Een hoogslaper maken om hoog van de toren te blazen ;)

Als je zelf een hoogslaper maken wilt, dan is dat een goede keuze als je het vergelijkt met kopen.

Ga maar eens naar een willekeurige meubelzaak en je zult ontdekken dat deze bedden een beste duit moeten kosten.

Dit was voor mij dan ook de aanleiding om er zelf een te gaan maken.

Als je de hoogslapers in de winkel goed bekijkt, kom je er namelijk achter dat deze constructies helemaal niet zo ingewikkeld in elkaar zitten.

Zelf een hoogslaper maken is dus voor veel doe-het-zelvers een goede mogelijkheid!

hoogslaper maken

Klik op de afbeelding voor nog veel meer bouwtekeningen!

Zelf een hoogslaper maken!

Toen bleek dat in het bouwtekeningen pakket wat ik gebruik ook meerdere tekeningen van hoogslapers zaten, was de definitieve keuze om er zelf een te fabriceren snel gemaakt.

Zelf een hoogslaper maken is niet alleen heel goed voor je portemonnee, maar het heeft ook grote voordelen als het gaat om het benutten van de beschikbare ruimte.

Doordat je de hoogslaper helemaal naar eigen wens kunt vormgeven, kun je ook de afmetingen naar eigen inzicht aanpassen.

Ook zijn er genoeg tieners die op een bepaalde leeftijd ineens hard groeien, soms zelfs hun ouders voorbij. Natuurlijk zul je er in alle gevallen wel om moeten denken dat je de verhoudingen op de bouwtekening goed tegen elkaar afzet.

In dit blog help ik je bij de bouw van een hoogslaper. Ik ga je vertellen waar je om moet denken en hoe een bouwtekening je hierbij kan helpen.

Hoogslaper maken – Hier begint het mee

Als eerste zul je de keuze moeten maken of je een hoogslaper gaat maken met of zonder bureau. Beide zitten in het bouwtekeningenpakket waar ik het over had.

Als je al een bureau hebt, bekijk dan van te voren wat de afmetingen van de hoogslaper moeten worden waarbij het bureau er goed onder gaat passen.

Even tussendoor; als je toch van gedachten veranderd en liever een stapelbed gaat maken, dan zitten ook hiervan bouwtekeningen in het betreffende bouwtekeningenpakket!

Op de bouwtekening kun je precies terugvinden wat je allemaal nodig gaat hebben voor je hoogslaper-project. Je begint met het maken van de hoogslaper zelf, daarna komt er natuurlijk ook een trapje bij en zo nodig maak je daarna nog het bijbehorende bureau.

Op de tekening kun je precies zien wat je nodig hebt voor het bouwen van je hoogslaper.

Hierop vind je terug wat de afmetingen van het hout moet zijn en welke onderdelen je nog meer nodig hebt met daarbij de benodigde hoeveelheden.

Soort hout

Hoogslaper maken met steigerhout

Veel hoogslapers worden gemaakt van steigerhout

Je hebt de vrije keuze in het soort hout dat je gaat gebruiken. Wat tegenwoordig veel gebruikt wordt is steigerhout. Steigerhout laat zich namelijk makkelijk bewerken en heeft een mooie structuur.

Ook laat steigerhout zich prima na behandelen, bijvoorbeeld als je van plan bent om de hoogslaper nog te voorzien van een leuke kleur verf.

Als je dan toch naar de bouwmarkt gaat om alle materialen op te halen, vergeet dan niet – met de bouwtekening in je hand – al het hout alvast op de juiste lengte te laten afzagen.

Vaak kan dit gratis en anders kost het je maar heel weinig.

Het scheelt in ieder geval een heel stuk qua arbeid wat je zelf zult moeten gaan verrichten! Natuurlijk kun je dan niet tijdens de bouw meer van gedachten veranderen als het eenmaal gezaagd is.

Zelf doen

De rasechte doe-het-zelver heeft hier dan ook thuis wel het juiste gereedschap voor liggen en kiest er om die reden dan ook voor om dit zelf te doen.

Een hoogslaper maken gaat natuurlijk alleen goed als je alle onderdelen in de goede volgorde bevestigd. Gelukkig heeft de bouwtekening ook hierin voorzien en staat de juiste volgorde precies aangegeven. Vergissen is niet mogelijk 😉

Wees niet verbaast over de hoeveelheid hout dat je nodig hebt om een hoogslaper te maken.

