Bedstee maken van steigerhout? Gebruik deze 7 makkelijke stappen:

Een bedstee maken van steigerhout is een eervol werk, vooral als je het voor je kinderen doet.

Daarnaast is het ook nog eens veel goedkoper dan wanneer je er één zou kopen, en zeker wanneer je een bedstee op maat zou laten maken.

Er gaat namelijk beste veel hout in een bedstee, en dat moet wel allemaal bewerkt worden.

Gelukkig is dit niet het moeilijkste werk, en met de juiste handleiding een klus voor zowel de beginnende als de gevorderde doe-het-zelver.

In dit artikel ontdek je welke stappen je moet zetten als je een bedstee maken gaat.

Lees dus snel verder!

bedstee maken

De voorbereiding op een bedstee maken

Voordat je direct allerlei materialen ophaalt bij de bouwmarkt is het slim om te kijken waar de bedstee precies moet komen.

Omdat een bedstee maken behoorlijk definitief is – je verzet hem niet zomaar even – moet je er goed over nadenken wat de meest logische plek is om hem te maken.

Misschien is het zelfs wel goed om er nog even een nachtje over te slapen. Soms kom je de volgende dag met ineens hele andere inzichten.

Neem de maten op en bedenk of het groot genoeg is om er in iedere geval een doorsnee matras neer te leggen met daarbij nog de ombouw van de bedstee.

Het is ook handig om een kant en klare bouwtekening er bij te gebruiken die je eventueel aanpast op jouw specifieke situatie.

Je weet dan zeker dat je een bedstee maken gaat die degelijk en veilig is. Dat is wel zo’n geruststellende gedachte als de bedstee voor je kinderen bedoelt is.

In dit bouwtekeningen pakket (klik op de link voor een review) vind  je erg veel bouwtekeningen, waaronder die van een bedstee.

Als klusser kun je eigenlijk niet zonder een dergelijk bouwtekeningen pakket.

Materialen bepalen voor bedstee maken (Stap 1)

Ook op het internet kun je veel inspiratie vinden als je een bedstee maken gaat.

Het is dus zeker slim om eerst even wat foto’s op te zoeken om te zien of je er nog je eigen draai aan kunt geven. Kijk dan ook direct even of de bouwtekening die je hebt uitgezocht het ook toelaat om veranderingen aan te brengen.

Vaak kun je sowieso in de afwerking nog wel aanpassingen doen naar eigen smaak.

Het belangrijkste is dat de basis goed is, en daar gaat de bouwtekening je in ieder geval bij helpen. Het maak dan niet zo veel uit of de bedstee gemaakt wordt onder een schuine wand of bijvoorbeeld in een bestaande uitsparing in de muur.

Als het om de houtsoort gaat, kun je helemaal je eigen keuze daarin maken.

Het is slim om voor steigerhout te kiezen omdat dit soort hout mooi is, makkelijk te bewerken is en voor een bedstee maken de goede afmetingen heeft.

Om je een idee te geven van wat je globaal nodig gaat hebben bij een bedstee maken, staat hieronder een lijst van benodigde materialen:

 • Steigerhout 250 x 19,5 x 3 cm
 • Schroeven
 • Scharnieren
 • Latten
 • Schuurpapier

Eventueel:

 • Whitewash verf
 • Vitrage stof
 • Lampen

Waar je even om moet denken als je de steigerhouten planken in een bouwmarkt haalt, is dat je er de beste planken uitzoekt.

Er kunnen nog wel eens scheve planken tussen zitten, of met veel noesten of andere onvolkomenheden. Natuurlijk geeft dit het hout juist karakter, maar als je de bedstee maken gaat, moet het niet in de weg gaan zitten.

Verder kun je het hout ook gewoon bestellen, dan wordt het thuis gebracht. Hoef je je geen zorgen te maken over hoe je die lange planken thuis krijgt…

Gereedschap bij elkaar zoeken voor bedstee maken (Stap 2)

Naast de benodigde materialen heb je uiteraard ook gereedschap nodig.

Nu is het zo dat gereedschap het een klusser een stuk makkelijker kan maken. Natuurlijk kun je ook voor een handzaag kiezen in plaats van een cirkelzaag.

Maar vaak werkt het ene gereedschap net even wat preciezer, sneller en makkelijker dan het andere.

Het is echter aan jou wat je het prettigst vind werken. Het belangrijkste is dat je je niet laat tegenhouden als je één van de onderstaande gereedschappen niet in huis hebt.

Ga er gewoon mee aan de slag, misschien duurt het wat langer voor je klaar bent, maar je hebt er echt superveel voldoening van.

