopping binnen handbereik zit, heb je ook niet veel aan verschillende gereedschappen.

Trek handschoenen aan die je ook gebruikt om mee schoon te maken. Het beste kun je zo lang mogelijke handschoenen hebben.

Steek je hand in de wc-afvoer en kijk of er in de zogenaamde zwanenhals iets verstopt zit. Als je een verstopping voelt, trek je deze er uit.

Als je er geen grip op kan krijgen, kun je proberen om er aan een zijkant tegenaan te drukken zodat je het geheel kantelt. Misschien dat het dan los komt. Het is in de meeste gevallen opgehoopt wc-papier.

Als er niks zit of als het te vast zit, dan is het tijd voor gereedschap.

Stap 2: Gebruik een plopper om te ontstoppen

De plopper is de meest bekende gootsteenontstopper en ook geschikt om een wc mee te ontstoppen.

Eigenlijk werkt het heel simpel; Je drukt de plopper met de zuignap op de afvoer van de wc een paar keer goed naar beneden.

Het is hierbij belangrijk dat er geen lucht langs de zuignap kan ontsnappen, hou hem dus goed in positie tijdens het drukken.

Door het vacuüm wat ontstaat kan hetgeen wat de verstopping veroorzaakt losschieten. Herhaal dit een paar keer voor het beste resultaat.

Hou er rekening mee dat er water kan rond spetteren, zorg dus voor een handdoek die klaar ligt mocht dit gebeuren.

Dit is voor toiletten die voorzien zijn van een vlakspoel wat lastiger te realiseren. Hierbij zit de afvoer aan de voorkant en is zo vormgegeven dat het lastig is om de plopper er goed op te positioneren.

Stap 3: Zet een ontstoppingsveer in

Als de plopper geen succes is kun je er de ontstoppingsveer bij pakken. Deze veren kosten nog geen tientje en een wat duurdere kost hooguit 3 tientjes.

De veer is spiraalvormig en kan verschillende lengtes hebben. Voorop de veer is een boortje of schraper aangebracht die de ontstopping kan doorboren.

Omdat de veer zo flexibel is, gaat hij met gemak door de bochten van de afvoer.

Het is de bedoeling dat je de veer net zo lang door duwt totdat hij bij de verstopping komt. Mocht je merken dat de veer weerstand krijgt, draai dan aan de zwengel aan het begin van de veer.

De veer draait dan rond, alsmede de boor of krabber die aan het uiteinde zit.

De verstopping wordt doorboord en zal loskomen van de wand. Nog een keer doorspoelen en je kunt weer gebruik maken van het toilet.

Stap 4: Een loodgieter bellen

Als zelfs een ontstoppingsveer het niet voor elkaar om de verstopping te verhelpen, dan is je laatste redmiddel een loodgieter.

Meestal heeft een loodgieter professioneel gereedschap om het in no-time klaar te krijgen.

Het kan nog wel nuttig zijn om er een paar te bellen en te vragen naar de prijs. Soms zit er meer dan 100 euro verschil tussen!

>