Het is nou eenmaal een groot project, en daar horen veel materialen bij. Uiteindelijk zal het vele hout er alleen maar voor zorgen dat de hoogslaper er nog mooier uit komt te zien.

In 7 stappen een hoogslaper maken + bonustips

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen heb ik hieronder de stappen beschreven die je moet doorlopen als je een hoogslaper bouwen gaat.

Door de stappen van tevoren al door te lezen voorkom je dat je tegen onvoorziene moeilijkheden aanloopt.

Ook kun je dan beter inschatten of dit een project is wat je aankan, of wat je eerst nog maar eventjes aan anderen moet overlaten. Je kan namelijk altijd nog een timmerman vragen of hij de hoogslaper voor je in elkaar zet…

Laat je niet te snel uit het veld slaan

Wat ik je wel wil meegeven is dat een klus als deze misschien imposant lijkt, maar dat je er niet te bang voor moet zijn om er mee te beginnen. Zorg dat je het stap voor stap doet, en je zult zien dat het lang niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

Aan de slag dus!

Stap 1: De benodigde materialen

Zorg dat je eerst de benodigde materialen verzameld zodat je niet steeds naar de bouwmarkt heen en weer hoeft.

Misschien heb je zelf nog wel wat hout liggen wat je voor dit project kunt gebruiken, daarmee bespaar je weer geld.

Hoeveel hout je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de bouwtekening die je gebruikt en van het ontwerp. Het is dan ook niet de bedoeling om met onderstaande lijst compleet te zijn, maar meer om je een idee te geven waar je om moet denken.

Deze materialen heb je nodig als je een hoogslaper maken gaat:

 • Hoekpalen 2,5 meter (laat ze doorlopen om ook de reling aan te bevestigen)
 • Dwarsbalken voor het platform-frame
 • Smallere planken om het platform mee te maken
 • Brede planken voor de schotten om het platform
 • Smallere planken voor de reling rond het platform
 • Eventueel: Brede planken voor de trap en de traptreden

1 of 2 persoons

Bovenstaande is nodig voor een twee persoons hoogslaper zonder lattenbodem. Je krijgt dan een platform op hoogte waar je matras(sen) op kan leggen.

Mocht je voor een 1 persoons hoogslaper gaan mét lattenbodem, dan hoef je het platform niet dicht te maken met planken, want daar komt de lattenbodem in.

Verder is een schuine trap niet noodzakelijk, dit kan ook eenvoudiger met een extra paal naast een hoekpaal waar je latten tussen bevestigd die als trap naar boven dienen.

Stap 2: Het benodigde gereedschap

Het gereedschap dat je nodig hebt als je ene hoogslaper maken gaat, is behoorlijk basic.

Natuurlijk zit er gereedschap tussen wat iets professioneler is, maar het is dan niet echt noodzakelijk, maar wel erg handig.

Zo kom je met een handzaag een heel eind, maar is een cirkelzaag toch net even wat handiger en sneller werken. Maar het niet hebben van professioneel gereedschap is dus geen excuus om er maar niet aan te beginnen 😉

Een hoogslaper bouwen kan met dit gereedschap:

 • Handzaag
 • Cirkelzaag
 • Accuboormachine
 • Bitjes (schroeven)
 • Houtboor (voorboren schroeven)
 • Muurboor
 • Potlood
 • Schroevendraaier
 • Waterpas
 • Winkelhaak
 • Vijl/schuurpapier

Mocht er gereedschap tussen zitten wat je niet zelf voorhanden hebt, vraag dan even aan de buurman of je het mag lenen. Het is niet nodig het zelf aan te schaffen als je niet zeker weet of je het hierna ooit nog weer gaat gebruiken.

Het is echter wel zo dat als je eenmaal een project als dit hebt gedaan je ook geneigd ben andere dingen zelf te gaan maken 😉

Eventueel kun je het gereedschap ook bij de bouwmarkt huren, wat in ieder geval goedkoper is dan het zelf aanschaffen.

Stap 3: Hoekpalen prepareren

Als je alle benodigde materialen en het gereedschap hebt kunnen verzamelen is het tijd om van start te gaan met de hoogslaper maken.

Eerst ga je de palen op de juiste lengte afzagen.