Dit zijn de gereedschappen die je nodig hebt bij een bedstee maken:

 • Decoupeerzaag
 • Schuurmachine
 • Hamer
 • Beitel
 • Afkortzaag
 • Waterpas
 • Accuboormachine

Mocht het nou zo zijn dat je één of meerdere van bovenstaande gereedschappen niet in huis hebt, leen het dan van iemand.

Vraag familie of vrienden of desnoods de buurman of zij het wel hebben.

Vaak vinden klussers het onderling alleen maar erg leuk om anderen te kunnen helpen. Ze weten hoe het is om aan een klus te beginnen.

Desnoods kun je er ook altijd nog over nadenken om gereedschap te huren bij de bouwmarkt. Je weet dan zeker dat je goed gereedschap hebt en het is ook minder erg als er in dat geval iets stuk mocht gaan.

Alles op maat (laten) zagen (Stap 3)

Als je alle materialen en het gereedschap voor de bedstee maken op orde hebt, kun je beginnen met het hout op maat te zagen.

Als je ook recht zaagsneden hebt, kun je het hout ook al in de bouwmarkt op maat laten zagen. Vaak is dit gratis, en het bespaard je weer werk en rommel.

Vaak is het mooier en steviger om de planken in verstek te zagen voor de hoeken. Om dit goed te doen is een afkortzaag onmisbaar.

Dit is echter wel een karweitje voor thuis en zul je dus zelf moeten doen.

Mocht je een bedstee maken die al in een nis valt, dan bespaard je dat weer hout zagen voor de zijkanten en achterkant.

Verschillende varianten van de bedstee

Ook maakt het uit of je een bedstee gaat maken die op instaphoogte is voor kinderen, of waar ze met een trappetje in moeten klimmen.

Bij de laatste variatie heb je veel meer hout nodig, want dan wordt het in feite een hoogslaper.

Vaak wordt dan ook het gedeelte onder de hoogslaper dicht gemaakt met steigerhout planken, om het effect van een originele bedstee te behouden.

In het onderste gedeelte kun je dan bijvoorbeeld ook nog deuren maken voor een speelruimte of opbergmogelijkheden.

Als je een trap voor een hoge bedstee maken gaat, denk er dan om dat je de hoeken van de trap goed berekend.

Dit voorkomt dat de trap straks gaat wiebelen als hij eenmaal gemonteerd is aan de bedstee. Het zou alleen maar onveilige situaties in de hand werken wat je natuurlijk niet wilt…

Grote delen monteren (Stap 4)

Je kunt er nu voor kiezen om eerst alles te gaan schuren en verven, maar het is slimmer om eerst de grote delen van het ‘voorschot’ in elkaar te zetten.

Ook kun je de zijkanten waar het bed in komt alvast in elkaar zetten.

Je weet dan zeker of je alles hebt wat je nodig hebt.

Het wordt als het ware een puzzel die je in de goede volgorde legt.

Om er voor te zorgen dat het voorschot goed aan elkaar wordt bevestigd, kun je aan de achterkant van de planken latten maken.

Voor een goede afwerking kun je dan de planken aan de latten schroeven vanaf de achterkant. Je ziet dan vanaf de voorkant helemaal geen schroeven zitten.

Het transport van de onderdelen

Vergeet niet dat je de verschillende delen ook nog in de kamer moet krijgen.

Tenzij je natuurlijk al het werk in de kamer zelf doet, maar vaak heb je dan maar een beperkte ruimte en komt ook de rest van de kamer onder het stof te zitten.

Meestal wordt de voor-montage buiten of in een schuur of garage gedaan. Dan kan het zijn dat je nog één of twee trappen op moet.

Hou er dan rekening mee dat de delen door de deuren en het trapgat passen, anders kun je alles weer uit elkaar schroeven.

Alles schuren en verven (Stap 5)

Nu je alle planken op maat hebt gezaagd en de grote delen in elkaar hebt geschroefd, is het tijd om het hout te gaan schuren en verven.

Omdat steigerhout van zichzelf behoorlijk ruw en veel splinters heeft, is opschuren zeker een must. Juist ook omdat je een bedstee maken vaak doet voor kinderen.

Maar ook volwassenen houden niet van splinters in hun lichaam 😉

Vanwege de behoorlijke oppervlakten kun je hier het beste een schuurmachine voor gebruiken in combinatie met niet al te grof schuurpapier.

Schuur het net zo lang tot het glad is en er geen splinters meer te zien en te voelen zijn.

Hoe lang schuren?

