Zelf gratis je bouw tekening maken? Een stappenplan:

Wil je een bouw tekening maken voor een doe-het-zelf project?

En wil je dit het liefst gratis doen?

Ik beschrijf hieronder mijn ervaring met een gratis online tool die ik hiervoor gebruikt heb.

Aantal makkelijke stappen

Ik heb het onderverdeeld in verschillende stappen, zodat degene na mij niet mijn fouten hoeft te maken 😉 Als eerste ben ik gaan Googlen hoe ik het beste een bouwtekening kon maken.

Ik kwam er al snel achter dat de meeste programma’s behoorlijk prijzig zijn, zoals Autocad. Dit is een stukje software die je dan moet aanschaffen, en je hebt het al snel over honderden euro’s.

Dat is niet wat ik zocht, ik wilde het liefst iets gratis hebben. (Als je toch gaat betalen kun je beter kant-en-klare tekeningen kopen)

Sketchup.com – Top!

Ik bleef daarom zoeken en kwam toen terecht op sketchup.com. Het leuke is dat je hier een gratis versie van kunt downloaden en zo gelijk aan de slag kunt gaan.

Een simpele tekening is hierin zo gemaakt, je bent alleen wel snel een paar uurtjes verder. Maar als je het leuk vindt om er mee bezig te zijn is dit helmaal niet erg. En het is best stoer dat je je eigen bouw tekening maken kan, toch?

Mijn ervaring is dat het een duidelijk programma is wat je relatief snel doorhebt.

Eigen bouw tekening maken

Dit is een eenvoudige tekening voor een tuin die in een paar uurtjes met dit programma is gemaakt:

bouw tekening maken

Zoals je kunt zien kun je behoorlijk gedetailleerd aan de slag. Ook kun je 3d tekeningen maken en met verschillende lagen werken.

Het is wel allemaal in het Engels, maar het is redelijk goed te begrijpen allemaal. Dit komt vooral doordat er veel met knoppen met afbeeldingen wordt gewerkt. (Vergelijkbaar met het programma Paint, als je dat kent)

Eerst moet je een template kiezen waarmee je wilt beginnen. Je kunt hierbij kiezen tussen meters of inches, en andere kleine opties. Kies een template en vervolgens kun je kiezen vanuit welk aanzicht je wilt beginnen, bijvoorbeeld de boven- of zijkant.

Eenvoudig maar tijdrovend

Je kunt eenvoudig lijnen maken door te klikken en pas weer los te laten als de lijn naar je zin is. Soms worden er automatisch vlakken gemaakt doordat je een nieuw item aan je tekening hebt toegevoegd, maar deze kun je eenvoudig wissen met het ‘gummetje’.

Mijn mening over deze tool is dat het super is als gratis tool, maar dat het wel wat tijd kost om het goed door te krijgen hoe het werkt. Wat mij betreft kun je als hobbyist je tijd beter steken in het maken van iets in plaats van achter de computer zitten.

Dit is veel makkelijker!

Wat ik dan ook gedaan heb is gewoon een tekeningen pakket aangeschaft.

Kost je één keer nog geen 50 euro, en je kunt direct kiezen tussen één van de 10.000(!) tekeningen…

Ach, ik ben in zo’n geval dan ook liever lui dan moe 😉

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>