Voor zoveel mogelijk stevigheid is het raadzaam de hoogslaper in een hoek van de kamer te maken. Je kunt de hoogslaper dan aan twee muren bevestigen wat erg veel stevigheid geeft.

Dit bespaard je overigens ook hout, omdat je maar aan 2 zijden een reling hoeft te maken, aan de andere 2 zijden zitten een muur.

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je de hoogslaper in de hoek van de kamer maakt, omdat dit de meest voorkomende situatie is.

Je hebt dan 4 hoekpalen nodig, waarvan de hoekpaal die in de hoek komt waar de twee muren samenkomen, enkel de hoogte van het toekomstige platform hoeft te hebben.

De andere 3 palen moeten langer zijn, omdat daar ook de reling aan vastgemaakt gaat worden.

Hoogte van het platform

Bepaal dus hoe hoog het platform moet worden.

Hierbij moet je met enkele zaken rekening houden:

 • Wat wil je met de ruimte onder de hoogslaper gaan doen? (Bureau, opbergruimte, sta-ruimte, bank)
 • Hoeveel ruimte wil je minimaal overhouden als je in bed ligt?
 • Hoe dik is je matras?

Stem hier de hoogte van de palen op af en zaag ze op de juiste lengte. Vergeet niet dat bij 3 van de 4 palen de reling nog bevestigd moet worden.

Hoe hoog die reling moet worden is aan jezelf of kijk op de bouwtekening die je gebruikt.

Stap 4: Hoekpalen bevestigen aan de muur

Aangezien je een hoek van twee muren gaat gebruiken waarin je de hoogslaper maken gaat, moeten er 3 palen aan de muren bevestigd worden.

Je bevestigd de palen aan de muur met schroeven waar al een plug aan vast zit, een zogenaamde slag- of hamerplug.

Deze schroeven met plug sla je door het hout heen in de muur waarna je ze vastschroeft.

Doe dit aan de hand van de volgende stappen:

 1. Bepaal waar de schroeven in de palen moeten komen, verdeel 2 of 3 schroeven over de lengte van de paal, dit geeft voldoende stevigheid
 2. Boor met een houtboor de gaten in de balken, de gaten moeten net iets kleiner zijn dan de diameter van de slagplug
 3. Hou de balk zo tegen de muur dat hij precies op de plek zit waar hij moet komen en boor door de gaten in de balk heen in de muur
 4. Eventueel kun je zo een klein gaatje in de muur boren, de balk weghalen en dan verder boren
 5. Sla de slagpluggen in de palen en daarna verder in de gaten in de muur
 6. Draai de schroeven zo ver mogelijk in de plug, het liefst gelijk met oppervlakte van het hout

Om de slagplug mooi weg te werken kun je er voor zorgen dat deze een beetje in het hout verzinkt. Dit doe je door met een iets grotere boor een klein stukje (paar mm) in het voorgeboorde gat te boren.

Zorg ervoor dat vóórdat je gaat boren, je zeker weet dat de palen helemaal verticaal staan bij het aftekenen. Check dit met de waterpas.

Stap 5: Het platform maken

Als de palen aan de muur bevestigd zijn, is het zaak om de dwarsbalken ertussen te gaan monteren om zo het frame voor het platform te maken.

Voor het bevestigen van de dwarsbalken aan de paal die niet aan een muur vast komt, is het handig om met z’n tweeën te zijn.

Zaag de dwarsbalken op de goede lengte af en bevestig ze aan de palen met ijzeren bevestigingshoeken. Gebruik alle gaatjes in de bevestigingshoeken door er schroeven in te draaien.

Passen en meten

Ook voor de dwarsbalken is het belangrijk dat ze helemaal waterpas komen te staan. Controleer dit met de waterpas.

Een extra check is of ze de goede hoek hebben ten opzichte van de hoekpalen, controleer dit met de winkelhaak.

De bovenkant van de dwarsbalken wordt de onderkant van het platform, meet dus goed af op welke hoogte deze dwarsbaken moeten komen.

Als je een tweepersoons hoogslaper maakt, is het verstandig om in het midden ook nog een dwarsbalk over de lengte van de hoogslaper te monteren voor extra stevigheid.

Platform bevestigen

Als het goed is heb je nu een frame gecreëerd waarop je planken kan vastschroeven om het platform dicht te maken.