Het is aan jezelf hoe ver je door schuurt, vaak is het wel mooi dat je de nerven van het hout nog blijft zien. Anders had je net zo goed geschaafd steigerhout kunnen kopen.

Die laatste is wel mooi licht en glad, maar je ziet dan niets meer van de structuur in het hout, wat het juist het eigen karakter geeft.

Vervolgens kun je het hout gaan verven in een kleur die je leuk vind, maar je kunt het ook met blanke lak bewerken.

Waar veel mensen van houden is whitewash. Dit is een manier van verven dat je het hout niet helemaal bedekt met een witte laag, maar waarbij het hout nog door de verf naar voren komt.

Je kunt hiervoor speciale whitewash verf kopen, maar je kunt ook witte verf verdunnen. Er zijn verschillende technieken om whitewash aan te brengen.

De eindmontage van de bedstee uitvoeren (Stap 6)

Als alles goed is gedroogd kun je alle onderdelen naar de slaapkamer brengen waar je de bedstee maken gaat.

Leg daar alles op de goede volgorde zodat je het bouwpakket in één keer goed in elkaar zet. Hou ook je bouwtekening er bij om te zien wat de goede volgorde is.

Mocht je nog geen bouwtekening hebben waarmee je een bedstee maken kan, kijk dan eens bij deze bouwtekeningen, er zit sowieso een goede voor je tussen.

Zet eerst de verschillende zijkanten in elkaar en plaats ze vervolgens op de goede plek.

Daarna kan je ze aan elkaar verbinden. Doe dit zó, dat je zo veel mogelijk de schroeven van binnen af bevestigd. Je ziet dan geen schroeven zitten aan de buitenkant.

Als de bedstee in elkaar staat, kun je ook de deuren er in hangen door gebruik te maken van stevige scharnieren.

Mocht je voor een hoge bedstee hebben gekozen, plaats dan ook de trap er tegenaan.

Een lattenbodem kiezen

Tot slot kun je er voor kiezen om een kant en klare lattenbodem in de bedstee te leggen of zelf latten er in vast te maken.

Als je de latten ook aan het bedframe vast maakt, heb je direct een stevig verband in de bedstee.

Voor kinderen kan dit wel omdat zij toch niet zo zwaar zijn en meestal niet zo veel van een verende lattenbodem kunnen profiteren.

Voor volwassenen ligt een mee-verende lattenbodem toch anders dan vaste latten. Hou daar dus rekening mee als je de lattenbodem er in maakt.

De afwerking van een bedstee maken (stap 7)

De afwerking is iets wat losstaat van de bouwtekening en je naar eigen smaak kunt doen als je een bedstee maken gaat.

Als eerste is het belangrijk dat je nog even een laatste check doet om te zien of er echt geen schroeven of splinters meer uitsteken.

Daarnaast zijn de mogelijkheden voor de afwerking legio.

Hierbij een paar opties waar je voor kan kiezen bij de afwerking:

 • Zaag leuke hartjes uit in de deurtjes van de bedstee
 • Maak een hemel van een lange baan stof die je in boogjes aan de hemel van de bedstee monteert met nietjes
 • In plaats van deurtjes kun je kiezen voor gordijntjes met een leuke opdruk (Misschien iets minder benauwend als houten deurtjes)
 • Sjablonen maken (vlinders, sterren etc.) die je dan inkleurt met een spuitbus op het hout

Laat je fantasie de vrije loop en vergeet niet op het internet rond te neuzen om de leukste inspiratie op te doen.

Hier vind je de beste bouwtekeningen voor een bedstee maken

Een bedstee maken hoeft niet moeilijk te zijn, het belangrijkste is dat je een goede bouwtekening er bij hebt.

Je hebt dan een stap voor stap handleiding die je door het hele bouwproces van de bedstee heen leidt en waar je steeds op terug kan vallen als je het even niet meer weet.

Voor de beste bouwtekeningen kan je terecht bij het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten.

Je hebt dan iets in huis waarmee je ook allemaal andere meubels kunt maken en dus veel geld kan besparen.

Wee tje zeker dat je je niet hoeft te vervelen, maar ook dat je alleen maar unieke creaties in je huis hebt staan.

Voor je het weet wil iedereen meubels hebben zoals jij en ben je niet meer alleen voor jezelf aan het klussen.

Voor nu veel succes met de bedstee maken!

Bekijk Direct Alle Bouwtekeningen

Bekijk het bouwtekeningen pakket via onderstaande link. Momenteel is er een kortingspagina actief waar je mooi van kan profiteren. 

>