Welke striptang moet je hebben en waarom?

Met een draadstriptang of korter, striptang, kun je het materiaal om een elektriciteitsdraad weghalen dat ter isolatie is aangebracht.

De tang werkt net als de meeste andere tangen met een een scharnierpunt waardoor een hefboomeffect ontstaat.

De bek van aan een draadstriptang is in te stellen, om te bepalen tot hoever de tang dichtgeknepen kan worden.

Daarmee bepaal je dan tot hoe ver de scherpe kanten van het uiteinde van de tang in de elektriciteitsdraad gaan.

Naast de handmatige draadstriptang is er ook nog een automatische striptang, die automatisch afgestemd op de dikte van de draad.

Lees alles over de verschillende striptangen en het gebruik ervan in dit artikel.

draadstriptang of striptang

Wat maakt een striptang anders dan andere tangen?

De originele draadstriptang is speciaal gemaakt om draad mee te strippen, en niet zozeer om er iets mee door te knippen.

De bek van deze draadstriptang is daarom ook behoorlijk afwijkend als je het vergelijkt met andere tangen.

Het zijn namelijk 2 L-vormige bekken, die met de uiteinden van de L op elkaar terechtkomen. In een van de twee bekken zit een stelgroef waarmee je kunt instellen tot hoe ver de 2 bekken elkaar kunnen naderen als je de tang helemaal in geknepen hebt.

In de uiteinden van de bekken is ook nog een V-vorm gemaakt, waarbij de binnenkant scherp is geslepen.

Als je de bek dicht knijpt, dan dringen de scherpe kanten van de V-vorm in de elektriciteitsdraad.

Door met de ene hand de elektriciteitsdraad vast te houden en met de andere hand een rukje te geven aan de tang, komt de mantel van de elektriciteitsdraad los.

Je houd dan alleen het kale koperdraad over, wat je vervolgens weer kunt bevestigen aan een stekker, of verbinden met andere draden.

Gevaren van een handmatige draadstriptang

Waar je natuurlijk om moet denken is dat je de stelschroef niet te ver naar binnen draait, want dan dringt de tang niet ver genoeg in het isolatiemateriaal van de elektriciteitsdraad.

Je schraapt dan alleen wat van deze mantel af.

Daar tegenover staat dat als je de stelschroef te weinig aandraait, de bek van de striptang te ver in de elektriciteitsdraad kan dringen.

Je verwijdert dan niet alleen de mantel van de draad, maar ook een deel van de draad zelf, waardoor deze niet meer zo dik is als zou moeten.

Om dit te voorkomen zijn er ook automatische striptangen die je precies op de juiste diameter van de draad kan instellen.

Welke draadstriptangen er allemaal zijn, wordt hieronder uitgelegd.

De verschillende draadstriptangen en hun toepassing

Er zijn verschillende soorten draadstriptangen. Het hangt er maar net van af wat je moet doen om te bepalen welke striptang je het beste kunt gebruiken.

De volgende striptangen worden veel gebruikt, ook wordt benoemd waarvoor.

Omdat iedere striptang meerdere benamingen heeft, zal om verwarring te voorkomen iedere benaming genoemd worden:

  • Draadstriptang – striptang – draad stripper: Dit is de meest gebruikte striptang en ook de meest eenvoudige. Hij is bedoelt om elektriciteitsdraden met te strippen.
  • Kabel stripper – Kabel striptang – kabelmantel stripper: Deze variant van de striptang is veel steviger uitgevoerd dan de eerstgenoemde en is bedoelt om elektriciteitskabels mee te strippen.
  • Automatische kabelstriptang of automatische draadstriptang – automatische striptang: De eerste twee genoemden zijn tangen die je handmatig moet instellen. De automatische striptang past zich autoamtisch aan de dikte van de draad aan om er voor te zorgen dat alleen datgene weggehaald wordt wat ook verwijderd moet worden. Je voorkomt hiermee onnodige beschadigingen.

2 video’s over gebruik van handmatige en automatische striptang

Een handmatige striptang wordt door veel klussers en doe-het-zelvers gebruikt vanwege de lage prijs. Zo vaak heb je een striptang nou ook weer niet nodig.

1. Video handmatige striptang

Om te ontdekken hoe een handmatige draadstriptang precies werkt, kun je onderstaande video even bekijken:

2. Video automatische striptang

Het kan zijn dat je een handmatige striptang maar gepruts vindt, en dat je best vaak een striptang nodig hebt.

Je kunt dan kiezen voor een automatische draadstriptang. Besef wel dat deze vaak duurder zijn de dan de handmatige versie.

In deze video kun je zien hoe een automatische striptang werkt:

 

 

>