Zaag de planken voor het platform op de juiste lengte af en schroef ze vast.

Kies er altijd voor om de planken in de breedte van de hoogslaper te bevestigen, zodat ze een zo kort mogelijk afstand moeten overbruggen. Hoe groter de afstand, hoe meer ze te verduren krijgen.

Stap 6: De reling maken

Omdat je 3 hoekpalen langer hebt gemaakt dan de hoogte van het platform, steken deze palen uit.

Het is nu zaak om tussen deze uitstekende palen planken te bevestigen die als reling dienen en ervoor zorgen dat jij of anderen tijdens het slapen niet uit het bed vallen 😉

Omdat er wel een opening moet blijven om er in te kunnen klimmen, moet je op één plek een korte paal op de rand van het platform maken waar de reling eindigt.

Anders zweven de planken van de reling op die plek in de lucht. Dat kan natuurlijk niet, want dat geeft geen stevigheid.

Reststukken gebruiken

Gebruik voor dat korte paaltje wat je over hebt gehouden van de hoekpaal die in de hoek van de twee muren is gekomen en die niet boven het platform hoefde uit te steken.

Zaag de planken op de juiste lengte af en bevestig ze met schroeven tegen de hoekpalen.

Bepaal zelf hoeveel planken je hiervoor gebruikt en welke afstand je tussen de planken aanhoudt.

Stap 7: De trap maken

Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en hoe lenig je bent, kun je kiezen voor een schuine trap of een trap die recht omhoog gaat.

Een schuine trap is veiliger, want minder stijl en je kunt er eventueel nog een leuning naast maken. Een schuine trap neemt wel veel meer plek in en is ook ingewikkelder om te maken.

Een rechte trap is wel steiler, maar neemt natuurlijk veel minder plaats in en is makkelijker te fabriceren.

Aandachtspunten trap

Het is aan jou voor welke optie je gaat. Dit is wat je bij je overwegingen in gedachten moet houden:

 • Heb ik voldoende ruimte voor een schuine trap?
 • Kan ik zelf een schuine trap maken?
 • Hoe hoog is de hoogslaper? (Hoe hoger, hoe gevaarlijker een steile trap)
 • Wie moet er op het bed slapen? (Voor kinderen of gasten is veiligheid belangrijker)

Wat je ook doet, zorg wel dat je een trap maakt, want anders moet er telkens een stoel of iets dergelijk bij gepakt worden om er in te klimmen.

Vooral bureaustoelen met wieltjes zijn daarbij erg gevaarlijk…

Bonustip 1: Zorg voor een veilige hoogslaper

Bij het kiezen van de houtsoort is het belangrijk dat je kiest voor stevig hout. Misschien kun je er zelf aan denken om extra schroeven te gebruiken om de stevigheid te garanderen.

Hierdoor wordt de hoogslaper veilig genoeg om in te slapen, ook door volwassenen.

Nu we het toch over de veiligheid hebben wil ik je aanraden om de balken en planken die je gebruikt om de hoogslaper mee in elkaar te zetten, te bevestigen met hoekprofielen en wandbeugels. Daarmee voorkom je wiebelen en ook irritant gekraak.

Verder zul je er zeker van moeten zijn dat er geen scherpe randen of splinters uit het hout steken.

Dit kun je voorkomen door alle randen en uitstekende delen goed te schuren en zo nodig af te dekken met zachter materiaal.

Bonustip 2: Hier zijn de bouwtekeningen verkrijgbaar

Als je zo ver bent om zelf ook aan de slag te gaan en een hoogslaper maken wilt, dan is het natuurlijk wel zo makkelijk daar goede bouwtekeningen bij te gebruiken.

Zelf ben ik groot fan van het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten.

Ik heb er een review over geschreven, die kun je hier vinden. In dat pakket zitten meer dan 10.000(!) bouwtekeningen.

Misschien zul je denken; ik heb er maar eentje nodig?

Als jij zelf een hoogslaper wilt gaan maken, dan weet ik zeker dat er nog meer projecten zijn die je wilt gaan doen in de toekomst. Met dit pakket verzeker je jezelf ervan dat je dan altijd de juiste bouwtekening voor handen hebt.

En om de prijs hoef je het niet te laten 😉

Veel succes met het maken van je hoogslaper, en ik zie graag hieronder in de reacties terug wat je er van gemaakt hebt!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>